Τι μπορείτε να πάθετε από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων;

  • Iatropedia
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου, αλλά ευτυχώς σπάνια. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι προβλήματα και ποια συμπτώματα προκαλεί.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Δε μολύνονται μόνο οι γυναίκες από τον ιό. Μολύνονται και οι άντρες .

Ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του κόλπου και του αιδοίου. Ωστόσο, δεν μπορούν όλα τα στελέχη του HPV να προκαλέσουν καρκίνο.

Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του δέρματος , δια στόματος, μέσω του κολπικού ή πρωκτικού σεξ. Τα προφυλακτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό HPV, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από τη δερματική επαφή των μολυσμένων περιοχών.

Οι γυναίκες είναι οι τυχερές στην υπόθεση, καθώς με το τεστ ΠΑΠ μπορεί να διαγνωσθεί ο ιός.

Μπορούν να θεραπευτούν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από τον HPV, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για τον ίδιο τον ιό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν HPV δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Αν και υπάρχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον HPV, όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, οι περισσότεροι δεν εκδηλώνουν προβλήματα υγείας από μία HPV λοίμωξη.

Ακόμη και αν έχετε κάνει το εμβόλιο κατά του HPV, θα πρέπει να κάνετε τακτικά τεστ Παπανικολάου για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr