Γιατί νιώθουμε πιο νωθροί ή κουρασμένοι όταν έχει συννεφιά;

  • Iatropedia newsroom
Κορίτσι, κούραση, συννεφιά
Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι όταν έχει συννεφιά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, λένε οι ειδικοί

Μήπως τείνετε να νιώθετε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο όταν έχει συννεφιά ή όταν βρέχει; Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό;

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι όταν έχει συννεφιά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, λένε οι ειδικοί. Ίσως είναι επειδή χαλαρώνετε στο σπίτι και δεν είστε τόσο δραστήριοι όσο συνήθως. Ή μπορεί η αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση να σας προκαλεί πονοκέφαλο ή άλλους πόνους.

Ή ίσως, λέει ο Δρ Alfred J. Lewy, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, να οφείλεται σε κάτι άλλο που συμβαίνει στο σώμα σας που οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν ξέρουν πώς -ή ακόμα και αν- οι καθημερινές αλλαγές του καιρού, όπως η περιστασιακή συννεφιά, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειάς μας. Η δε έρευνα για το θέμα σπανίζει.

Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο από τον καιρό, λένε οι ειδικοί. Μερικοί άνθρωποι μισούν τη βροχή ή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην έλλειψη ηλιακού φωτός, ενώ άλλοι δεν αντέχουν την αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού.

«Θα θέλαμε να πούμε ότι υπάρχει μια εύκολη απάντηση, αλλά δεν υπάρχει», λέει ο Δρ Paul H. Desan, ψυχίατρος και διευθυντής Κλινικής Έρευνας για τη Χειμερινή Κατάθλιψη στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Σε μια μελέτη του 2010 σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους στην Ολλανδία, για παράδειγμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καιρικές συνθήκες δεν συνδέονται με την κακή διάθεση. Και μια μελέτη του 2008 σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στη Γερμανία διαπίστωσε ότι η μέση επίδραση του καιρού στη διάθεση ήταν μικρή και ότι η κούραση συσχετίζεται τόσο με ηλιόλουστες όσο και με βροχερές μέρες.

Σε γενικές γραμμές, λέει η Kelly Rohan, καθηγήτρια ψυχολογικής επιστήμης και κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, το καθημερινό άγχος σας, από τις σχέσεις ή τη δουλειά, πιθανότατα θα επηρεάσει τη διάθεσή σας «πολύ περισσότερο από την πρόγνωση του καιρού».

Επίσης, η φευγαλέα αίσθηση λήθαργου (υπνηλίας) δεν πρέπει να συγχέεται με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή  (SAD), λένε οι ειδικοί. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι ένας τύπος κατάθλιψης που επηρεάζει περίπου το 5% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Συνήθως, η διαταραχή αυτή εκδηλώνεται το φθινόπωρο ή τον χειμώνα και παραμένει, ανεξάρτητα από τις καθημερινές διακυμάνσεις του καιρού, μέχρι να αρχίσει η άνοιξη (αν και μπορεί επίσης να εμφανιστεί και κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες).

Τον χειμώνα, αυτό που πυροδοτεί την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν είναι οι συννεφιασμένες ημέρες, αλλά οι πιο σύντομες, που έχουν ως αποτέλεσμα ο ήλιος να ανατέλλει αργότερα από ό,τι θα έκανε την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

«Σε μια συννεφιασμένη ημέρα υπάρχει αρκετό φως για να ξεπεράσετε τη χειμερινή κατάθλιψη, αλλά δεν υπάρχει τη σωστή στιγμή», λέει ο Δρ Lewy, ο οποίος είναι ειδικός στις διαταραχές του εσωτερικού ρολογιού. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η θεραπεία με έντονο φως που χρησιμοποιείται για τη SAD πρέπει να πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες, όσο πιο κοντά στην ώρα της αφύπνισης τόσο το καλύτερο, πρόσθεσε.

Μπορεί επίσης να είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι η μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη νύστα, θα μπορούσε να συμβάλει σε αισθήματα νωθρότητας μια συννεφιασμένη ημέρα, επειδή παράγεται τη νύχτα και σχετίζεται με το σκοτάδι. Αλλά «η μελατονίνη απενεργοποιείται πάντα από το ρολόι του σώματος το πρωί, ακόμη και όταν δεν υπάρχει φως», λέει ο Δρ Lewy. Επομένως, η συγκεκριμένη ορμόνη δεν παίζει ρόλο στην κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να σέρνεται κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης ημέρας, μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στο να ξεκουράζεστε περισσότερο τη νύχτα και να ακολουθείτε περισσότερες στρατηγικές τόνωσης της ενέργειάς σας την ημέρα, όπως να κάνετε διαλείμματα για να κινηθείτε ή να εστιάσετε σε αυτό που τρώτε. Μπορεί να είναι απλώς η ώθηση που ψάχνετε για να ξαναβρείτε την ενέργειά σας.

Πηγή: New York Times

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο νοσοκομείο για εξετάσεις υπάλληλοι των ΕΛΤΑ που εκτέθηκαν σε φάκελο με φιαλίδια

Αυτός ο συνδυασμός ασκήσεων μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για την καρδιά

Αμίαντος: Απαγορεύτηκε και η τελευταία μορφή του καρκινογόνου υλικού που βρισκόταν σε χρήση στις ΗΠΑ