Τουαλέτα: Να κλείνουμε ή να μην κλείνουμε το καπάκι; Τι είναι καλύτερο

  • Iatropedia newsroom
τουαλέτα, λεκάνη, απολύμανση
Ερευνητές ανέλυσαν την εξάπλωση ιικών σωματιδίων που προκαλείται όταν τραβάμε το καζανάκι

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κλείνοντας το καπάκι της λεκάνης στην τουαλέτα πριν τραβήξουμε το καζανάκι μπορούμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση των μικροβίων. Αλλά μία νέα μελέτη το διαψεύδει, αποδεικνύοντας ότι στην περίπτωση των ιών η συνήθεια αυτή δεν βοηθά.

Ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της εξάπλωσης των ιών ήταν η απολύμανση της ίδιας της λεκάνης, του νερού της, αλλά και των κοντινών επιφανειών, αναφέρουν ερευνητές στο American Journal of Infection Control.

«Δείχνοντας ότι το κλείσιμο του καπακιού της τουαλέτας δεν έχει ουσιαστική επίδραση στην πρόληψη της εξάπλωσης ιικών σωματιδίων, η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής απολύμανσης για τη μείωση της μόλυνσης και την πρόληψη της εξάπλωσης ιών», ανέφερε ο Charles Gerba, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι δημιουργεί ένα αερόλυμα που μπορεί να φτάσει σε απόσταση 1,5 μέτρου ή περισσότερο, εξαπλώνοντας μικρόβια και ιούς σε δάπεδα, τοίχους, νεροχύτες και άλλες επιφάνειες ενός μπάνιου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το κλείσιμο του καπακιού της τουαλέτας μπορεί να μειώσει την εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων στο μπάνιο.

Ωστόσο, κανείς μέχρι τώρα δεν είχε μελετήσει αν ίσχυε το ίδιο για τους ιούς, οι οποίοι τείνουν να είναι πολύ μικρότεροι από τα βακτήρια, σημείωσαν οι ερευνητές.

Σε αυτή τη μελέτη, ανέλυσαν την εξάπλωση ιικών σωματιδίων που προκαλείται όταν τραβάμε το καζανάκι, τόσο με ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης όσο και με κλειστό.

Η ομάδα σκόρπισε στις τουαλέτες ποικίλες δόσεις από έναν ιό που δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο και στη συνέχεια συνέλεξε δείγματα από το νερό της λεκάνης και διάφορες επιφάνειες του μπάνιου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να κλείνει κανείς το καπάκι της λεκάνης δεν κάνει καμία διαφορά στην ποσότητα του ιού που συλλέγεται από τις επιφάνειες του μπάνιου. Το κάθισμα δε της τουαλέτας ήταν η πιο μολυσμένη επιφάνεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης πόσο βοηθούσε ο καθαρισμός της λεκάνης, με απολυμαντικό ή και χωρίς.

Ο καθαρισμός μόνο με τη βούρτσα άφησε πίσω του σημαντική ιογενή μόλυνση, αλλά ο καθαρισμός με απολυμαντικό και βούρτσα μείωσε σημαντικά την ποσότητα του ιού που βρέθηκε στην τουαλέτα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο συνδυασμός απολυμαντικού/βούρτσας μείωσε την ιογενή μόλυνση στην τουαλέτα κατά σχεδόν 100% και στη βούρτσα κατά περίπου 98%, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Η προσθήκη απολυμαντικού στη λεκάνη πριν τραβήξουμε το καζανάκι ή η χρήση dispenser με απολυμαντικό στη λεκάνη αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στη μείωση της μόλυνσης.

«Στα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, κάθε πιθανό μέσο μετάδοσης παθογόνων πρέπει να αντιμετωπίζεται καταλλήλως για να είναι όλοι οι ασθενείς μας – συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα – όσο το δυνατόν πιο υγιείς», ανέφερε ο Gerba.

Το κλείσιμο του καπακιού της λεκάνης άλλαζε απλώς την κατεύθυνση του αερολύματος, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το δάπεδο μπροστά και στα αριστερά της λεκάνης ήταν πιο μολυσμένο μετά το ξέπλυμα της λεκάνης με κλειστό καπάκι παρά με ανοιχτό.

Δεδομένων όλων αυτών, η τακτική απολύμανση της τουαλέτας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης μιας λοίμωξης σε άλλα άτομα σε ένα νοικοκυριό όπου κάποιος έχει ιογενή λοίμωξη, ανέφερε οι ερευνητές.

«Αυτή η μελέτη βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να σπάσουμε αυτές τις αλυσίδες μετάδοσης», ανέφερε η Tania Bubb, πρόεδρος του Association for Professionals in Infection Control and Epidemiology, σε δελτίο Τύπου της ένωσης.

«Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της τακτικής απολύμανσης των επιφανειών σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης για τη μείωση της εξάπλωσης ιογενών λοιμώξεων», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το κολύμπι σε κρύο νερό σύμμαχος των γυναικών στην εμμηνόπαυση

Όραση: Τι σας συμβαίνει εάν ξαφνικά δεν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά τις αποστάσεις

Νόσος του Crohn: Η ψυχοθεραπεία και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής