Τι είναι η οστεοπενία και ποια η διαφορά της από την οστεοπόρωση;

  • Iatropedia
Τι είναι η οστεοπενία και ποια η διαφορά της από την οστεοπόρωση; Ποιοι κινδυνεύουν από κατάγματα στα οστά και πως μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι έχουμε ή δεν έχουμε μια από τις 2 παθήσεις; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα κατανοήσετε τη διαφορά ανάμεσα στην οστεοπόρωση και την οστεοπενία, θα μάθετε ποια σημεία στα κόκαλα “προτιμάει” η σιωπηλή νόσος, οστεοπόρωση, να χτυπάει και τέλος θα ενημερωθείτε για τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης της.

Του Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου

ορθοπαιδικού χειρουργού

Η Οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από ελάττωση της πυκνότητας και της δύναμης των οστών μ’ αποτέλεσμα την εύκολη δημιουργία καταγμάτων. Παρόμοια αλλά ηπιότερη κατάσταση είναι η Οστεοπενία στην οποία το οστό είναι πιο αραιωτικό από το φυσιολογικό αλλά όχι τόσο όσο στην οστεοπόρωση. Η Σπονδυλική Στήλη, τα Ισχία και οι Καρποί είναι οι περιοχές του σκελετού στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα .Η Οστεοπόρωση μπορεί να αποτελεί για χρόνια μια σιωπηλή κατάσταση καθώς από μόνη της δε γίνεται εμφανής παρά μόνο μέσω της εμφάνισης καταγμάτων. Η οστεοπόρωση ¨δε πονάει ¨μέχρι την εκδήλωση κατάγματος , όπου και εμφανίζεται ως ζωστηροειδής ραχιαλγία που δεν υποχωρεί με τον κλινοστατισμό. Κατά συνέπεια οι ασθενείς με Οστεοπόρωση μπορεί να μην έχουν γνώση της κατάστασης τους αν δεν έχουν ήδη υποστεί κάποιο κάταγμα.

Τα σπονδυλικά οστεοπορωτικά κατάγματα οδηγούν σε αλλαγή της στάσης με κορύφωση τη κυφωτική παραμόρφωση, η οποία σε βαριά μορφή μπορεί να προκαλέσει τέτοια πίεση στο θώρακα, δυσχερένοντας την αναπνευστική λειτουργία .

Τα επαναλαμβανόμενα σπονδυλικά οστεοπορωτικά κατάγματα εκτός από τις αλλαγές στην στάση του ασθενούς (κύφωση) μπορεί να προκαλέσουν λόγω πίεσης νεύρων και νευρολογική σημειολογία (αιμωδίες άκρων – πάρεση).

Ευτυχώς οι δύσκολες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργικές τεχνικές όπως η κυφοπλαστική.

Ποιοί κάνουν μέτρηση οστικής μάζας και πόσο συχνά;

Όλες οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω των 65 με τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου.(κάπνισμα-κατάχρηση αλκοόλ-οικογενειακό ιστορικό-λήψη κορτικοστεροειδών-καθιστική ζωή κλπ.)Όλες οι γυναίκες άνω των 65 ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου.Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν υποστεί κάταγμα και οι οποίες πρέπει να λάβουν οπωσδήποτε αγωγή ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων της μέτρησης.Οι άντρες που παρουσιάζουν κάταγμα οστεοπορωτικό ή έχουν κάποιο παράγοντα κινδύνου.Το αποτέλεσμα της μέτρησης δείχνει τον κίνδυνο για εμφάνιση κατάγματος.Η μέτρηση οστικής μάζας δε χρειάζεται να επαναλαμβάνεται ετησίως.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

O σκοπός της αντιοστεοπορωτικής θεραπείας είναι η πρόληψη των καταγμάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη μείωση της οστικής απώλειας είτε με την αύξηση της οστικής παραγωγής.Παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία ο ασθενής θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της οστεοπόρωσης.

Θεραπείες είναι:

Φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στη μείωση της οστικής απώλειας. Τα Διφωσφονικά είναι τα πιο διαδεδομένα φάρμακα στην καταπολέμηση της νόσου. Τέτοια είναι τα εξής: Αλεδρονάτη, Ριζεδρονάτη , Ραλοξιφαίνη, Ιβανδρονάτη, Ζολεδρονάτη. Επίσης παρόμοια δράση έχει και μία πιο πρόσφατη ουσία το Denosumab .Φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην αύξηση της οστικής παραγωγής όπως η Τεριπαρατίδη .

Τα μέτρα πρόληψης είναι:

Αλλαγή του τρόπου ζωής που να περιλαμβάνει :

τη διακοπή του καπνίσματος,

τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ,

την τακτική άσκηση και γυμναστική

μαζί με επαρκή σωστή διατροφή σε ασβεστίο και βιταμίνη D.

Κωνσταντινος Σταυρόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έχετε πονοκεφάλους χωρίς λόγο; Πονάτε ενώ δεν έχετε τίποτε; Γιατί;

Τι μπορούμε να πάθουμε από την έλλειψη Μαγνησίου;

Μια σπάνια ασθένεια την μετατρέπει σε άκαμπτη κούκλα- ΒΙΝΤΕΟ

Μύθοι και αλήθειες για το κότσι- Επηρεάζουν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια;

Δείτε το παιδάκι που οι μύες του γίνονται κόκαλα

Τι μπορεί να πάθουν τα παιδιά από τα βιντεοπαιχνίδια-ΦΩΤΟ

Πως έχασε τη δουλειά του ο παρουσιαστής. ΒΙΝΤΕΟ για γέλια και για κλάματα