Αυτές είναι οι 6 βιταμίνες που μειώνουν την φλεγμονή: Σε ποιες τροφές υπάρχει η κάθε μία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βιταμίνες
Πολυετείς έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες βιταμίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Αυτές οι βιταμίνες διατίθενται σε μορφή συμπληρωμάτων, αλλά τις παίρνετε και μέσω τροφών που τις περιέχουν φυσικά.

Ακολουθεί μια λίστα με έξι βιταμίνες που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τις τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές τους.

Βιταμίνη Α

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι υπερδραστήριο και να προκαλέσει φλεγμονή. Η βιταμίνη Α είναι διαθέσιμη σε δύο μορφές:

  1. βήτα καροτίνη: μια προβιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα
  2. βιταμίνη Α: ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες

Διατροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη και βιταμίνη Α μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής.

Τροφές με βιταμίνη Α:

Βιταμίνες Β

Τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β6 θα έχουν συχνά υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μια άλλη ένωση που είναι υπεύθυνη για τη φλεγμονή, ειδικά σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε τη βιταμίνη Β6, δοκιμάστε να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, όπως kale, πιπεριές, μανιτάρια, πεπόνι, τόνο και πουλερικά.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις συμπληρώματος φυλλικού οξέος (επίσης γνωστό ως φολικό οξύ, μια άλλη βιταμίνη Β) που λαμβάνονται καθημερινά και για σύντομες περιόδους μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή.

Τροφές με φυλλικό οξύ:

  • μαυρομάτικα φασόλια
  • σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά
  • σπαράγγια
  • συκώτι

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση φλεγμονής.

Η βιταμίνη C, όπως και οι βιταμίνες Β, συμβάλλει στην μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα, αλλά είναι πάντα καλύτερο να προσπαθείτε να λαμβάνετε βιταμίνη C από τη διατροφή σας.

Τροφές με βιταμίνη C:

Τρώτε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά, που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνους.

Βιταμίνη D

Μελέτες έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια μια σύνδεση μεταξύ χαμηλής βιταμίνης D και ποικίλων φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, η αύξηση της βιταμίνης D μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα.

Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά από το σώμα μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά δεν μπορούν όλοι να πάρουν όλη τη βιταμίνη D με αυτόν τον τρόπο. Όποιος υποπτεύεται ότι έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του σχετικά με εξετάσεις και συμπληρώματα.

Τροφές με βιταμίνη D:

  • ψάρια
  • κρόκοι αυγών
  • κρέατα οργάνων ζώων
  • τροφές με πρόσθετη βιταμίνη D (π.χ. γάλα)

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια άλλη αντιοξειδωτική βιταμίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Έρευνες δείχνουν, ότι η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα σε άτομα που ζουν με φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Τροφές με βιταμίνη Ε:

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται φυσικά σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, όπως το αβοκάντο και το σπανάκι.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες, να βοηθήσει στην πήξη του αίματος και να προστατεύσει την υγεία των οστών. Αν και η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα από τη διατροφή τους.

Οι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να στοχεύουν να λαμβάνουν 120 μικρογραμμάρια (mcg) ημερησίως, ενώ οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν στα 90 mcg.

Τροφές με βιταμίνη Κ:

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Κ:

  1. Βιταμίνη Κ1 και
  2. Βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα (kale), το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο, ενώ η Κ2 βρίσκεται στο κοτόπουλο, το συκώτι και τα αυγά.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το καλύτερο που μπορείτε να πιείτε για να μειώσετε την φλεγμονή στον οργανισμό

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Σε ποιες ασθένειες βοηθάει – Τι να τρώτε και τι όχι

Τρεις βιταμίνες συνδέονται με λιγότερα κρυολογήματα και πνευμονικές διαταραχές

Δεν είναι κάθε βιταμίνη D το ίδιο καλή για τον οργανισμό: Προσοχή ανάμεσα σε D2 και D3