Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας: “Αγάπη και Οικειότητα χωρίς ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ” το φετινό μήνυμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας
Από το 2010, η Παγκόσμια Ένωση για την Σεξουαλική Υγεία (World Association for Sexual Health - WAS) κάλεσε όλες τις οργανώσεις τους να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας κάθε 4 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να προωθήσουν μια μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση για τη σεξουαλική υγεία ανά τον κόσμο.

Επίκεντρο για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας είναι το “Δέσιμο Αγάπης και Οικειότητα”. Το θέμα αυτό υπερβαίνει τον ισχύοντα ορισμό της «οικειότητας» που σχεδόν πάντα σημαίνει ότι είναι σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο. Σκοπεύει να σπάσει την ιδέα η σεξουαλικότητα έχει να κάνει μόνο με το σεξ και επιχειρεί να ενσωματώσει τις συναισθηματικές της πτυχές και την ανθρώπινη ανάγκη για οικειότητα.

Η σεξουαλικότητα είναι μια κεντρική πτυχή της ύπαρξης ανθρώπου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και περιλαμβάνει το σεξ, την ταυτότητα και τους ρόλους των δύο φύλων, τον σεξουαλικό προσδιορισμό, τον ερωτισμό, την ευχαρίστηση, την οικειότητα και την αναπαραγωγή.

Η αγάπη και η οικειότητα είναι μέρος της σεξουαλικότητάς μας, και η σεξουαλική υγεία σχετίζεται επίσης με τις στοργικές αντιδράσεις στους αγαπημένους μας. Θυμηθείτε ότι η αγάπη και η οικειότητα έχουν τόσο μεγάλη ποικιλία, όσο η ίδια η σεξουαλικότητα, οπότε σήμερα συμπεριλάβετε όλους στον εορτασμό, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, το χρώμα του δέρματος, την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, τον πολιτισμικό και εκπαιδευτικό τους επίπεδο, τυχόν αναπηρίες και ικανότητες, αφού η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας δεν αφήνει χώρο για ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ σε ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Μην διστάσετε να μπείτε στην ξεχωριστή σελίδα στο Facebook που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας: Τα πιο βασικά Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα που πρέπει ΟΛΟΙ να προσέχουμε ΠΑΝΤΑ:

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μολύνει άνδρες και γυναίκες ενώ ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού. Η λοίμωξη μπορεί να υπάρχει και σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα ή ορατά σημάδια στο σώμα.

Γονόρροια

Η γονόρροια μεταδίδεται πολύ εύκολα και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και στα δύο φύλα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο κατά την ούρηση και πυελικό άλγος στις γυναίκες.

Σύφιλη

Η σύφιλη μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων, τύφλωση, παράλυση, ακόμα και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί. Το πρώτο σημάδι είναι συνήθως μια ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διόγκωση των λεμφαδένων, πυρετό, κόπωση ή απώλεια μαλλιών.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι από τα πολύ κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα, αν δεν αντιμετωπιστούν. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι φαγούρα στα γεννητικά όργανα ή επώδυνη ούρηση.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο απλός έρπης στα χείλη είναι ένα σημάδι της λοίμωξης από τον ιό του έρπητα, όμως μπορεί να μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την λοίμωξη από έρπητα, αλλά με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βρείτε ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ψείρες του εφηβαίου

Οι ψείρες του εφηβαίου είναι διαφορετικές από εκείνες των ψειρών του σώματος και μεταδίδονται από τη σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό και αντιμετωπίζονται με φάρμακα.

Ιός AIDS/HIV

Το AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, ή της κοινής χρήσης συρίγγων, ή από μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο παιδί της. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα για πολλά χρόνια, αλλά μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε μολυνθεί.

Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες είναι μια παρασιτική λοίμωξη που μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μετά την πάροδο 5-28 ημερών από την στιγμή της μόλυνσης.

http://www.who.int

http://www.worldsexology.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Πώς φαίνονται στο σώμα

Σεξουαλικός προσδιορισμός: Πού είστε στην διαβόητη κλίμακα Kinsey; Κάντε το πρόχειρο τεστ ΕΔΩ

Τι γίνεται στο σώμα όταν κάνουμε σεξ: Οι 4 φάσεις της… ολοκλήρωσης [vid]

Σεξ: 15 περίεργες αλήθειες που ούτε καν φαντάζεστε…