Αμυγδαλέλαιο: Χρήσεις και όλα τα οφέλη του για το δέρμα – Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι από την εφαρμογή

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αμυγδαλέλαιο
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμυγδαλέλαιο για να ενυδατώσετε το δέρμα σας και να βοηθήσετε στη θεραπεία καταστάσεων όπως το έκζεμα.

Σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε το πώς παρασκευάζεται το αμυγδαλέλαιο, τις αποδείξεις για τα οφέλη του για το δέρμα και τον κίνδυνο παρενεργειών.

Τι είναι το αμυγδαλέλαιο

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αμυγδαλέλαιου: το πικρό και το γλυκό. Οι κατασκευαστές τα παράγουν από διαφορετικές ποικιλίες του δέντρου Prunus dulcis. Αυτό το δέντρο είναι κοινό στις μεσογειακές χώρες και οι σπόροι του είναι φυσικά τα γνωστά μας αμύγδαλα.

Οι κατασκευαστές το εξάγουν με συμπίεση, ή άλεση αμυγδάλων. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν θερμότητα, ή χημικούς διαλύτες, για να καθαρίσουν το λάδι.

Το αμυγδαλέλαιο από ψυχρής συμπίεση εκχυλίζεται σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς διαλύτες και αυτού του τύπου τα έλαια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το δέρμα.

Αμυγδαλέλαιο: Πιθανά οφέλη για το δέρμα

Το αμυγδαλέλαιο παραμένει ως επί το πλείστον στην επιφάνεια του δέρματος, επομένως τυχόν επιδράσεις λαμβάνουν χώρα εκεί.

Πιστεύεται ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, ή αντικαρκινογόνες ιδιότητες και ότι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες άμεσες αποδείξεις για τους περισσότερους από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Παρακάτω, περιγράφουμε τις κοινές χρήσεις του αμυγδαλέλαιου στο δέρμα και τι έχουν να πουν οι ερευνητές.

Δερματίτιδα, έκζεμα και ξηροδερμία

Το αμυγδαλέλαιο είναι ταυτόχρονα ενυδατικό και μαλακτικό.

Οι ενυδατικές κρέμες παρέχουν νερό στο δέρμα και το συγκρατούν με μια λιπαρή ουσία. Τα μαλακτικά λειαίνουν το δέρμα, γεμίζοντας τα μικρά κενά στην επιδερμίδα. Αντί να προσθέτουν υγρασία, ουσιαστικά το βοηθούν το δέρμα να τη διατηρήσει βελτιώνοντας τη λειτουργία φραγμού του. Έτσι η υγρασία εγκλωβίζεται πιο αποτελεσματικά στο δέρμα.

Πολλοί το χρησιμοποιούν στη θεραπεία κοινών δερματικών παθήσεων, όπως η δερματίτιδα και το έκζεμα. Γενικά, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι οι ενυδατικές κρέμες βελτιώνουν το έκζεμα.

Μια μελέτη έδειξε ότι μια ενυδατική κρέμα που περιέχει γλυκό αμυγδαλέλαιο μείωσε τα συμπτώματα της μέτριας έως σοβαρής δερματίτιδας των χεριών.

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα μαλακτικά που περιέχουν εξευγενισμένο αμυγδαλέλαιο βοήθησαν στην ανακούφιση από τον κνησμό και βελτίωσαν την λειτουργία του φραγμού του δέρματος σε άτομα με αστεατωτικό έκζεμα (asteatotic eczema), το οποίο προκαλεί το δέρμα να γίνεται ιδιαίτερα ξηρό, σκασμένο και κνησμώδες.

Μερικά άτομα με ακμή το χρησιμοποιούν ως ενυδατικό, συχνά παράλληλα με τοπικά φάρμακα για την ακμή. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ότι το λάδι από ενυδατικές κρέμες μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, αλλά ορισμένοι γιατροί συνιστούν την ενυδάτωση.

Ραγάδες εγκυμοσύνης

Οι έγκυες γυναίκες που επιθυμούν να αποτρέψουν τις ραγάδες, ή να μειώσουν τη σχετική φαγούρα μπορεί να δοκιμάσουν να κάνουν μασάζ με αμυγδαλέλαιο στην κοιλιά τους.

Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το μασάζ με πικραμυγδαλέλαιο μπορεί να μειώσει τις ραγάδες. Αλλά η εφαρμογή του λαδιού χωρίς μασάζ δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κρέμα γλυκού αμυγδάλου μπορεί να μειώσει τον κνησμό των ραγάδων και την εξάπλωσή τους.

Συνολικά, οι ενδείξεις ότι βοηθά με τις ραγάδες είναι περιορισμένες και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Αντιγήρανση και προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV)

Το αμυγδαλέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των σημαδιών γήρανσης και να αποκαταστήσει, ή να υποστηρίξει την λειτουργία φραγμού του δέρματος.

Μερικοί πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, αν και υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία γι’ αυτό.

Πάραυτα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να καλύπτετε το δέρμα, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, να παραμένετε στη σκιά και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό.

Κύκλοι κάτω από τα μάτια και λεύκανση δέρματος

Πολλοί τρίβουν αμυγδαλέλαιο κάτω από τα μάτια τους, για να μειώσουν τις “σακούλες”, ή τους μαύρους κύκλους. Υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό, ή ότι βοηθά στο να ελαφρύνει τα μπαλώματα του πιο σκούρου δέρματος.

Αμυγδαλέλαιο: Πως να το χρησιμοποιήσετε

Ένα άτομο μπορεί να κάνει μασάζ με το λάδι απευθείας στο δέρμα. Μπορεί να σας βοηθήσει να το τρίψετε πρώτα ανάμεσα στις παλάμες, ή στα άκρα των δακτύλων για να ζεσταθεί από την θερμότητά σας.

Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν:

  • αναμίξτε το με ζάχαρη, για να φτιάξετε ένα απολεπιστικό scrub προσώπου
  • αναμίξτε το με αλάτι, για να φτιάξετε ένα scrub σώματος
  • προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο σε ένα ζεστό “αφρόλουτρο”
  • τρίψτε το λάδι σε σκασμένα χείλη
  • εφαρμόστε το στα νύχια και τα πετσάκια στις άκρες των δακτύλων

Αμυγδαλέλαιο: Πιθανοί κίνδυνοι

Υπάρχουν λίγοι γνωστοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση αμυγδαλέλαιου στο δέρμα.

Πρώτον, είναι καλή ιδέα να εφαρμόσετε λίγη ποσότητα σε μια μικρή περιοχή του δέρματος, για να ελέγξετε αν τυχόν έχετε αλλεργική, ή άλλη ανεπιθύμητη αντίδραση. Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να κάνουν το τεστ για αρκετές ημέρες, για να δώσουν στο σώμα περισσότερο χρόνο να ανταποκριθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όποιος έχει αλλεργία σε ξηρούς καρπούς πρέπει ΜΗΝ να χρησιμοποιεί αμυγδαλέλαιο.

Επίσης, το έκζεμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών, επομένως τα άτομα με έκζεμα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, όταν δοκιμάζουν αμυγδαλέλαιο.

Μια μελέτη συνέδεσε τον πρόωρο τοκετό με την καθημερινή εφαρμογή αμυγδαλέλαιου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η επιβεβαίωση αυτού του κινδύνου χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ατοπική δερματίτιδα: Τι να κάνετε για να μην βγάλετε έκζεμα και ξηροδερμία αυτόν τον χειμώνα

Ψωρίαση: Τύποι, αίτια, επιπλοκές, θεραπείες και τι γίνεται με την COVID-19

Μία δερματική κατάσταση συνδέεται με 13 είδη καρκίνου: Τι θα δείτε στην επιδερμίδα

Κολλαγόνο: Ποιες τροφές το ενισχύουν στην επιδερμίδα με φυσικό τρόπο