Γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να τρώνε τηγανιτά;

  • Iatropedia
Κινδύνους για την υγεία των γυναικών εγκυμονείη κατανάλωση τηγανιτών φαγητών, με κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα κυρίως για όσες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες γυναίκες αλλά και αυτές της τρίτης ηλικίας που η διατροφή τους περιλαμβάνει 6 γραμμάρια τρανς λιπαρών καθημερινά, αντιμετωπίζουν κίνδυνο για να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μέχρι και 39% περισσότερο, σε σχέση με τις γυναίκες εκείνες που καταναλώνουν μέχρι 2 γραμμάρια τρανς λιπαρών την ημέρα.

Οι ίδιοι επιστήμονες τόνισαν επίσης πως η τακτική κατανάλωση ασπιρίνης από τις γυναίκες της «επικίνδυνης» κατηγορίας, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό. Πάντως οι άνδρες δεν θα πρέπει να ανακουφιστούν διαβάζοντας τα οφέλη αυτά της ασπιρίνης, αφού η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι δεν ωφελούνται εξίσου με τις γυναίκες για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποκρυπτογραφήσει.

Οι επιστήμονες της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, επεσήμαναν επίσης ότι δεν αρκεί μια γυναίκα που καταναλώνει κορεσμένα λιπαρά οξέα, να λαμβάνει τακτικά ασπιρίνη. Ο κίνδυνος δεν περνάει έτσι. Θα πρέπει να προσέχει, να μην καπνίζει πολύ και να αθλείται.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες οι επιστήμονες συστήνουν να αποφεύγουν την κατανάλωση τρανς λιπαρών προκειμένου, να μειωθεί και ο κίνδυνος του εμφράγματος. Τόνισαν επίσης ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου, είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση, το πολύ αλκοόλ και ή έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας για να φτάσουν σε αυτές τις διαπιστώσεις, ανέλυσαν τη διατροφή 87.000 γυναικών, ηλικίας 50 έως 79 ετών. Στη συνέχεια συσχέτισαν τα αποτελέσματα με τα περιστατικά των εγκεφαλικών που παρουσιάστηκαν στο δείγμα τους. Έτσι κατέληξαν πως υπάρχει σαφής συσχέτιση στα κορεσμένα και τρανς λιπαρά (και όχι σε άλλα είδη λιπαρών) και στα εγκεφαλικά.

Τα τρανς λιπαρά είναι σπάνια στη φύση αλλά εμφανίζονται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όταν ένα υγρό φυτικό έλαιο, μετατρέπεται σε στερεό λίπος. Για τον λόγο αυτό δεν θεωρούνται τμήμα μιας ισορροπημένης και υγιούς διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η μηνιγγίτιδα;

Όταν και οι άνδρες ψάχνουν κρυφά το κινητό!

Πως να νικήσετε τη μελαγχολία μετά τις διακοπές;

Χρήσιμες συμβουλές για… αρθρώσεις νεανικές!