Νόσος του Crohn: Η ψυχοθεραπεία και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής

  • Iatropedia newsroom
Crohn
Έρευνα αποδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες της ψυχοθεραπείας, των αντικαταθλιπτικών και της άσκησης στις φλεγμονές του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.

Όσο καλύτερη είναι η διάθεση ενός ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να μειωθούν οι φλεγμονές στο έντερο, τις οποίες προκαλεί, για παράδειγμα, η νόσος του Crohn.

Οι παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη διάθεση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κατά 18%, σε σύγκριση με την απουσία παρέμβασης στη διάθεση. Αυτό διαπιστώνει έρευνα του King’s College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «eBiomedicine» του ομίλου «The Lancet».

Οι ερευνητές επανεξέτασαν και ανέλυσαν δεδομένα από 28 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με πάνω από 1.700 συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν αν οι παρεμβάσεις που στοχεύουν σε αποτελέσματα της διάθεσης επηρεάζουν τα επίπεδα φλεγμονής σε άτομα με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Δείτε επίσης: Νόσος του Crohn: Ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό

Διαπιστώθηκε ότι οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της διάθεσης, μεταξύ των οποίων η ψυχολογική θεραπεία, τα αντικαταθλιπτικά και η άσκηση, σχετίζονται με σημαντική μείωση των επιπέδων των βιοδεικτών φλεγμονής. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν μια εναλλακτική θεραπεία για τις νόσους αυτές, τόσο αποτελεσματική όσο και χαμηλού κόστους.

Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος Crohn, είναι χρόνιες αυτοάνοσες παθήσεις που επηρεάζουν πάνω από 500.000 άτομα στη Βρετανία και προκαλούν φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κοιλιακό άλγος, διάρροια και κόπωση, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία.

Φωτογραφία iStock