Ξηρό δέρμα γύρω από το στόμα: Αιτίες και θεραπείες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ξηρό δέρμα
Το ξηρό δέρμα γύρω από το στόμα μπορεί να οφείλεται σε πολλά προβλήματα, όπως περιστοματική δερματίτιδα, αφυδάτωση, αλλεργίες και ερεθισμοί από τη χρήση ορισμένων προϊόντων. Οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν.

Εάν το ξηρό δέρμα είναι κάτι επίμονο, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση αντιμετωπίζοντας την υποκείμενη αιτία.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε ορισμένες αιτίες της ξηροδερμίας γύρω από το στόμα, καθώς και θεραπείες με σπιτικές λύσεις.

Ξηρό δέρμα γύρω από το στόμα: Αιτίες

Το δέρμα γύρω από το στόμα μπορεί να αφυδατωθεί για πολλούς λόγους, όπως:

  • αλλεργίες, ή ερεθισμοί
  • κρύος, ή θυελλώδης καιρός
  • υπερβολική έκθεση στον ήλιο
  • υπερβολικό πλύσιμο προσώπου
  • γενική αφυδάτωση του οργανισμού
  • περιστοματική δερματίτιδα
  • άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως η ροδόχρους ακμή, έκζεμα, ή ψωρίαση

Ωστόσο, μπορεί να μην υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία. Το δέρμα του προσώπου είναι ευαίσθητο και έχει φυσικές διακυμάνσεις σε καθαρότητα και υγεία.

Παρακάτω, συζητάμε μερικές κοινές αιτίες ξηροδερμίας γύρω από το στόμα.

Περιστοματική δερματίτιδα

Η περιστοματική δερματίτιδα είναι μια δερματική πάθηση που σχηματίζει εξάνθημα γύρω από το στόμα. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο δέρμα γύρω από την μύτη και τα μάτια.

Τα συμπτώματα της περιστοματικής δερματίτιδας περιλαμβάνουν:

  • ένα κόκκινο, φολιδωτό ή ανώμαλο εξάνθημα
  • ερυθρότητα και φλεγμονή γύρω από το στόμα
  • ήπιο κνησμό, ή κάψιμο

Τα συμπτώματα της περιστοματικής δερματίτιδας μπορεί να έρχονται και να φεύγουν ανά μήνες, ή χρόνια.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι η χρήση τοπικών στεροειδών κρεμών ή συσκευών εισπνοής στεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση μπορεί επίσης να προκληθεί από ερεθισμό του δέρματος, ή λόγω ροδόχρου ακμής.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι παθαίνουν περιστοματική δερματίτιδα επειδή χρησιμοποιούν βαριές κρέμες προσώπου, ή ενυδατικές κρέμες, ή φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Αφού ένα άτομο σταματήσει να χρησιμοποιεί στεροειδή κρέμες, το εξάνθημα μπορεί να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο σαπούνι, ή υποκατάστατο σαπουνιού, για να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμούς.

Έλλειψη ελαίων

Το δέρμα παράγει έλαια, για να παραμείνει ενυδατωμένο. Μερικές φορές, παράγει υπερβολική ποσότητα ελαίων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπυράκια, ή μπορεί να μην παράγει αρκετό, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηρό δέρμα. Το αφυδατωμένο δέρμα δεν έχει επαρκή υγρασία και εμφανίζεται τραχύ, ή ξεφλουδισμένο.

Το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στα έλαια του προσώπου, οδηγώντας σε ξηρό δέρμα.

Αλλεργίες, ή ερεθισμοί

Το δέρμα γύρω από το στόμα μπορεί να γίνει ξηρό και λόγω της έκθεσης σε σκληρές χημικές ουσίες, όπως αυτές σε:

  • σαπούνια
  • προϊόντα μακιγιάζ
  • οδοντιατρικά προϊόντα

Αποφύγετε τα προϊόντα προσώπου που περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες (ιδίως οινόπνευμα) και επιλέξτε φυσικά προϊόντα με λιγότερα συστατικά.

Κρύος καιρός

Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες και τα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας στον αέρα μπορεί να αφήσουν το δέρμα ξηρό, ή σκασμένο. Το ευαίσθητο δέρμα γύρω από το στόμα και τα χέρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτο.

Δερματικές καταστάσεις

Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να βλάψουν τον φυσικό φραγμό του δέρματος, οδηγώντας σε ξηρότητα και εξανθήματα. Μερικά από αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν ατοπική δερματίτιδα, άλλες μορφές εκζέματος και ψωρίαση.

Ξηρό δέρμα γύρω από το στόμα: Σπιτικές θεραπείες

Η καλύτερη θεραπεία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις ιδιαίτερες συνήθειες του ατόμου και την υποκείμενη αιτία της ξηροδερμίας. Εάν το ξηρό δέρμα γύρω από το στόμα είναι για εσάς ένα μακροχρόνιο ή συχνό πρόβλημα, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για θεραπεία. Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν συχνά να σας βοηθήσουν.

Καθαρίστε απαλά την περιοχή καθημερινά

Το πολύ σκληρό πλύσιμο του δέρματος και με πολύ κρύο, ή πολύ ζεστό νερό μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία.

