Ρευματοειδής αρθρίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Στα πλαίσια των αυτοάνοσων νοσημάτων, ασθενειών κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού (το αμυντικό σύστημα) αμύνεται εναντίον υγιών κυττάρων – ιστών (λανθασμένα) εκλαμβάνοντας αυτά σαν ξένους οργανισμούς η χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων και των στοιχείων που περιβάλλουν αυτές ονομάζεται ρευματοειδής αρθριτης. Ο ρευματοειδής παράγων είναι συνήθως θετικός στις αιματολογικές εξετάσεις (Ra test θετικό).

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Όπως αναφέρεται στα παραπάνω η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια από τις κολλαγονώσεις και τα αίτια τους είναι άγνωστα. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι ιοί. Η νόσος έχει κληρονομικό χαρακτήρα.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στα παιδία και στους ενήλικες. Η κατανομή της στα φύλα παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Στη λευκή φυλή η νόσος είναι συχνότερη.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αρχικά παρουσιάζει δυσκινησία στις μικρές αρθρώσεις (δάκτυλα) και ακολούθως στις μεγάλες (ισχία). Οι πόνοι και η δυσκινησία στις αρθρώσεις έχουν κυρίως πρωινό χαρακτήρα. Πρήξιμο, αύξηση θερμοκρασίας και παραμόρφωση των αρθρώσεων αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όλα τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα την οστεοαρθρίτιδα (καταστροφή αρθρώσεως).

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εικόνα, η καλή λήψη του ιστορικού από τον θεράποντα ιατρό αποτελούν τη βάση μιας καλής διάγνωσης. Σημαντικής άξιας είναι οι ακτινογραφίες, η αξονική-μαγνητική τομογραφία, όπως επίσης και οι μικροβιολογικές – ορολογικές εξετάσεις. Σπανίως είναι δυνατόν να γίνει διαγνωστική βιοψία.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εμφανίσει στο βάθος του χρόνου πλήρη καταστροφή των αρθρώσεων με συνέπεια ανάλογα την άρθρωση, αδυναμία κίνησης-αδυναμία βάδισης.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η συντηρητική αγωγή με χρήση αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών, αναλγητικών, ειδικών αντιρρευματικών φαρμάκων (αναστολής της Cox-2) ακόμη και σκευασμάτων  κορτιζόνης, φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας  αποτελούν  κατά βάση το στάδιο της θεραπείας πριν την ολική καταστροφή της άρθρωσης. Πρόσφατα έχουν χρησιμοποιηθεί βιολογικοί παράγοντες (τροποποιητες των λευκών αιμοσφαιρίων) και αναστολείς των αυξητικών παραγόντων των καρκινικών κυττάρων για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε προχωρημένες καταστάσεις η χειρουργική αντικατάσταση των αρθρώσεων (ολικές αρθροπλαστικες) είναι η τελική λύση για την αντιμετώπιση των κινητικών δυσχερειών.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι σημαντικής αξίας η διατήρηση της κίνησης των αρθρώσεων  με φυσιοθεραπευτική προσέγγιση. Έχει παρατηρηθεί ότι οι καπνιστές επηρεάζονται περισσότερο όσον αφορά την εμφάνιση των επιπλοκών. Η νόσος είναι εξελικτική.

 

Πατρίκος Δήμος, Ρευματολόγος

Μάθετε τα πάντα για το ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

Μάθετε τα πάντα για το ΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν