Δείτε πόσα προσφέρει ο χυμός από λάχανο στην υγεία σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
λάχανο
Το καλό στον χυμό από λάχανο δεν έγκειται στη γεύση του, η οποία είναι μάλλον πικρή, αλλά στα πολλά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να αποκομίσετε από την κατανάλωση του.

Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, που περιλαμβάνει επίσης το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το λάχανο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα φυτοχημικών συστατικών με μια εξίσου μεγάλη ποικιλία από θεραπευτικές ιδιότητες.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν επιλέξετε την αυξημένη κατανάλωση χυμού από λάχανο ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια θεραπεία.

Τι σας προσφέρει ο χυμός από λάχανο

Θεραπεύει έλκη

Ο χυμός από λάχανο είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για τα πεπτικά έλκη, δεδομένου ότι υποστηρίζει την βλεννογόνο εσωτερική επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο χυμός αυτός είναι επίσης πλούσιος σε σουλφοραφάνη, ένα αντιοξειδωτικό που στοχεύει στο ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori), ένα βακτήριο που έχει βρεθεί ότι είναι βασικός αιτιολογικός παράγοντας των πεπτικών ελκών. Σε μια μελέτη, ασθενείς με έλκος στομάχου βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημά τους εντός 10 ημερών, πίνοντας ένα λίτρο χυμό από λάχανο καθημερινά. Αν αυτό σας μοιάζει πολύ μεγάλη ποσότητα (και όντως είναι), μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι με το κύριο γεύμα σας καθημερινά και θα προστατευθείτε από τα έλκη του πεπτικού συστήματος. Τα φυτοχημικά στοιχεία στον χυμό αυτό βοηθούν επίσης και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Μειώνει την «κακή» χοληστερόλη

Σε μια ιαπωνική μελέτη για τις ιδιότητες του λάχανου στην μείωσης της χοληστερόλης, οι επιστήμονες συγκέντρωσε μια ομάδα 77 ενηλίκων με ήπια έως μέτρια αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Οι μισοί συμμετέχοντες έπιναν δύο μεγάλα ποτήρια από ανάμικτους χυμούς φρούτων και λαχανικών, με τον χυμό από λάχανο να είναι το κύριο μέρος. Οι άλλοι μισοί έπιναν επίσης δύομεγάλα ποτήρια ανάμικτων χυμών, που δεν περιείχαν χυμό από λάχανο. Στο τέλος της περιόδου μελέτης διάρκειας 12 εβδομάδων, τα μέλη της πρώτης ομάδας έδειξαν σημαντική μείωση των επιπέδων “κακής” χοληστερόλης στο αίμα τους, σε σύγκριση με τα μέλη της δεύτερης ομάδας.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν προληπτικές ιδιότητες ενάντια στον καρκίνο. Τα φυτοχημικά στο λάχανο -και τον χυμό του- ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση κάθε μορφής ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Τα φυτοχημικά αυτά αναστέλλουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και προστατεύουν κατά της δημιουργίας καρκινικών όγκων.

Παρενέργειες

Ο χυμός αυτός δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, αν και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια αύξηση στα εντερικά τους αέρια. Εάν αυτό αποτελεί πρόβλημα για εσάς, δοκιμάστε να αραιώσετε τον χυμό από λάχανο με νερό σε αναλογία 2 μέρη νερού για κάθε 4 μέρη χυμού. Μπορείτε επίσης να κάνετε το χυμό πιο εύγευστο προσθέτοντας χυμό μήλου ή χυμό από 1-2 καρότα μαζί με το λάχανο.

http://www.livestrong.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τοπ-10 των τροφών για να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας

Οι καλύτερες τροφές για πιο γερά οστά