Το κολύμπι σε κρύο νερό σύμμαχος των γυναικών στην εμμηνόπαυση

  • Iatropedia newsroom
Το κολύμπι σε κρύο νερό έχει σημαντικά οφέλη στην εμμηνόπαυση
Ερευνήτρια του University College του Λονδίνου (UCL) εξέτασε τα οφέλη της κολύμβησης σε κρύο νερό για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά τους

Μπορεί η κολύμβηση σε κρύο νερό να προσφέρει ανακούφιση στην εμμηνόπαυση;

Ερευνήτρια του University College του Λονδίνου (UCL) εξέτασε τα οφέλη της κολύμβησης σε κρύο νερό για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά τους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Post Reproductive Health, παρακολούθησε 1114 γυναίκες, εκ των οποίων οι 785 βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση, για να διερευνήσει τον αντίκτυπο της κολύμβησης σε κρύο νερό στην υγεία και τη διάθεσή τους.

Τα οφέλη της κολύμβησης σε κρύο νερό

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κολυμπούσαν τακτικά σε κρύο νερό ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα.

Το 46,9% ανέφερε μειωμένο άγχος, το 34,5% παρουσίασε λιγότερες εναλλαγές διάθεσης, το 31,1% ανέφερε βελτίωση της διάθεσής του και το 30,3% ανακούφιση από τις εξάψεις.

Το 63,3% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη έκαναν κολύμπι ακριβώς για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Οι συμμετέχουσες εξέφρασαν τις εμπειρίες τους, με μια γυναίκα 57 ετών να λέει: «Το κρύο νερό είναι εκπληκτικό. Μου έχει σώσει τη ζωή. Στο νερό, μπορώ να κάνω τα πάντα. Όλα τα συμπτώματα (σωματικά και ψυχικά) εξαφανίζονται και νιώθω ότι είμαι στα καλύτερά μου».

Σύμφωνα με τη συντάκτρια της μελέτης, καθηγήτρια Joyce Harper από το Ινστιτούτο UCL EGA για την Υγεία των Γυναικών, τη θετική επίδραση του κρύου νερού στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του στρες είχαν προτείνει και άλλες μελέτες. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης ενισχύουν αυτούς τους ισχυρισμούς, ενώ υπογραμμίζουν τη δυνατότητα της κολύμβησης στο κρύο νερό ως εναλλακτική λύση για τις γυναίκες που δυσκολεύονται με την εμμηνόπαυση.

Στο πλαίσιο της μελέτης διερευνήθηκε επίσης εάν η κολύμβηση σε κρύο νερό θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα της περιόδου. Από τις 711 γυναίκες που είχαν συμπτώματα εμμήνου ρύσεως, σχεδόν οι μισές ανέφεραν μειωμένο άγχος (46,7%) και πάνω από το 1/3  βρήκε ανακούφιση από τις εναλλαγές στη διάθεση (37,7%) και την ευερεθιστότητα (37,6%) από την κολύμβηση σε κρύο νερό.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κολυμπάτε σε κρύο νερό

Αν και η κολύμβηση σε κρύο νερό έχει οφέλη, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι έχει και κινδύνους. Χρειάζεται προσοχή για να μην πάθετε υποθερμία, για να αποφύγετε το σοκ από το κρύο, να μη διαταραχθεί ο καρδιακός ρυθμός σας και, φυσικά, να μην κινδυνεύσετε από πνιγμό.

Η ποιότητα του νερού μπορεί να είναι επίσης ένας πιθανός κίνδυνος για την υγεία, λόγω ρύπανσης.

Η καθηγήτρια Harper συνέστησε περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό της βέλτιστης συχνότητας, διάρκειας, θερμοκρασίας και έκθεσης που απαιτούνται για την αποτελεσματική μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Παράλληλα, ωστόσο, με τους κινδύνους, αναγνώρισε επίσης τις θετικές πτυχές της κολύμβησης σε κρύο νερό, όπως η άσκηση σε εξωτερικό χώρο και η βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όραση: Τι σας συμβαίνει εάν ξαφνικά δεν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά τις αποστάσεις

Η γρίπη των πτηνών αφανίζει τα ζώα του πλανήτη – Πόσο κινδυνεύουμε

Νόσος του Crohn: Η ψυχοθεραπεία και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής