Μπρόκολο: Ιδιότητες, θερμίδες και βιταμίνες – Απίστευτα οφέλη υγείας, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή σε τρεις πιθανούς κινδύνους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που οπτικά θυμίζει μικροσκοπικό... δέντρο. Ανήκει στο φυτικό είδος, που είναι γνωστό ως Brassica oleracea.

Το μπρόκολο σχετίζεται στενά με το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. Όλα τα βρώσιμα φυτά αναφέρονται συλλογικά ως σταυρανθή λαχανικά.

Αν και δεν θα το μαντεύατε ποτέ, το μπρόκολο έχει τις ρίζες του στο φυτό της άγριας μουστάρδας. Αναπτύχθηκε από αγρότες με την πάροδο του χρόνου, για να φτάσει να είναι το τραγανό, πράσινο λαχανικό που γνωρίζουμε σήμερα. Και είναι γεμάτο με υγιεινά θρεπτικά συστατικά.

Μπρόκολο: Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Το 1/2 φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει:

  • Θερμίδες: 15
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Ένα φλιτζάνι μπρόκολο έχει τόση βιταμίνη C όση ένα πορτοκάλι. Πρόκειται για απαραίτητο αντιοξειδωτικό, για να προστατεύσετε τα κύτταρα σας από βλάβες και να προωθήσετε την επούλωση σε όλο το σώμα.

Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως:

Μπρόκολο: Οφέλη για την υγεία

Πέρα από όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, το μπρόκολο είναι γεμάτο με πολλές φυσικές χημικές ουσίες για τις οποίες οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν περισσότερα. Η κυριότερη μεταξύ αυτών είναι μια ένωση θείου που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως:

Διαβήτης

Μελέτες δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σακχάρου στο αίμα σας. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, μπορεί να παρατηρήσετε μεγαλύτερη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα απ’ ό,τι άλλοι ασθενείς.

Καρκίνος

Η σουλφοραφάνη και άλλες φυσικές ενώσεις μπορεί να εμποδίσουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό.

Οστεοαρθρίτιδα

Επειδή διατηρεί υγιή τον χόνδρο ανάμεσα στις αρθρώσεις, η σουλφοραφάνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, ή στην επιβράδυνση της οστεοαρθρίτιδας.

Σχιζοφρένεια

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αρκετές αποδείξεις, τα υψηλά επίπεδα σουλφοραφάνης μπορεί να επηρεάσουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν τα εκχυλίσματα φύτρων μπρόκολου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με σχιζοφρένεια να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Άλλες φυσικές φυτικές ενώσεις στο μπρόκολο που ονομάζονται καροτενοειδή έχουν επίσης οφέλη για την υγεία.

Μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπρόκολο: Πιθανοί κίνδυνοι – Προσοχή!

Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε το μπρόκολο, εάν έχετε κάποια προβλήματα υγείας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το τι είναι καλύτερο για εσάς, εάν:

  • Παίρνετε αραιωτικά αίματος: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος. Εάν τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός ανταποκρίνεται στο φάρμακό σας. Αν και δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το μπρόκολο, εάν παίρνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να διατηρήσετε σταθερή την ποσότητα βιταμίνης Κ στη διατροφή σας.
  • Έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Το μπρόκολο μπορεί να προκαλέσει αέρια και να αναστατώσει τα έντερά σας.
  • Έχετε προβλήματα με τους νεφρούς σας: Ο φώσφορος στο μπρόκολο μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται στο αίμα σας, εάν οι νεφροί σας δεν λειτουργούν καλά.

Πηγές: https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-broccoli, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες τροφές ασκούν πίεση στο συκώτι: Πρέπει να τις μειώσετε για υγιές ήπαρ

Σκόρδο: Ιδιότητες, χρήσεις, οφέλη, παρενέργειες και ποιοι πρέπει να προσέχουν πολύ

Τα καλύτερα ψάρια για την υγεία: Πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και οφέλη για ασθένειες

Κουκιά: Οι πολύτιμες ιδιότητες για την υγεία, αλλά και ένας σοβαρός, άγνωστος σε πολλούς κίνδυνος