Ποιοι είναι οι θρεπτικότεροι και οι καλύτεροι ξηροί καρποί για την υγεία μας

  • Iatropedia
Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της διατροφής μας. Πρόκειται για μια τροφή απευθείας από τη φύση που όσο μικρή και να είναι, δίνει στον οργανισμό τεράστιες ποσότητες σε καλά στοιχεία και τον βοηθάει να αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες αλλά και να καταφέρει να χτίσει άμυνες πριν αυτές εκδηλωθούν.

Κάποιοι όμως από τους ξηρούς καρπούς, προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Σας παρουσιάζουμε τους “8 καλύτερους” ξηρούς καρπούς ύστερα από έρευνα που έκαναν οι ειδικοί στο πανεπιστήμιο του Yale.

Στο Νο 8 βρίσκονται τα φιστίκια ΚΑΣΙΟΥΣ. Περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη και λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Στο Νο 7 είναι τα ΜΑΚΑΝΤΕΜΙΑ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή σε φυτικές ίνες και κορεσμένα λίπη.

Στο Νο 6, οι ειδικοί του Yale τοποθέτησαν τα περίφημα ΑΡΑΠΙΚΑ φιστίκια, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά με λίγα παραπάνω κορεσμένα λιπαρά από τα άλλα φιστίκια.

Στο Νο5 τα δικά μας, τα φιστίκια ΑΙΓΙΝΗΣ. Έχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα, και δίνουν στον οργανισμό υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Στο Νο 4 τα καρύδια ΠΕΚΑΝ. Τα καρύδια αυτά που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά πλέον μεγαλώνουν και στην Ελλάδα, είναι τα καρύδια που δεν χρειάζεται καρυοθραύστη για να τα ανοίξουμε. Μοιάζουν με τα καρύδια που γνωρίζουμε όλοι και έχουν επιπλέον Ω3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Μια θέση πιο πάνω είναι τα κλασικά ΚΑΡΥΔΙΑ (αυτά που θέλουν καρυοθραύστη) που είναι κατά πολύ πλουσιότερα σε Ω3, περιέχουν περισσότερο φυλλικό οξύ και ασβέστιο.

Στο Νο 2 είναι τα ΑΜΥΓΔΑΛΑ, που είναι ο ξηρός καρπός με την περισσότερη βιταμίνη Ε και περιέχει και σημαντικές ποσότητες καλίου

Στην κορυφή των θρεπτικότερων ξηρών καρπών σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Yale είναι τα ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, και το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών που περιέχουν είναι ακόρεστα.

Οι ξηροί καρποί είναι ένα πλούσιο συμπλήρωμα διατροφής, που όσο μικρό και να είναι πρέπει να βρίσκεται πάντα στη λίστα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο…μειώνουν τα εγκεφαλικά

πίνετε τσάι, κάνει καλό και θωρακίζει τον οργανισμό

τρώτε κοτόπουλο μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό

η παχυσαρκία είναι νόσος

διαμάχη για την ασπιρίνη: μειώνει ή όχι τον κίνδυνο του εμφράγματος

μάθετε τα πάντα για το εγκεφαλικό στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν