Ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέα όρια για τους ρύπους θεσπίζει η ΕΕ

  • Iatropedia newsroom
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέα όρια για τους ρύπους θεσπίζει η ΕΕ
Οι νέοι κανόνες καθορίζουν πρότυπα ποιότητας του αέρα για το 2030 με τη μορφή ορίων ρύπων και τιμών στόχων που είναι πιο κοντά στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Σε συμφωνία για την ενίσχυση των προτύπων ποιότητας του αέρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, οι νέοι κανόνες καθορίζουν πρότυπα ποιότητας του αέρα για το 2030. Τα πρότυπα αυτά θα έχουν τη μορφή ορίων ρύπων και τιμών στόχων που είναι πιο κοντά στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι η ρύπανση που προκαλείται από μικροσωματίδια (PM2,5), η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, οδήγησε σε 253.000 θανάτους στην ΕΕ το 2021.

Η ρύπανση από το διοξείδιο του αζώτου (NO2), η οποία είναι και η πιο επιβλαβής για τα άτομα με διαβήτη, οδήγησε σε 52.000 θανάτους και η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο όζον (O3) σε 22.000 θανάτους.

Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, τα ετήσια όρια για PM2,5 και NO2 θα μειωθούν από 25 µg/m³ σε 10 µg/m³ και από 40 µg/m³ σε 20 µg/m³ αντίστοιχα.

Η συμφωνία παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να ζητήσουν, έως τις 31 Ιανουαρίου 2029, για συγκεκριμένους λόγους και υπό αυστηρούς όρους, αναβολή της προθεσμίας για την επίτευξη των οριακών τιμών ποιότητας του αέρα.

Η συμφωνία πρέπει να επιβεβαιωθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και στη συνέχεια θα περάσει από τη διαδικασία έγκρισης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαγιορκίνης για την ιλαρά: «Όσοι έχουν νοσήσει, έχουν εφ’όρου ζωής ανοσία»

Σύνδρομο Down: Έρευνα αποκάλυψε την πρώτη γνωστή περίπτωση στην αρχαία Ελλάδα

Γυναίκα νόμιζε ότι είχε «τσιγαρόβηχα», αλλά έπεσε σε κώμα από σπάνια νόσο