Αναστάτωση με φημολογούμενο «νέο χαράτσι» 1 και 3 ευρώ ανά διαγνωστική εξέταση – Τι ισχύει

  • Γιάννα Σουλάκη
στεφανιαία
"Φωτιές" άναψε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για νέο "χαράτσι" στους ασθενείς. Μετά τις αντιδράσεις, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΙΣ πριν από λίγο παρείχε διευκρινίσεις.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ξεκαθαρίζει πως η πρόταση για τις χρεώσεις των ασθενών δεν ήταν πρόταση του Υπουργείου Υγείας, αλλά των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν μετά από ανακοίνωση του ΠΙΣ, πως ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενημέρωσε τους ιατρούς ότι θα επιβληθούν νέες χρεώσεις στους ασφαλισμένους, 1 και 3 ευρώ ανά διαγνωστική εξέταση στα ιδιωτικά κέντρα με σκοπό τη χρηματοδότηση μέρους των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), που βαρύνουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του ΠΙΣ, η πρόταση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους γιατρούς (16μελή επιτροπή του ΠΙΣ) με θέμα τη διαχείριση του clawback.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν συγκεκριμένα, πως “Συζητήθηκε πρόταση του Υπουργείου για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1,00 e ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3,00 e ανά παραπεμπτικό) πληρωτέα από τον ασθενή. Τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό”.

Εξαδάκτυλος: Η πρόταση έγινε από τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο iatropedia.gr προχώρησε σε διευκρινήσεις, λέγοντας πως αυτή δεν ήταν πρόταση του Υπουργείου Υγείας, αλλά των ίδιων των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

“Είναι ένα αίτημα το οποίο το διαμόρφωσαν οι εργαστηριακοί γιατροί προς τον Υπουργό Υγείας, ο Υπουργός είπε “καλά θα το δούμε”. Μας το ανέφερε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κι έτσι δημιουργήθηκε όλο αυτό. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αυτό που ζητάει είναι φορολογία στα επιβλαβή προϊόντα για να χρηματοδοτηθεί η Υγεία. Αυτή είναι η πρότασή μας. Εμείς λέμε ότι εάν βάλετε ένα λεπτό σε κάθε καπνικό προϊόν στη χώρα, θα έχετε 15 εκατομμύρια για την Υγεία, αν βάλετε 10 λεπτά θα έχετε 150 εκατομμύρια. Ρίξτε τα στο clawback αυτά τα χρήματα και το clawback θα μειωθεί και θ πάει στη μέση. Αυτή είναι η πρόταση του Πανελλήνιου”, κατέληξε.