Αρρυθμίες*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

Αρρυθμίες: Ως αρρυθμία ορίζεται η διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ή της καρδιακής συχνότητας (ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία).

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Αίτια που μπορεί να διακοπεί η ρυθμική διέγερση είναι το στρες , η κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ , το κάπνισμα ,η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ( γυμναστική , ανέβασμα σκάλας κ.ά.) ,καθώς και η λήψη φαρμάκων όπως ειδικά κολλύρια , φάρμακα για την επιληψία ,την κατάθλιψη και τον θυρεοειδή.

Αίτια , μπορεί να είναι το στρες , η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ , το κάπνισμα ,η έντονη σωματική δραστηριότητα ( γυμναστική και ανέβασμα σκάλας ) και τέλος φάρμακα για το γλαύκωμα (όπως ειδικά κολλύρια )  , το άσθμα , την επιληψία , την κατάθλιψη , και τον θυρεοειδή

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Επιδημιολογικά εμφανίζεται μετά την ηλικία τον 50 ετών και η συχνότητα εκδήλωσης τους αυξάνεται σύμφωνα με την ηλικία , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αρρυθμίες δεν εμφανίζονται σε νέους , εφήβους και παιδιά.

 

Παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα , ο σακχαρώδης διαβήτης , η αυξημένη χοληστερίνη και η παχυσαρκία .

 

 

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά ούτε από τους ίδιους , ούτε με τον ίδιο τρόπο . Ορισμένοι νιώθουν έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα ενώ άλλοι τίποτα . Υπάρχει  αίσθημα πνιγμού , που προκαλεί βήχα ή άλλοτε εμφανίζεται ξαφνικά ζάλη για ελάχιστο χρονικό διάστημα ή σπανιότερα και λιποθυμία .

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η διάγνωση γίνεται με απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα , την 24ώρη καταγραφή του ΗΚΓ κατά Holter , U/S καρδίας , τεστ κοπώσεως ( για να διαπιστωθεί αν κατά την κόπωση έχουμε επιδείνωση ή εξαφάνιση της αρρυθμίας ) και τον ηλεκτροφυσιολογικό  έλεγχο.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η αντιμετώπιση γίνεται ανάλογα με το αίτιο

α) στις ονομαζόμενες κακές αρρυθμίες σταματάμε συνήθειες όπως το κάπνισμα ,το αλκοόλ και τον καφέ

β)κάνουμε εκτίμηση για συνέχιση φαρμάκων και σε ποιες δόσεις

γ) αν πρόκειται για εξωκαρδιακή  ασθένεια ( όπως θυρεοειδή)  αντιμετωπίζουμε πρώτα αυτή

δ)καρδιολογικές παθήσεις αντιμετωπίζονται με χορήγηση ειδικών φαρμάκων όπως β-αναστολείς ,αντιαρρυθμικά φάρμακα  και σε σοβαρές βραδυκαρδίες βηματοδότηση. Σε κοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή μαρμαρυγή γίνεται τοποθέτηση μικρού αυτόματου απινιδωτή ο οποίος κάνει ένα μικρό ηλεκτροσόκ.

Αγαπίου Φωτεινή, Ειδ. Καρδιολόγος

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν