Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προλαμβάνουν τα κατάγματα στα παιδιά (μελέτη)

  • Iatropedia newsroom
Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την υγεία των οστών και παίζει ρόλο στην ανοργανοποίησή τους, η οποία δυναμώνει τον σκελετό

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προλαμβάνουν τα κατάγματα στα παιδιά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Diabetes & Endocrinology.

Η μελέτη εξέτασε περίπου 8.800 μαθητές δημόσιου σχολείου στη Μογγολία, ηλικίας 6 έως 13 ετών, που δεν έπαιρναν ήδη συμπληρώματα βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D υπάρχει φυσικά σε ορισμένα λιπαρά κρέατα και στο ιχθυέλαιο και παράγεται από τον οργανισμό όταν αυτός εκτίθεται με γυμνό δέρμα στο ηλιακό φως.

Έχει συνδεθεί με την υγεία των οστών και παίζει ρόλο στην ανοργανοποίησή τους, μια διαδικασία που δυναμώνει τον σκελετό.

Για να εκτιμήσουν πώς η βιταμίνη D επηρεάζει τον κίνδυνο κατάγματος στα παιδιά, οι ερευνητές στράφηκαν σε μια κοινότητα μαθητών στην περιοχή Ulaanbaatar της Μογγολίας, όπου η ανεπάρκεια βιταμίνης D και η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου είναι ευρέως διαδεδομένα φαινόμενα.

Όταν ξεκίνησε η μελέτη, το 95,5% είχαν έλλειψη βιταμίνης D. Τα μισά από τα παιδιά έλαβαν εβδομαδιαία συμπληρώματα βιταμίνης D 14.000 IU, ενώ τα άλλα μισά εικονικό συμπλήρωμα (placebo).

Στην επανεξέταση που έγινε τρία χρόνια μετά, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν πάρει τα συμπληρώματα είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνολικά. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν κατάγματα στον ίδιο βαθμό με εκείνα που δεν έπαιρναν συμπληρώματα. Στην πραγματικότητα, το 6,4% των παιδιών που είχαν λάβει βιταμίνη D παρουσίασαν κατάγματα σε ένα ή περισσότερα οστά κατά την περίοδο της μελέτης, σε σύγκριση με το 6,1% των άλλων. Δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική διαφορά με βάση το φύλο ή την πρόσληψη ασβεστίου.

Αν και ο κίνδυνος κατάγματος για τα παιδιά της Μογγολίας ήταν «υψηλός» και σχεδόν διπλάσιος από εκείνον μιας ομάδας σχεδόν 200.000 παιδιών από τη Νορβηγία που συμμετείχαν σε άλλη μελέτη, οι ερευνητές είπαν ότι τα ποσοστά των καταγμάτων στην ανάλυσή τους έδιναν μεγαλύτερη στατιστική ισχύ στα αποτελέσματα.

Ούτε ο έλεγχος οστικής πυκνότητας αποκάλυψε σημαντικές διαφορές μεταξύ των παιδιών που έλαβαν τη βιταμίνη και εκείνων που δεν την έλαβαν.

Τα συμπληρώματα μπορεί να απέτυχαν επειδή δεν συνδυάζονταν με ασβέστιο, το οποίο ενισχύει επίσης τα οστά, ανέφεραν, ωστόσο, οι ερευνητές.

«Στους ενήλικες, η συμπλήρωση βιταμίνης D λειτουργεί καλύτερα για την πρόληψη των καταγμάτων όταν χορηγείται ταυτόχρονα ασβέστιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ganmaa Davaasambuu, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης. «Έτσι, το γεγονός ότι δεν δώσαμε ασβέστιο μαζί με βιταμίνη D στους συμμετέχοντες στη δοκιμή μπορεί να εξηγήσει τα μηδενικά ευρήματα αυτής της μελέτης», πρόσθετε.

Η μελέτη απέκλεισε επίσης παιδιά με ραχίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά μαλακώνουν λόγω ανεπάρκειας βιταμινών. Η καθημερινή χορήγηση μιας χαμηλής δόσης συμπληρωμάτων βιταμίνης D έχει συνδεθεί με την πρόληψη της ραχίτιδας, με αποτέλεσμα μελέτη του 2021 να αποφανθεί ότι αυτή είναι μία κατάσταση για την οποία υπάρχουν ολοκληρωμένα και αδιάψευστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ησαΐας Ματιάμπα: Η εξομολόγηση για τα προβλήματα με το βάρος του και ο ρόλος που παίζει ο ύπνος