Σωματική δραστηριότητα και υγεία: Κι όμως, οι βραδινοί τύποι κερδίζουν στα σημεία

  • Iatropedia newsroom
άσκηση, τρέξιμο, βράδυ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ παρακολούθησαν την εξέλιξη 30.000 ανθρώπων για σχεδόν 8 χρόνια, χρησιμοποιώντας δεδομένα από φορητές συσκευές (wearables) για να βλέπουν τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ

Τα οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα επηρεάζονται και από την ώρα μέσα στην ημέρα στην οποία λαμβάνει χώρα αυτή η σωματική δραστηριότητα, με την άσκηση το βράδυ να συνδέεται με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία στα άτομα με παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ παρακολούθησαν την εξέλιξη 30.000 ανθρώπων για σχεδόν 8 χρόνια, χρησιμοποιώντας δεδομένα από φορητές συσκευές (wearables) για να βλέπουν τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ. Κι αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι όσοι έκαναν αερόβια άσκηση ως επί το πλείστον από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα διέτρεχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πιο σημαντική η κατά διαστήματα έντονη δραστηριότητα

Η συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι είχαν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (αυτή που ανεβάζει παλμούς και κόβει την ανάσα) το βράδυ, κατά διαστήματα διάρκειας μέχρι τρία λεπτά ή περισσότερο, φάνηκε επίσης να είναι πιο σημαντική από τη συνολική ποσότητα σωματικής δραστηριότητας μέσα στην ημέρα.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care.

Παρόμοια αποτελέσματα έχουν δείξει και μικρότερες κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τον Δρ Matthew Ahmadi, πρώτο συγγραφέα της μελέτης, η μελέτη δεν περιορίστηκε μόνο στη δομημένη άσκηση. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν αντ’ αυτού στην παρακολούθηση των διαστημάτων συνεχούς αερόβιας άσκησης μέτριας έως μεγάλης έντασης διάρκειας 3 λεπτών ή περισσότερο, καθώς προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ αυτού του τύπου δραστηριότητας, του ελέγχου της γλυκόζης και της μείωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με μικρότερα διαστήματα (μη αερόβιας) άσκησης.

«Δεν κάναμε διακρίσεις ως προς το είδος της δραστηριότητας που παρακολουθούσαμε, μπορεί να ήταν οτιδήποτε από έντονο περπάτημα μέχρι ανέβασμα σκαλοπατιών, αλλά θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και δομημένη άσκηση όπως τρέξιμο, επαγγελματική εργασία ή ακόμη και δυναμικό καθάρισμα του σπιτιού», ανέφερε ο Δρ Ahmadi, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς του Κέντρου Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την αρχική υπόθεση των συγγραφέων ότι τα άτομα με διαβήτη ή παχυσαρκία, τα οποία έχουν ήδη δυσανεξία στη γλυκόζη αργά το βράδυ, ίσως να μπορούν να αντισταθμίσουν εν μέρει τη δυσανεξία αυτή και τις συναφείς επιπλοκές, κάνοντας σωματική δραστηριότητα το βράδυ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη UK Biobank και συμπεριέλαβαν 29.836 ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών που ζουν με παχυσαρκία. Μεταξύ αυτών ήταν και 2.995 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί και με διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε πρωινούς, απογευματινούς και βραδινούς τύπους με βάση το πότε έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της αερόβιας άσκησής τους, μετά από παρακολούθηση με wearables 24 ώρες την ημέρα επί 7 ημέρες κατά την έναρξη της μελέτης.

Στη συνέχεια, η ομάδα συνέδεσε δεδομένα υγείας (από τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας και τα Εθνικά Μητρώα της Σκωτίας) για να παρακολουθήσει την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων για 7,9 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καταγράφηκαν 1.425 θάνατοι, 3.980 καρδιαγγειακά συμβάντα και 2.162 συμβάντα μικροαγγειακής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η καθιστική ζωή, η συνολική μέτρια έως έντονη άσκηση, η εκπαίδευση, η χρήση φαρμάκων και η διάρκεια του ύπνου. Επίσης, απέκλεισαν συμμετέχοντες με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γονιδιακή ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για το Αλτσχάιμερ

Λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα για τα παιδιά που μένουν κοντά σε πάρκο

Γυναίκα με σπάνιο σύνδρομο είχε αλλεργία στα πάντα, εκτός από τέσσερα τρόφιμα