Δείτε πως να προφυλαχθείτε από τις τριχομονάδες!

  • Iatropedia
Τριχομονάδωση είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια η οποία επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αν και η πάθηση προτιμά τις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι κολάνε τριχομονάδες.

Τριχομονίαση προκαλείται από ένα μονοκύτταρο παράσιτο πρωτόζωο που ονομάζεται Trichomonas vaginalis. Στις γυναίκες, η περιοχή που προσβάλλεται είναι ο κόλπος, ενώ στους άνδρες η ουρήθρα.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνδρες με τριχομονάδες δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, ενώ στις γυναίκες η νόσος εκδηλώνεται με:

κολπικό έκκριμα αφρώδη, πρασινωπό ή κιτρινωπό και έντονη οσμή,

πόνος κατά τη συνουσία και την ούρηση,

ερεθισμός ή κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων,

Μετάδοση

Είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής κολπική ή απλή επαφή με το αιδοίο της μολυσμένο σύντροφο. Οι γυναίκες μπορούν να μολυνθούν είτε από έναν άνδρα ή μια άλλη γυναίκα, ενώ οι άνδρες συνήθως μολύνονται μόνο με μία σύντροφο.

Μη ξεχνάτε ότι οι τριχομονάδες σε έγκυες γυναίκες μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση απαιτείται εργαστηριακή εξέταση. Στις γυναίκες γυναικολογική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία των μικρών κοκκίνισμα εξελκώσεις τα τοιχώματα του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρας. Το παράσιτο είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Θεραπεία

Τριχομονάδες συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, που χορηγείται από το στόμα σε μία μόνο δόση. Σε άνδρες που μολύνθηκαν τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, χωρίς καμία αγωγή.

Ωστόσο, το μολυσμένο άτομο μπορεί να συνεχίσει να μολύνει την σύντροφο του, μέχρι να γιατρευθεί πλήρως.

Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση της πάθησης.

πηγη mayoclinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες αρρώστιες χτυπούν μόνο γυναίκες!