Φθειρίαση (ψείρες) *

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος


Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται στην παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπου από τον pediculus humanus capitis. Οι φθείρες μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής και συνήθως προσβάλλουν παιδιά (σχολικής ηλικίας). Είναι ασύνηθες σε μωρά.

 

Oι ψείρες του κεφαλιού είναι εντοπισμένες μονάχα στο τριχωτό και όχι σε άλλα σημεία του σώματος, στο υπόλοιπο σώμα διακρίνουμε μια διαφορετική κατηγορία ψειρών, τις φθείρες του σώματος καθώς και αυτές του εφηβαίου.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν


Οφείλεται στην παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπου από τον pediculus humanus capitis

Μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή και δεν ενοχοποιούνται για την μετάδοση άλλων ασθενειών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα


Ψείρες του κεφαλιού είναι άπτερα έντομα που προκαλούν ένα νόσημα με φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής.

 

Τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, (το οποίο αποζυμούν κάθε 3-6 ώρες) και συνήθως ζουν και γεννούν τα αβγά τους στα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και λαιμού και πίσω από τα αυτιά.

 

Οι φθείρες ζουν ένα μήνα περίπου και τα θηλυκά γεννούν 7-10 αυγά ημερησίως. Τα αυγά επωάζονται σε θερμοκρασία περίπου 32 βαθμών κελσίου για 8-12 μέρες και γι’αυτό και βρίσκονται σε επαφή με το δέρμα Τα αυγά (οι κόνιδες) στερεώνονται στο σώμα της τρίχας.

 

Πιο ευάλωτα στις ψείρες είναι τα παιδιά που υποφέρουν από άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα, καθώς αυτά έχουν ατοπικό υπόβαθρο και συνεπώς εκδηλώνουν πιο εύκολα πάσης φύσεως δερματίτιδες.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές


Τα περισσότερα άτομα παθαίνουν αλλεργία από τις ψείρες και τα αβγά τους και αυτό προκαλεί φαγούρα. Το ξύσιμο προκαλεί ερεθισμό του δέρματος με εκκρίσεις και λεπίδωση.

 

Δεν παθαίνουν αλλεργία από τις ψείρες όλα τα άτομα και πολλοί  μπορεί να έχουν ψείρες του κεφαλιού αλλά δεν έχουν φαγούρα ή άλλο σύμπτωμα για να γνωρίζουν για την παρουσία τους. Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν μακριά απ' το ανθρώπινο σώμα για πάνω από μερικές ώρες.

 


Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Οι ψείρες δεν φαίνονται εύκολα, αλλά μπορείτε να δείτε τα αβγά τους κολλημένα στα μαλλιά.

Αντίθετα από τη πιτυρίδα, δεν μπορείτε να βγάλετε τα αβγά χτενίζοντάς τα με μια κανονική χτένα. Απαιτείται ειδικό χτενάκι.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση


Αν και υπάρχει ασάφεια σχετικά με τα δεδομένα που έλκουν τις ψείρες πάνω σε συγκεκριμένους τύπους τριχών, μπορείτε να προλάβετε «το κακό» έχοντας υπόψιν τα εξής:

  • Όλα τα επηρεασμένα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να κάνουν τη θεραπεία για να προληφθεί περαιτέρω λοίμωξη μέσα στην οικογένεια.
  •  Δεν θα πρέπει να μοιράζονται χτένες, βούρτσες, καπέλα και κορδέλες κεφαλής. Οι βούρτσες και οι χτένες θα πρέπει να πλένονται με καυτό νερό  και να τις στεγνώνετε προσεκτικά.
  • Οι λοσιόν ή σαμπουάν για ψείρες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και να επαναλαμβάνονται μια εβδομάδα αργότερα.        
  • Παρόλο τη θεραπεία το πρόβλημα μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί αν έχουν παραμείνει μερικά ζωντανά αβγά πάνω στα μαλλιά. Θα πρέπει να ελέγχετε το παιδί κάθε εβδομάδα με την ίδια μέθοδο
  • Υπάρχουν διάφορες λοσιόν ή σαμπουάν για τις ψείρες του κεφαλιού που πωλούνται στα φαρμακεία. Δεν είναι όλα κατάλληλα για μικρά παιδιά ή έγκυες γι αυτό θα πρέπει να το διευκρινίζετε στο φαρμακοποιό σας.  
  • Η θεραπεία συνήθως χρειάζεται δυο επαναλήψεις με το παρασκεύασμα σε διάστημα επτά ημερών για να απομακρύνετε όλες τις ψείρες και τα αβγά από τα μαλλιά σας.

 

 

 ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

            ΙΑΤΡΟΣ

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν