Γυναίκα με σπάνιο σύνδρομο είχε αλλεργία στα πάντα, εκτός από τέσσερα τρόφιμα

  • Ρούλα Τσουλέα
αλλεργία
Υπήρξε περίοδος που εκδήλωνε σοβαρή αλλεργία καθημερινά, επί 50 συνεχόμενες ημέρες.

Μία νεαρή γυναίκα έπαθε υποσιτισμό όταν ξαφνικά άρχισε να εκδηλώνει αλλεργία σε «σχεδόν τα πάντα» – συμπεριλαμβανομένων όλων των τροφίμων, πλην τεσσάρων.

Η 32χρονη Amy Francis-Smith, από το Λέστερ της Αγγλίας, άρχισε το 2015 να εκδηλώνει σοβαρές, απρόσμενες αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα και σε αντικείμενα της καθημερινότητας.

Η διατροφή της ήταν τόσο στερητική που έφτασε στα όρια της λιμοκτονίας. Ανέπτυξε επίσης αλλεργία και σε πολλά άλλα πράγματα, όπως:

  • Το ανθρακούχο νερό
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Τα αποσμητικά χώρου
  • Η θερμότητα και το ψύχος

Χρειάσθηκαν δύο χρόνια ταλαιπωρίας για να διαγνωστεί τελικά με σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων, μία σπάνια διαταραχή που προκαλεί επαναλαμβανόμενα συμπτώματα σοβαρής αλλεργίας. Ανακάλυψε επίσης ότι έπασχε από νόσο Crohn’s και σύνδρομο Ehlers-Danlos – μία ομάδα κληρονομούμενων διαταραχών που επηρεάζουν τον συνδετικό ιστό του σώματος.

Τρομακτικά χρόνια

Η Amy συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν άρχισε να εκδηλώνει αλλεργία κάθε φορά που έτρωγε λεμόνι ή φιστίκια. Αργότερα, έπαθε αλλεργικό σοκ τρώγοντας ντομάτες.

Σύντομα ακολούθησαν και άλλες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Υπήρξε περίοδος που είχε σοβαρή αλλεργία καθημερινά, επί 50 συνεχόμενες μέρες.

Εκείνη την εποχή σπούδαζε Αρχιτεκτονική. Η υγεία της όμως είχε επιβαρυνθεί πολύ. Αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές της και να επιστρέψει στην οικογένειά της.

«Είχα πάθει υποσιτισμό γιατί επί έξι μήνες δεν μπορούσα να φάω τίποτε άλλο, εκτός από μοσχάρι, αχλάδια, κολοκύθια και ρύζι», δήλωσε στον βρετανικό Independent. «Ήταν η αρχή μιας τρομακτικής περιόδου στην ζωή μου».

Είχε φτάσει στο σημείο να μην μπορεί καν να μυρίσει ένα άρωμα. «Αν ψέκαζε κάποιος στον αέρα μια δυνατή μυρωδιά, εγώ δεν έπρεπε να επιστρέψω στον χώρο για μία ημέρα, είπε. «Φορούσα συνεχώς προστατευτική μάσκα, προτού την μάθουν όλοι με την COVID».

Σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, η Amy χρειάσθηκε να αντιμετωπίσει και την επιφυλακτικότητα των γιατρών στα επείγοντα όπου μεταφερόταν κάθε τρεις και λίγο με αλλεργία. Είχαν υπόνοιες μέχρι και ότι δηλητηρίαζε τον εαυτό της λόγω ψυχικής νόσου.

Τα μαστοκύτταρα

Η διάγνωση του συνδρόμου ενεργοποίησης μαστοκυττάρων ήταν μία ανακούφιση για εκείνη. Ήταν η επιβεβαίωση ότι «δεν ήμουν τρελή».

«Τα μαστοκύτταρα υπάρχουν σε όλο το σώμα. Τα δικά μου για κάποιον λόγο είχαν ενεργοποιηθεί», εξήγησε. «Η συνέπεια ήταν να παράγουν ουσίες που μου προκαλούσαν φλεγμονή, εξανθήματα και δυσκολίες στην αναπνοή. Είχα επίσης οργανικές βλάβες στο ήπαρ, τον  σπλήνα, την ουροδόχος κύστη».

Η νεαρή γυναίκα παρουσίαζε επίσης καρδιολογικά προβλήματα, τριχόπτωση και έντονη τερηδόνα. Είχε ακόμα νευροπάθεια στα χέρια και τα πόδια.

Η Amy κατόρθωσε τελικά να ξεπεράσει τις περισσότερες από τις αλλεργικές αντιδράσεις με ειδική αγωγή και συνδυασμό διαχείρισης του στρες, μείωσης της φλεγμονής και προσεκτικού χειρισμού της διατροφής της.

Κατάφερε ακόμα και να επανεισαγάγει κάποια τρόφιμα στη διατροφή της,  χωρίς να παθαίνει αλλεργία κάθε φορά που τα τρώει. Έκανε πολλούς πειραματισμούς μέχρι να τα καταφέρει, αλλά είχε την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειας και του συντρόφου της.

«Προσθέτω σιγά-σιγά μερικά τρόφιμα στη διατροφή μου και ανακτώ περισσότερη δύναμη», ανέφερε. «Τώρα νιώθω πολύ καλά, νομίζω καλύτερα παρά ποτέ».

Φωτογραφία: iStock