Κλιματική αλλαγή: Οι αόρατες απειλές για την ψυχική υγεία

  • Iatropedia newsroom
Κλιματική αλλαγή: Οι αόρατες απειλές για την ψυχική υγεία
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και όσοι έχουν ήδη διαγνωστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα ειδικού συνεδρίου για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην υγεία που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19-20 Φεβρουαρίου, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για μια ατζέντα στην ΕΕ που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις σε επίπεδο ψυχικής υγείας.

Παράγοντες κινδύνου και συνέπειες

Όπως αναφέρει το Euractiv, νέοι όροι όπως το «άγχος για την αλλαγή του κλίματος» κάνουν την εμφάνισή τους, αντικατοπτρίζοντας την πραγματικότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία. Οι νέοι συχνά βιώνουν άγχος όταν βλέπουν τις άμεσες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να διορθώσουν ή να σταματήσουν το πρόβλημα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι ψυχικές καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν μετά από φαινόμενα όπως καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασίες και εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Το 2021, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet έδειξε ότι από 10.000 νέους σε 10 χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Φινλανδία, Γαλλία, Ινδία, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), το 60% δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ ανήσυχο» ή «εξαιρετικά ανήσυχο», καταδεικνύοντας παράλληλα τα αρνητικά συναισθήματα -λύπη, φόβος, άγχος, θυμός και αίσθημα αδυναμίας- που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ συνειδητοποίησης και εμπειρίας. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτές τις επιπτώσεις είναι κι εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο, όχι μόνο για το τι συμβαίνει τώρα, αλλά για το μέλλον τους», εξήγησε η Emma Lawrance από το Imperial College του Λονδίνου.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί «δεν πρέπει απλώς να συνέλθουν από το συμβάν, αλλά από σύνθετα γεγονότα, και μπορεί να μην έχουν τον χρόνο να συνέλθουν πριν χτυπήσει το επόμενο. Πώς θα βγούμε λοιπόν από αυτόν τον φαύλο κύκλο;».

Οι ενδιαφερόμενοι συζήτησαν επίσης κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ότι ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως γυναίκες, παιδιά, άτομα με αναπηρία και άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, είναι εξαιρετικά ευάλωτες.

Το 2021, το βορειοδυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής γνώρισε ένα πρωτοφανές συμβάν ακραίας ζέστης που χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες και κακή ποιότητα αέρα που προκάλεσε περίπου 740 επιπλέον θανάτους στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ θερμότερων ημερών του καύσωνα στην περιοχή, πέθαναν 134 άτομα που είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, δηλαδή τριπλάσιος αριθμός από τον μέσο αριθμό θανάτων κατά την ίδια περίοδο από το 2006 έως το 2020.

«Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία αυξάνεται, επειδή αυτό είναι μια ανάγκη που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, η ζωή και τα μέσα διαβίωσης των οποίων επηρεάζονται όλο και περισσότερο από καταστροφές που προκαλούνται από ορυκτά καύσιμα», τόνισε η Lawrance.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναστάτωση με φημολογούμενο «νέο χαράτσι» 1 και 3 ευρώ ανά διαγνωστική εξέταση – Τι ισχύει

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέα όρια για τους ρύπους θεσπίζει η ΕΕ

Καρκίνος του μαστού: Σωτήρια η μαστογραφία από τα 40