Αδυνάτισμα: Προσοχή σε αυτά τα τρία λαχανικά – Τι έδειξε έρευνα…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
λαχανικά
Η απώλεια βάρους συνήθως συνεπάγεται αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, ωστόσο η γλυκοπατάτα, οι ντομάτες και το σπανάκι πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ζωτική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Οι ειδικοί συστήνουν ότι θα πρέπει να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της καθημερινής πρόσληψης τροφής. Συνήθως συνιστάται να καταναλώνουμε πέντε μερίδες την ημέρα από φρούτα και λαχανικά.

Μάλιστα, μια μελέτη από το Imperial College London έδειξε, ότι τα άτομα που καταναλώνουν όχι μόνο πέντε, αλλά δέκα μερίδες την ημέρα, μειώνουν αισθητά την πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, ή καρκίνο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμα.

Αν και τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναμφισβήτητα θρεπτικά, ορισμένα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, ειδικά αν ακολουθείτε μια διατροφή με απώτερο σκοπό το αδυνάτισμα.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Γλυκοπατάτες

Περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως β-καροτένιο, κάλιο, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και ίνες, καθώς και βιταμίνες Α, Β5 και Β6. Είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και νάτριο, ενώ περιέχει λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες.

Ωστόσο, οι γλυκοπατάτες είναι πολύ υψηλές σε υδατάνθρακες, το οποίο τις καθιστά εν τέλει ιδιαίτερα “θερμιδικό” λαχανικό, κάτι που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο αν τις τρώτε τηγανητές.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κλινική Mayo, οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στις πέτρες στα νεφρά, πρέπει να αποφεύγουν τις γλυκοπατάτες, καθώς περιέχουν πολύ οξαλικό άλας, το οποίο συμβάλλει στην δημιουργία λίθων στους νεφρούς.

Ντομάτες

Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, βιοτίνη, μολυβδαίνιο και βιταμίνη Κ, καθώς και σε χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, β-καροτένιο, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Ε και φώσφορο.

Ωστόσο, περιέχουν μια χημική ένωση με την ονομασία σολανίνη, η οποία είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Αλλά αυτό είναι πολύ απίθανο να συμβεί, καθώς θα πρέπει να καταναλώσετε πολύ μεγάλη ποσότητα. Εντούτοις, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε όσους κάνουν δίαιτα για αδυνάτισμα, αφού τείνουν να προτιμούν τις πολλές ντομάτες.

Σπανάκι

Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ασβέστιο και φολικό οξύ.

Ωστόσο, περιέχει επίσης οξαλικό οξύ (ή οξαλικά άλατα), που μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου. Το μαγείρεμα του λαχανικού σπάει το οξαλικό οξύ.

Επιπλέον, αν τα οξαλικά άλατα συσσωρευθούν στο εσωτερικό του σώματος, είναι πιθανό να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά.

http://www.express.co.uk