Halo effect: Πόση σημασία έχει για την ερωτική μας ζωή

  • Iatropedia newsroom
σύντροφος
Τι θα σκεφτόσασταν αν κάποιος σας έλεγε ότι το αν θα είστε τελικά μόνη ή μόνος, εξαρτάται από την ερωτική σας νοημοσύνη;

Κάποιοι θα ξαφνιαστούν, ενώ άλλοι ίσως το δουν ως ευκαιρία για αυτοβελτίωση στο κυνήγι της αναζήτησης συντρόφου, μέσα από παρατηρήσεις που αφορούν το δικό τους ερωτικό Ι.Q.

Φανταστείτε τον εαυτό σας μόνη ή μόνο σε ένα πάρτι. Η προσοχή σας πέφτει σε κάποιον ή κάποια που στέκεται δίπλα σας.

Καθώς πλησιάζετε στο μπουφέ για να πάρετε ένα ποτό, έχετε αποφασίσει μόλις σε μερικά δευτερόλεπτα, αν ενδιαφέρεστε ή όχι για το πρόσωπο αυτό.

Πάνω σε ποια βάση όμως πήρατε αυτή την απόφαση; Έπαιξε ρόλο η εμφάνιση; H προσωπικότητα; H συμπεριφορά του; Ή κάτι άλλο;

Η απόφαση των περισσοτέρων ανθρώπων λαμβάνεται υποσυνείδητα ή συνειδητά με βάση την εξωτερική εμφάνιση. Η έλξη από αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική την περίοδο του φλερτ, για την έναρξη μιας σχέσης και για τα πρώτα της βήματα.

Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο από την εξωτερική εμφάνιση που μας ελκύει σε κάποιον. Η εμφάνιση σε υποσυνείδητο επίπεδο μπορεί να είναι τόσο σημαντική για μας, που τείνουμε να αποδώσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε σε κάποιον που μας αρέσει.

Τι είναι το Ηalo effect

Το φαινόμενο,  οι ελκυστικοί άνθρωποι έχουν πιο θετικά η επιθυμητά κοινωνικά χαρακτηριστικά από τους μη ελκυστικούς ανθρώπους ονομάζεται Ηalo effect (το φαινόμενο του φωτοστέφανου)

Ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο Γουέστμινστερ του Λονδίνου υποστηρίζουν, ότι το μυστικό για μεγάλη διάρκεια μίας σχέσης είναι «να μην βλέπουμε την πραγματικότητα τυφλωμένοι από τον έρωτα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, το μυστικό ενός καλού και ευτυχισμένου γάμου είναι και οι δύο, να είναι πεπεισμένοι ότι ο/η σύντροφός τους είναι πιο ελκυστικός, απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

«Όταν είναι κανείς ερωτευμένος εξιδανικεύει τον άνθρωπό του. Τον βλέπει πιο ελκυστικό και γοητευτικό απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα», ανέφερε στη MailOnline, o Dr Viren Swami.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν πιο όμορφα όταν πιστεύουν ότι είναι με κάποιον που είναι απίστευτα ελκυστικός. Είναι χαρούμενοι και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους. Αν δεν εξιδανικεύει κανείς το σύντροφό του, τότε μάλλον… κάτι πάει στραβά, λένε οι ειδικοί.

Ερωτικό I.Q. και οικειότητα

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ερωτική νοημοσύνη είναι η οικειότητα, που αφορά στον ίδιο βαθμό τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Όλοι έχουμε προσέξει με πόση ευκολία ορισμένα άτομα αναπτύσσουν οικειότητα σε ελάχιστο χρόνο…

Συναντούμε ανθρώπους για τους οποίους υποθέτουμε ότι γνωρίζονται μήνες ή χρόνια και ύστερα διαπιστώνουμε ότι γνωρίστηκαν πριν από λίγα λεπτά ή λίγες μέρες…

Όμως, υπάρχουν άνθρωποι που για να γνωριστούν με κάποιο άλλο άτομο να ξανοιχτούν σε συζήτηση, να μάθουν λεπτομέρειες για τη ζωή του, να ανταλλάξουν απόψεις και να γίνουν φίλοι ή εραστές χρειάζονται μήνες ή χρόνια.

Η ανάπτυξη της οικειότητας σχετίζεται με θέματα επικοινωνίας, τα οποία συνδέονται με στοιχεία υψηλής αυτοεκτίμησης και σιγουριάς του κάθε ατόμου.

Η τέχνη του φλερτ είναι η … νοητική ικανότητα για φλερτ

Ένας άλλος παράγοντας που παρεμβαίνει στις ερωτικές σχέσεις είναι η γνωστή από παλιά, τέχνη του φλερτ, που επανέρχεται στην επικαιρότητα με την έννοια της ερωτικής νοημοσύνης. Υπάρχει άραγε συμμετοχή της νοημοσύνης στο φλερτ;;

Η νοητική ικανότητα για φλερτ, καθώς και ο ερωτικός ανταγωνισμός είναι σημαντικά κριτήρια, που στοιχειοθετούν το επίπεδο της ερωτικής νοημοσύνης και λειτουργούν στις προσπάθειες να δημιουργήσουμε, να διατηρήσουμε, να συντονίσουμε και να τερματίσουμε τις ερωτικές μας σχέσεις.

Μπορούμε άραγε να ενισχύσουμε ή να βελτιώσουμε την ερωτική μας νοημοσύνη; H απάντηση είναι σίγουρα ναι, αν αποφασίσουμε να το προσπαθήσουμε! Aρχικά πρέπει να εντοπίσουμε τα αδύνατα σημεία μας. Χαμηλή αυτοεκτίμηση; έλλειψη οικειότητας; Δυσκολία να προβάλλουμε τον εαυτό μας ως ερωτικό σύντροφο; Ενδεχομένως να μην ισχύει τίποτα από αυτά, αλλά απλά να μη βρισκόμαστε σε κατάλληλο και σε ασφαλές περιβάλλον για την αναζήτηση μιας ουσιαστικής συντροφικής σχέσης!

Τόνια Γερακάρη

Σύμβουλος σχέσεων