Ησαΐας Ματιάμπα: Η εξομολόγηση για τα προβλήματα με το βάρος του και ο ρόλος που παίζει ο ύπνος

  • Iatropedia newsroom
Ο Ησαΐας Ματιάμπα μίλησε για τον ύπνο και το βάρος του
Επηρεάζει ο ύπνος επηρεάζει το βάρος; Πώς συνδέεται ο βραδινός ύπνος με το βάρος που παίρνουμε; Μπορούμε να ελέγξουμε το βάρος μας καλύτερα, αν ρυθμίσουμε τον ύπνο μας;

«Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος κοιμόταν 3-4 ώρες την ημέρα. Οι ώρες που κοιμόμουν ήταν συνήθως 04.00 με 7:00, 8:00. Μερικές ημέρες δεν κοιμόμουν και καθόλου, οπότε δεν γίνεται να μην επηρεαστώ, και εγώ και το σώμα μου, από αυτό», εξομολογήθηκε ο αγαπημένος τραγουδιστής Ησαΐα Ματιάμπα, μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Το πρόβλημα ήταν, όπως είπε, πως όλη την ημέρα ήταν εντάξει, αλλά, όταν έφτανε η νύχτα, μετά τις 00.00, μέχρι να κοιμηθεί, κατανάλωνες μεγάλες ποσότητες φαγητού και υπήρξε θέμα.

«Ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια παρουσίασα σοβαρά θέματα, έβλεπα τον εαυτό μου και δεν το πίστευα, γιατί ξυπνούσα κιόλας από τάση για εμετό, από παλινδρόμηση. Έπρεπε να μπει ένα φρένο», ανέφερε για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

«Ο ύπνος ήταν το Α και το Ω»

«Προσπαθούσα μέσα σε αυτό το διάστημα αρκετές φορές να πείσω τον εαυτό μου να ξεκινήσει την προσπάθεια, ξεκινούσα, αλλά μετά εγκατέλειπα. Ήρθε υπερκόπωση και την ‘άκουσα’, οπότε μπήκα σε ένα άλλο μοτίβο και άλλα δεδομένα, να δω τι έφταιγε. Ο ύπνος ήταν το άλφα και το ωμέγα, οπότε ξεκίνησα σιγά σιγά να φτιάχνω τον ύπνο και μέσω αυτού, άρχισα να διαπιστώνω ότι, όντας σε καλό δρόμο, βελτιώνονται πάρα πολλά», εξομολογήθηκε ο Ησαΐας Ματιάμπα.

Επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής

«Άνθρωποι οι οποίοι ξενυχτούν πολλά χρόνια, επηρεάζουν και το προσδόκιμο ζωής τους», λέει, μιλώντας στην εκπομπή, ο διαιτολόγος διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας.

«Το πιο βασικό είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν ανεπαρκή ύπνο, την επόμενη ημέρα χρειάζονται τουλάχιστον 500-600 θερμίδες την ημέρα περισσότερες για να μπορέσουν να διατηρήσουν το στρες που δημιουργούν στον οργανισμό και αυτές οι θερμίδες είναι κυρίως σε υδατάνθρακες και σε λίπος. Εν αντιθέσει, όταν κοιμόντουσαν 7-8 ώρες, είχαν 30% μεγαλύτερη ικανότητα στην απώλεια περιττού σωματικού λίπους», τόνισε.

Ο ίδιος σημειώνει πως «όταν αρχίζουμε και φεύγουμε από το βιολογικό μας ρολόι, που είναι ξυπνάμε στις 06.00 το πρωί και να κοιμόμαστε στις 20.00 το βραδύ, από αυτό αρχίζει και απορρυθμίζεται όλος ο εσωτερικός μηχανισμός και παράγονται πρωτεΐνες οι οποίες επηρεάζουν όλη την ομαλή ορμονική έκκριση», με το όργανο που πλήττεται περισσότερο να είναι ο θυροειδής αδένας.

Οι σωστές ώρες ύπνου

Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπανέα, υπάρχουν σωστές ώρες στις οποίες πρέπει ένας ενήλικας να κοιμάται, προκειμένου να διατηρήσει το βιολογικό του ρολόι σε ομαλή λειτουργία. Αυτές είναι 23.00 με 07.00.

«8.30 ώρες ύπνου χρειαζόμαστε και μέσα σε αυτές να κάνουμε και 3-4 πολύ βαθύ ύπνου. Πρέπει να μετρήσουμε και την ποιότητα του ύπνου. Δεν αρκεί μόνο του το 8.30 ώρες.

«Έχω καταφέρει να κοιμάμαι τύπου 23.00 με 07.00 αλλά υπάρχουν σπασίματα που κάνω», είπε από την πλευρά του ο Ησαΐας Ματιάμπα.

«Σίγουρα επηρεάζει και η ψυχολογία» είπε ο τραγουδιστής, με τον διατροφολόγο να επιβεβαιώνει πως μια κακή ψυχολογία μπορεί να φέρει αυξομειώσεις στο βάρος, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και το μπλε φως των οθονών.

«Τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν την ώρα που θέλω να κοιμηθώ, πρέπει να κάνω μια αποχή από το μπλε φως γιατί οι οθόνες έχουν ίδια συχνότητα με τις ακτίνες του ήλιου. Δίνεται ένα ψευδές μήνυμα στον εγκέφαλο ότι αντί να νυχτώσει, ξημερώνει».

Την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου επηρεάζουν και οι τροφές που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα σνακ της νύχτας που χαλάνε το σωματικό βάρος και τον ύπνο σας

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προλαμβάνουν τα κατάγματα στα παιδιά (μελέτη)