Σύνδρομο της Αβάνας: Βαθαίνει το μυστήριο για τις αιτίες του – Άκαρπες δύο νέες μελέτες

  • Ρούλα Τσουλέα
σύνδρομο
Τι δεν βρήκαν στους ασθενείς επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ.

Τα μέλη του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ που πάσχουν από το σύνδρομο της Αβάνας δεν φέρουν σημαντικές ενδείξεις σωματικής βλάβης ή αλλοίωσης που να δικαιολογούν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Η πρώτη μελέτη δεν κατόρθωσε να βρει σημαντικές ενδείξεις βλάβης στον εγκέφαλο ομάδας ομοσπονδιακών εργαζομένων που πάσχουν από το σύνδρομο.

Η δεύτερη μελέτη δεν κατέδειξε ιδιαίτερη διαφορά στα ευρήματα σειράς εξετάσεων που έγιναν σε μικρή ομάδα πασχόντων και σε υγιείς συνομηλίκους τους με παρόμοια εργασία.

Το σύνδρομο της Αβάνας περιγράφηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2016, όταν πολλά μέλη του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα άρχισαν να αναφέρουν συμπτώματα όμοια με αυτά που προκαλούν οι τραυματισμοί στο κεφάλι, όπως:

  • Αίσθημα πίεσης στο κεφάλι
  • Έντονες κεφαλαλγίες και ημικρανίες
  • Ζάλη
  • Κενά μνήμης
  • Ακουστικές ψευδαισθήσεις (άκουγαν θορύβους)

Στα χρόνια που ακολούθησαν, άρχισαν να αναφέρονται ολοένα περισσότερα κρούσματα σε διπλωμάτες, κατασκόπους και άλλους ομοσπονδιακούς εργαζομένους σε πολλές χώρες του κόσμου. Αναφέρθηκαν, λ.χ., τουλάχιστον 60 κρούσματα στην Μπογκοτά της Κολομβίας και στην Βιέννη της Αυστρίας.

Πέρυσι ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των πασχόντων από το σύνδρομο πλησιάζει τα 1.500 παγκοσμίως. Οι, δε, χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί, ανέρχονταν σε 96.  Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο ρυθμός αύξησης των περιστατικών έχει μειωθεί αισθητά.

«Οι ασθενείς αυτοί έχουν συμπτώματα που είναι αληθινά, οδυνηρά και δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Δεν ξέρουμε όμως το γιατί», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Leighton Chan, από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ.

Οι νέες μελέτες

Και οι δύο νέες μελέτες δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Οι συμμετέχοντες ήταν πάσχοντες από το σύνδρομο και υγιή άτομα που εργαζόταν στην Κούβα, την Κίνα, την Βιέννη και τις ΗΠΑ. Υποβλήθηκαν σε σειρά κλινικών, ακοολογικών, οφθαλμολογικών, νευροψυχολογικών  και αιματολογικών εξετάσεων. Έκαναν επίσης εξελιγμένες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και εξετάσεις ισορροπίας.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εντοπίσουν τυχόν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο ή βιολογικές διαφορές μεταξύ ασθενών και υγιών. Δεν βρέθηκε όμως κάτι.

Το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε κάποια σημαντική ιατρική διαφορά «δεν αποδυναμώνει τη θεωρία ότι ένας αντίπαλος των ΗΠΑ βλάπτει με κάποια μορφή ενέργειας το αμερικανικό προσωπικό και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο δικηγόρος Mark Zaid, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ασθενών.

Φωτογραφία: iStock