Καστορέλαιο: Όλες οι χρήσεις και οι πιθανές παρενέργειες – Τι κάνει σε πρόσωπο και δέρμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καστορέλαιο
Το καστορέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα καλλυντικών και ιατρικών σκοπών.

Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν καστορέλαιο ως καθαρτικό, αλλά το εν λόγω λάδι έχει πιθανά οφέλη για το δέρμα και το πρόσωπο.

Παρακάτω θα δούμε τι είναι το καστορέλαιο και ποια τα οφέλη του για το δέρμα, καθώς και πώς να το χρησιμοποιήσετε και πιθανές παρενέργειες, που μπορείτε να αναμένετε.

Τι είναι το καστορέλαιο

Είναι ένα ημιδιαφανές υγρό με κίτρινη απόχρωση. Αποτελεί ενεργό συστατικό σε μεγάλη ποικιλία ειδών οικιακής χρήσης, από προϊόντα καθαρισμού μέχρι χρωστικές ουσίες (μπογιές).

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας σειράς ιατρικών καταστάσεων, κυρίως πεπτικών προβλημάτων.

Το καστορέλαιο διασπάται σε ρικινελαϊκό οξύ στο λεπτό έντερο. Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης. Αν και τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα, το καστορέλαιο έχει επίσης δείξει ορισμένα πιθανά οφέλη για το πρόσωπο και το δέρμα.

Το καστορέλαιο και το ρικινελαϊκό οξύ πιστεύεται ότι αυξάνουν την απορρόφηση στο δέρμα και μερικές φορές χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης και της ακμής. Υπάρχουν επίσης ανέκδοτες αναφορές, ότι προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των βλεφαρίδων, αν και δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να το υποστηρίζει.

Αποτελώντας πηγή ρικινελαϊκού οξέος και πολλών άλλων λιπαρών οξέων, το καστορέλαιο έχει ορισμένες ιδιότητες που το καθιστούν χρήσιμο προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας, ιδιαίτερα για το πρόσωπο.

καστορέλαιο

Το καστορέλαιο παράγεται από τους καρπούς του φυτού Ricinus communis

Καστορέλαιο: Οφέλη

Λέγεται ότι παρέχει τα ακόλουθα οφέλη για το πρόσωπο και το δέρμα:

Πρόσωπο

  • Ακμή: Οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καστορέλαιου το καθιστούν χρήσιμο στην μείωση της ακμής. Το ρικινελαϊκό οξύ μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν ακμή.
  • Υφή: Είναι πλούσιο σε άλλα λιπαρά οξέα. Αυτά μπορούν να ενισχύσουν την απαλότητα, όταν εφαρμόζονται στο δέρμα του προσώπου.
  • Επιδερμίδα: Τα λιπαρά οξέα στο καστορέλαιο μπορούν επίσης να προάγουν την ανάπτυξη υγιούς ιστού δέρματος, καθιστώντας το χρήσιμο για την αποκατάσταση των ανομοιόμορφων αποχρώσεων του δέρματος.
  • Ευαίσθητο δέρμα: Δεν φράζει τους πόρους στο δέρμα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μαύρων στιγμάτων, καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση σε ευαίσθητο δέρμα.
  • Φθηνό: Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, και ειδικότερα οι κρέμες και τα λάδια προσώπου, μπορεί να είναι υψηλού κόστους. Είναι σχετικά φθηνό και έχει πολλές παρόμοιες ιδιότητες, όπως η προώθηση της υγιούς επιδερμίδας και η καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος.

Δέρμα

  • Αντιφλεγμονώδες: Τόσο το καστορέλαιο όσο και το ρικινελαϊκό οξύ έχουν επιδείξει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό τα καθιστά χρήσιμα για τη θεραπεία του ερεθισμένου δέρματος.
  • Αντιμικροβιακό: Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από βακτηριακές λοιμώξεις, κρατώντας μακριά τα μικρόβια, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.
  • Ενυδάτωση: Το καστορέλαιο περιέχει τριγλυκερίδια. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα, καθιστώντας το μια χρήσιμη θεραπεία για το ξηρό δέρμα. Μπορεί να τραβήξει την υγρασία από τον αέρα στο δέρμα, διατηρώντας το ενυδατωμένο.
  • Καθαρισμός: Τα τριγλυκερίδια που βρίσκονται στο καστορέλαιο βοηθούν στην απομάκρυνση της βρωμιάς από το δέρμα.

Αν και το καστορέλαιο περιέχει πολλές χημικές ουσίες που συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος, η σχετική επιστημονική έρευνα για τα δερματολογικά του οφέλη είναι περιορισμένη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως αρκετά αποτελεσματικά παράλληλα με άλλες θεραπείες.

Καστορέλαιο: Χρήση

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι το δέρμα να το απορροφήσει πλήρως. Η αραίωσή του μπορεί να προωθήσει την απορρόφηση στο δέρμα.

Αυτό μπορεί να γίνει αναμιγνύοντάς το με άλλα έλαια, όπως το ελαιόλαδο, ή το φυστικέλαιο. Η συνιστώμενη αναλογία είναι 1:1, δηλαδή η ποσότητα του καστορέλαιου πρέπει να είναι ίδια με το λάδι με το οποίο αναμειγνύεται.

Καστορέλαιο: Πιθανές παρενέργειες

Αν και έχει αρκετές καλά υποσχόμενες ιδιότητες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ερευνητικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι πειστικά και πολλά από τα στοιχεία τείνουν να είναι εμπειρικά και όχι επιστημονικά.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες μελέτες αφορούν μια συγκεκριμένη εκάστοτε περίπτωση, στην οποία η θεραπεία με καστορέλαιο ήταν επιτυχής. Αλλά δεν παρέχουν μεγάλης κλίμακας και ακρίβειας δεδομένα.

Οι πιθανές παρενέργειες προέρχονται από αναφορές που σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις, όπως:

  • δερματικά εξανθήματα
  • πρήξιμο
  • φαγούρα

Όποιος εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στο καστορέλαιο θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ο ερεθισμός του δέρματος και η ανάπτυξη εξανθημάτων είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλλυντικά: Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στο δέρμα

Αμυγδαλέλαιο: Χρήσεις και όλα τα οφέλη του για το δέρμα – Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι από την εφαρμογή

Μυκητιασική ακμή: Πότε τα σπυράκια οφείλονται σε μύκητα! Πώς φαίνονται και τι να κάνετε [φωτό]

Ακμή: Με ποιες τροφές μειώνονται οι εξάρσεις και τα σπυράκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν