Αμίαντος: Απαγορεύτηκε και η τελευταία μορφή του καρκινογόνου υλικού που βρισκόταν σε χρήση στις ΗΠΑ

  • Iatropedia newsroom
εργασίες απομάκρυνσης αμιάντου
Ο αμίαντος ήταν ο πρώτος χημικός παράγοντας που απαγορεύτηκε βάσει νόμου για την ασφάλεια των χημικών του 2016

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) οριστικοποίησε τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου, έναν κανόνα που θα απαγορεύει τη χρήση και την εισαγωγή αμιάντου, ενός υλικού που προκαλεί καρκίνο και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένα οχήματα και σε κάποιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ.

Ο αμίαντος ήταν ο πρώτος χημικός παράγοντας που απαγορεύτηκε βάσει νόμου για την ασφάλεια των χημικών του 2016.

Η απαγόρευση του χρυσοτιλικού αμιάντου, της μοναδικής μορφής αμιάντου που χρησιμοποιείται ή εισάγεται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται αφότου η EPA, υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, καθυστέρησε την απαγόρευση του υλικού.

«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: ο αμίαντος είναι μια γνωστή καρκινογόνος ουσία που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο διαχειριστής της EPA Michael Regan.

Η ουσία είχε απαγορευτεί ήδη σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και η χρήση της στις ΗΠΑ έχει μειωθεί, με τις περισσότερες βιομηχανίες παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων να διακόπτουν τη χρήση της.

Η έκθεση στον αμίαντο έχει συνδεθεί με περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, μεσοθηλιώματος, καρκίνου των ωοθηκών και καρκίνου του λάρυγγα.

Η EPA ανέφερε ότι η ανακοίνωση γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής Cancer Moonshot του προέδρου Τζο Μπάιντεν, μιας στρατηγικής για τον τερματισμό του καρκίνου.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοριοί εντοπίστηκαν σε φοιτητική εστία στις Βρυξέλλες

Σύνδρομο της Αβάνας: Βαθαίνει το μυστήριο για τις αιτίες του – Άκαρπες δύο νέες μελέτες

Δημιούργησαν αγελάδα που παράγει ανθρώπινη ινσουλίνη στο γάλα της