Λίθοι στα νεφρά*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Με τον όρο λίθοι (πέτρες) στα νεφρά περιγράφεται η κατάσταση ανάπτυξης κρυστάλλων που μετατρέπονται σε λίθους στους νεφρούς.  Υπάρχουν διάφοροι τύποι λίθων ανάλογα τη φύση των κρυστάλλων (λίθοι από ασβέστιο, κυστίνη, οξαλικά άλατα, ουρικό οξύ κλπ).

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Παρατηρείται κληρονομική προδιάθεση στη νεφρολιθίαση. Η μειωμένη λήψη υγρών μπορεί να δημιουργήσει επίσης νεφρολιθίαση. Παθήσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα ενοχοποιούνται για τη παραγωγή λίθων.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η νεφρολιθίαση παρατηρείται σε ενήλικες και στα δυο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Τα κύρια συμπτώματα της νεφρολιθίασης είναι πόνος στην νεφρική περιοχή με αντανάκλαση στη κοιλιακή περιοχή (κατά μήκος της πορείας του ουρητήρα) και τα γεννητικά όργανα. Ο πόνος (κολικός του νεφρού) μπορεί να είναι οξύς ή και χρόνιος. Συνυπάρχουν συχνοουρία αιματουρία ή δυσουρία.

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Διαγνωστικές διαδικασίες όπως οι υπέρηχοι νεφρών ουρητήρος – κύστης, οι ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία συμβάλλουν στη διάγνωση της νόσου.  Πυελογραφία και κυστεοσκόπηση συνίσταται. Μικροβιολογικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων μπορούν να καθορίσουν την υφή του λίθου (ουρικό οξύ, ασβέστιο, οξαλοξικό οξύ).

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Η μη αποβολή του λίθου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και περαιτέρω δυσλειτουργία των νεφρών.  

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Συντηρητικά η κατανάλωση υγρών υποβοηθά την αποβολή των λίθων (νερό). Αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Ειδικά σκευάσματα για τη διάλυση των λίθων σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών είναι αποτελεσματικά. (αλλοπουρινόλη, φωσφορικά διαλύματα, κιτρικό νάτριο).Σε περίπτωση επιπλοκών και μη αποβολής των λίθων η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται. Η λιθοθρυψία είναι μια επίσης μη χειρουργική μέθοδος, όπου μικροί λίθοι μπορούν να αποβληθούν μέσω της ούρησης.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Τα άτομα τα οποία έχουν ιστορικό με λίθους στους νεφρούς, καλό είναι να καταναλώνουν άφθονα υγρά (κυρίως νερό) και να θεραπεύουν το βασικό αίτιο δημιουργίας τους (π.χ. αυξημένο ουρικό οξύ).   

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν