Καρκίνος του μαστού: Σωτήρια η μαστογραφία από τα 40

  • Ρούλα Τσουλέα
μαστογραφία
Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου όταν ο ετήσιος έλεγχος αρχίζει στα 40 και πόσο μετά τα 50.

Η ετήσια μαστογραφία που αρχίζει στην ηλικία των 40 ετών και συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τα 79 έτη, μειώνει περισσότερο τους θανάτους από καρκίνο του μαστού απ’ ό,τι ο έλεγχος ανά διετία ή μετά τα 50 έτη, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθης νόσος στις γυναίκες. Μολονότι μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως με τη βοήθεια της μαστογραφίας, ούτε καν οι μισές γυναίκες δεν υποβάλλονται τακτικά στην εξέταση.

Η νέα μελέτη, όμως, αποδεικνύει πως «όταν ο ετήσιος έλεγχος αρχίζει στα 40 έτη και συνεχίζεται τουλάχιστον έως τα 79, αποτρέπεται ο μέγιστος αριθμός θανάτων και οι γυναίκες κερδίζουν τα περισσότερα χρόνια ζωής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Debra Monticciolo, καθηγήτρια Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή Dartmouth Geisel, στο Νιου Χάμσαϊρ.

Όπως εξήγησε, οι δυνητικοί κίνδυνοι από την ετήσια μαστογραφία «είναι μη-θανατηφόροι και διαχειρίσιμοι στις περισσότερες γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού, όμως, δεν είναι. Όταν διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο συχνά αποβαίνει μοιραίος. Αν όμως διαγνωστεί νωρίς, αντιμετωπίζεται πιο εύκολα και οι γυναίκες μπορεί να γλιτώσουν χημειοθεραπείες και εγχειρήσεις».

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Radiology, την οποία εκδίδει η Ακτινολογική Εταιρεία της Βορείου Αμερικής (RSNA). Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το δίκτυο επιτήρησης του καρκίνου CISNET.

Η έρευνά τους εστιάσθηκε στα δυνητικά οφέλη από την μαστογραφία μία φορά το έτος ή ανά διετία μετά την ηλικία των 40 και των 50 ετών.  Τα βασικά ευρήματα ήταν τα εξής:

  • Τα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν κατά 41,7% στις γυναίκες που έκαναν μαστογραφία κάθε χρόνο σε ηλικία 40-79 ετών
  • Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, η μαστογραφία ανά δύο χρόνια μειώνει τους θανάτους κατά 30%
  • Ο έλεγχος ανά διετία μετά τα 50 έτη, όπως συνιστούν μερικοί ιατρικοί οργανισμοί, μειώνει τους θανάτους κατά μόλις 25,4%

Επιπλέον, ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος στις ηλικίες 40-79 ετών σχετίζεται με τα χαμηλότερα ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων (6,5%). Ο έλεγχος αυτός έχει και τις λιγότερες αχρείαστες βιοψίες, λόγω μη-ανεύρεσης καρκίνου (0,88% του συνόλου των γυναικών που εξετάζονται).

Με τον ετήσιο έλεγχο μετά τα 40, εξ άλλου, μειώνεται σε λιγότερο από 10% το ποσοστό των γυναικών από τις οποίες ζητείται να επαναληφθεί η μαστογραφία.

«Ελπίζω ότι οι ιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα πειστούν πως οι όποιοι κίνδυνοι από την εξέταση είναι διαχειρίσιμοι και τα οφέλη τεράστια», κατέληξε η Dr. Monticciolo.

Φωτογραφία: iStock