Επίσης, η χρήση σαπουνιών, ή καθαριστικών με αρώματα, χρωστικές, ή άλλες χημικές ουσίες θα μπορούσε να στεγνώσει ακόμη περισσότερο το δέρμα. Δοκιμάστε καθαριστικά, ή σαπούνια που δεν περιέχουν:

  • αλκοόλες
  • αρώματα
  • πλαστικά είδη
  • τεχνητά χρώματα
  • άλλες χημικές ουσίες ξήρανσης

Απολεπίστε το ξηρό δέρμα

Το δέρμα του σώματος υφίσταται έναν φυσικό κύκλο. Εμφανίζονται νέα κύτταρα, επιτρέποντας στα παλιά κύτταρα να πεθάνουν. Συνήθως αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 μήνα για να ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, όταν τα νεκρά κύτταρα κολλήσουν/συσσωρευτούν στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να προκαλέσουν φραγμένους πόρους και ξηρά μπαλώματα. Η απολέπιση βοηθά στην πρόληψη αυτού του προβλήματος. Αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, η απολέπιση μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την υφή του δέρματος.

Πρέπει να καθαρίζετε το πρόσωπό σας κάθε μέρα και να κάνετε προσεκτική απολέπιση κάθε λίγες μέρες. Η καθημερινή απολέπιση, όμως, μπορεί να ερεθίσει, ή να βλάψει το δέρμα.

Ενυδατώστε την περιοχή καθημερινά

Πολλοί τύποι δέρματος απαιτούν τη βοήθεια μιας ενυδατικής κρέμας, για να συγκρατούν το νερό, ανεξάρτητα από την εποχή. Η ενυδάτωση του ξηρού δέρματος κατά τη διάρκεια της νύχτας, αμέσως μετά το πλύσιμο ή μετά την απολέπιση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε περισσότερη υγρασία για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Όταν χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα γύρω από το στόμα, βεβαιωθείτε ότι κανένα από τα συστατικά της δεν είναι επιβλαβές, εάν καταποθεί κατά λάθος. Αποφύγετε όλα τα αλλεργιογόνα.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι διαφορετικοί τύποι ξηρού δέρματος μπορεί να απαιτούν διαφορετικές ενυδατικές κρέμες. Η δοκιμή και η διαπίστωση τυχόν λανθασμένων επιλογών είναι η καλύτερη προσέγγιση. Αλλά πάντα να αναζητάτε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου.

Οι αλκοόλες, τα τεχνητά συστατικά, η διοξάνη και η βαζελίνη τείνουν να χειροτερεύουν τα προβλήματα του δέρματος του προσώπου.

Αναζητήστε ενυδατικές κρέμες που περιέχουν ευεργετικά συστατικά, όπως:

  • υαλουρονικό οξύ
  • κεραμίδια (ceramides)
  • κολλοειδές πλιγούρι βρώμης

Τα ακόλουθα μπορεί να είναι ευεργετικά, μόνα τους ή ως συστατικά:

  • καθαρό τζελ αλόης
  • έλαιο καρύδας
  • ηλιέλαιο
  • βούτυρο καριτέ

Πολλά φυσικά έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ξηρού δέρματος στο πρόσωπο, χωρίς να περιλαμβάνουν επιβλαβή συστατικά, ή χημικά. Το έλαιο καρύδας, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να παραμείνει απαλό.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λάδια κατάλληλα. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο, θα μπορούσε να βλάψει τον φυσικό φραγμό του δέρματος.

Επίσης, η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπαρότητας στο δέρμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπυράκια, ή ακμή. Πειραματιστείτε για να βρείτε την σωστή ποσότητα.

Αλλάξτε τις συνήθειές σας

Το ξηρό δέρμα γύρω από το στόμα πολύ συχνά οφείλεται στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία και η διακοπή του θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Το στοματικό διάλυμα, η οδοντόκρεμα και τα προϊόντα προσώπου (συμπεριλαμβανομένων του μακιγιάζ, των ενυδατικών, των καθαριστικών και των σαπουνιών) μπορούν επίσης να στεγνώσουν το δέρμα στην περιοχή, οπότε η δοκιμή νέων προϊόντων με πιο φυσικά συστατικά θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

Επίσης, οι συνήθειές σας στο ντους μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Το να στέκεστε κάτω από το ζεστό νερό, ή να πλένετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από το δέρμα σας, που το διατηρούν υγρό. Το να περνάτε πολύ χρόνο στο νερό, γενικά, μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα ντους πρέπει να διαρκεί μόνο 5-10 λεπτά, προκειμένου να μην αφυδατώνεται το δέρμα.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα και περιορίστε τον κλιματισμό

Το χρόνιο ξηρό δέρμα του προσώπου είναι συχνά το αποτέλεσμα της έκθεσης σε ξηρό αέρα. Ο χειμώνας και ο συνεχής κλιματισμός και θέρμανση αφαιρούν πολλή υγρασία από τον αέρα, η οποία μπορεί να στεγνώσει το δέρμα.

Εάν το ξηρό δέρμα γύρω από το στόμα είναι ένα επαναλαμβανόμενο για εσάς πρόβλημα, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα τον χειμώνα και περιορίστε γενικώς την έκθεσή σας σε κλιματισμό, ή κεντρική θέρμανση.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιτυρίδα και ξηροδερμία: Σε τι διαφέρουν και πώς αντιμετωπίζονται

Ξηροδερμία στο πρόσωπο: Τι την προκαλεί και τι λύσεις υπάρχουν

8 λύσεις για την ξηροδερμία στο κεφάλι με τα πιο αγνά υλικά

Καστορέλαιο: Όλες οι χρήσεις και οι πιθανές παρενέργειες – Τι κάνει σε πρόσωπο και δέρμα