Πασχαλινό τραπέζι: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε κρέας και αυγά

  • Ρούλα Τσουλέα
πασχαλινό τραπέζι
Πρακτικές συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για την προμήθεια κρέατος και νωπών ή σοκολατένιων αυγών.

Μία εβδομάδα έμεινε μέχρι το τραπέζι της Λαμπρής και οι προετοιμασίες κορυφώνονται με τα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι. Για να το απολαύσουμε όμως με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Η ευκαιρία είναι κατάλληλη για να υπενθυμίσουμε τις βασικές οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που είχε δημοσιεύσει πριν από λίγα χρόνια. Να ποιες είναι:

Γενικές συμβουλές

Για να προμηθευτείτε τα ποιοτικότερα προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι, είναι σημαντικό να προσέξετε τα εξής κριτήρια:

  • Να κάνετε τις αγορές σας σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες
  • Όταν αγοράζετε κρέας, βεβαιωθείτε ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης. Δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους
  • Να δίνετε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
  • Να εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης

Για το κρέας

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
  • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού. Δεν πρέπει επίσης να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
  • Στα κατεψυγμένα κρέατα και σπλάγχνα να εξετάζετε την ημερομηνία καταψύξεως και λήξεως

Για τα αυγά

Όταν προμηθεύεστε και χειρίζεστε αυγά για το πασχαλινό τραπέζι να προσέχετε τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Να εξετάζετε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.
  • Να διατηρείτε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά

Για τα σοκολατένια αυγά

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είστε με τα σοκολατένια αυγά τα οποία προορίζονται για τα μικρά παιδιά. Ο ΕΦΕΤ τονίζει πως ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων. Επιπλέον:

  • Οι γονείς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών. Μπορεί να φέρουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων και μπορεί να προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας.
  • Τα σοκολατένια αυγά πρέπει υποχρεωτικώς να αναγράφουν την σύνθεσή τους (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και την ημερομηνία ανάλωσης

Για τις βαφές αυγών

Για τις βαφές των αυγών σημειώνονται τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες
  • Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και όχι τα σπασμένα.
  • Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία της βαφής.

Φωτογραφία: iStock