Πώς η άσκηση αυξάνει τον όγκο του εγκεφάλου και μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια μνήμης

  • Iatropedia newsroom
άσκηση
Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι περπατούσαν, κολυμπούσαν, έκαναν ποδήλατο ή γυμνάζονταν ελαφρά 25 λεπτά την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο από αυτούς που δεν το έκαναν, όποια κι αν ήταν η ηλικία τους

Η άσκηση για 25 λεπτά την εβδομάδα, ή λιγότερο από τέσσερα λεπτά την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του όγκου του εγκεφάλου μας και στη βελτίωση της ικανότητάς μας να σκεφτόμαστε καθώς μεγαλώνουμε.

Νέα μελέτη, η οποία περιλάμβανε απεικόνιση του εγκεφάλου περισσότερων από 10.000 υγιών ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 97 ετών, διαπίστωσε ότι όσοι περπατούσαν, κολυμπούσαν, έκαναν ποδήλατο ή γυμνάζονταν ελαφρά 25 λεπτά την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο από αυτούς που δεν το έκαναν, όποια κι αν ήταν η ηλικία τους.

Οι διαφορές ήταν πιο έντονες σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της σκέψης και της μνήμης, τα οποία συχνά συρρικνώνονται όσο μεγαλώνουμε, αυξάνοντας τον κίνδυνο για γνωστική έκπτωση και άνοια.

«Αυτό είναι ένα συναρπαστικό εύρημα και δίνει περαιτέρω ώθηση στην ιδέα ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του όγκου του εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής», ανέφερε ο David Raichlen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Ο ίδιος μελετά την υγεία του εγκεφάλου, αλλά δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα έχουν επίσης πρακτικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τα είδη της άσκησης που φαίνεται να είναι καλύτερα για την υγεία του εγκεφάλου μας, αλλά και το πόσο λίγο από αυτή την άσκηση μπορεί να χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια.

Λίγη άσκηση, μεγάλος εγκέφαλος

«Αναρωτηθήκαμε, αν επιλέγαμε ένα πολύ χαμηλό όριο άσκησης, τι θα βλέπαμε;» ανέφεε ο Cyrus A. Raji, αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος ηγήθηκε της νέας μελέτης.

Αυτός και οι συνάδελφοί του γνώριζαν καλά ότι η άσκηση είναι καλή για τον εγκέφαλο, ειδικά καθώς γερνάμε. Οι σωματικά δραστήριοι ηλικιωμένοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες από τους καθιστικούς τύπους να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλους τύπους απώλειας μνήμης και γνωστικής έκπτωσης.

Αλλά ήξερε επίσης ότι λίγοι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο ασκούνται πολύ.

«Ακούς ότι χρειάζεσαι 10.000 βήματα την ημέρα», λέει, «ή 150 λεπτά την εβδομάδα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».

«Θα βοηθούσε, άραγε, λιγότερη άσκηση στην οικοδόμηση ενός πιο υγιούς εγκεφάλου;», αναρωτήθηκαν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.

Τι γίνεται, για παράδειγμα, με 25 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, το 1/6 δηλαδή από τα 150 λεπτά που συνιστώνται στις περισσότερες επίσημες οδηγίες;

«Έδειχνε να είναι μία εφικτή ποσότητα για τους περισσότερους ανθρώπους», ανέφερε ο Raji. Θα έδειχνε, όμως, θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο;

10.125 απεικονίσεις εγκεφάλου

Αυτός και οι συνάδελφοί του στράφηκαν σε υπάρχουσες απεικονίσεις εγκεφάλου για 10.125 κυρίως υγιείς ενήλικες όλων των ηλικιών που είχαν έρθει στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο για διαγνωστικές εξετάσεις. Οι ασθενείς αυτοί είχαν δώσει πληροφορίες για το ιατρικό τους ιστορικό και πόσο συχνά και εντατικά ασκούνταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε αυτούς που ασκούνταν για τουλάχιστον 25 λεπτά την εβδομάδα και σε αυτούς που δεν το έκαναν.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, άρχισαν να συγκρίνουν απεικονίσεις και συνήθειες άσκησης, αναζητώντας διαφορές στον όγκο του εγκεφάλου ή πόσο χώρο γεμίζει ένας εγκέφαλος και τα συστατικά μέρη του. Γενικά, όσο μεγαλύτερος όγκος τόσο το καλύτερο.

Γρήγορα εμφανίστηκε ένα σαφές μοτίβο. Άνδρες και γυναίκες, οποιασδήποτε ηλικίας, που ασκούνταν για τουλάχιστον 25 λεπτά την εβδομάδα, εμφάνισαν κατά κύριο λόγο μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου από αυτούς που δεν το έκαναν. Οι διαφορές δεν ήταν τεράστιες, αλλά ήταν σημαντικές, ανέφερε ο Raji, ειδικά όταν οι ερευνητές κοίταξαν βαθύτερα τον ίδιο τον εγκέφαλο.

Εκεί, διαπίστωσαν ότι όσοι γυμνάζονταν είχαν μεγαλύτερο όγκο σε κάθε τύπο εγκεφαλικού ιστού, συμπεριλαμβανομένης της φαιάς ουσίας, που αποτελείται από νευρώνες, και της λευκής ουσίας, της υποδομής καλωδίωσης του εγκεφάλου, η οποία υποστηρίζει και συνδέει τα κύτταρα που συμμετέχουν στη σκέψη.

Όσοι γυμνάζονταν έτειναν να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι απαραίτητο για τη μνήμη και τη σκέψη. Συνήθως ο ιππόκαμπος συρρικνώνεται καθώς γερνάμε, επηρεάζοντας την ικανότητά μας να σκεπτόμαστε και να θυμόμαστε.

Έδειξαν επίσης μεγαλύτερους μετωπιαίους, βρεγματικούς και ινιακούς λοβούς, οι οποίοι, μαζί, σηματοδοτούν έναν υγιή, εύρωστο εγκέφαλο.

Η μέτρια άσκηση ήταν η καλύτερη για τον εγκέφαλο

«Ήταν εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό» να βλέπουμε τόσο εκτεταμένες επιδράσεις στον εγκέφαλο ανθρώπων που ασκούνταν τόσο λίγο, ανέφερε ο Raji.

Φυσικά, η εν λόγω μελέτη ήταν συσχετιστική, που σημαίνει ότι έδειξε σχέσεις μεταξύ της άσκησης και της υγείας του εγκεφάλου, αλλά όχι και ότι η άσκηση ήταν εκείνη που προκάλεσε απαραίτητα τις βελτιώσεις. Έτσι, είναι πιθανό να παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο, όπως ο τρόπος ζωής ή γενετικά χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψουμε την εξάπλωση ιών και βακτηρίων από την τουαλέτα

Όραση: Τι σας συμβαίνει εάν ξαφνικά δεν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά τις αποστάσεις

Τηγανίζουν οδοντογλυφίδες και τις τρώνε – Άφωνοι οι γιατροί