Σκασμένα χείλη (χειλίτιδα) από κρύο ή ήλιο: Λύσεις και με ποιες ασθένειες μπορεί να συνδέονται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σκασμένα χείλη
Τα σκασμένα χείλη, γνωστά και ως χειλίτιδα, είναι πολύ συνηθισμένα και προκαλούνται συχνότερα από τον κρύο, ξηρό και θυελλώδη καιρό.

Τα σκασμένα χείλη προκαλούνται από διαταραχή του εξωτερικού στρώματος του δέρματος και από φλεγμονή, λέει ο δρ. Joshua Zeichner, διευθυντής αισθητικής και κλινικής έρευνας στο τμήμα δερματολογίας του νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Αν και τα σκασμένα χείλη είναι συνήθως αβλαβή, είναι σημαντικό να τα προστατεύετε και να τα ενυδατώνετε με τη σωστή θεραπεία.

Σκασμένα χείλη: Συνήθεις αιτίες είναι η υγρασία και ο καιρός

Τα σκασμένα χείλη συνήθως προκαλούνται από περιβαλλοντικές εκθέσεις που οδηγούν σε ερεθισμούς, όπως το σάλιο και το γλείψιμο των χειλιών σας, τα πικάντικα φαγητά και ο κρύος, ξηρός καιρός, λέει ο δρ. Zeichner. Το κοινό κρυολόγημα και η βλάβη από τον ήλιο μπορεί επίσης να προκαλέσουν σκασμένα χείλη, προσθέτει, καθώς και φάρμακα, όπως εκείνα για την μείωση της χοληστερόλης.

Η αλλεργική, ή ερεθιστική επαφή είναι μια άλλη κοινή αιτία σκασμένων χειλιών, όπου η έκθεση σε ένα εξωτερικό προϊόν προκαλεί μια αλλεργική αντίδραση, ή έναν άμεσο ερεθισμό στο δέρμα, λέει ο δρ. Zeichner. Αλλά τις περισσότερες φορές, τα σκασμένα χείλη προκαλούνται από την ξηρότητα και ο άνεμος είναι ο κύριος ένοχος, εξηγεί ο δερματολόγος δρ. Clay J. Cockerell, ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής της Cockerell Dermatopathology στο Ντάλας των ΗΠΑ.

Καταστάσεις υγείας που μπορούν να προκαλέσουν σκασμένα χείλη

Τα σκασμένα χείλη μπορούν επίσης να συσχετιστούν με μια ποικιλία υποκείμενων ιατρικών παθήσεων, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, οι ανεπάρκειες βιταμινών και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, λέει ο δρ. Zeichner.

Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του στόματος και των χειλιών και οι ανεπάρκειες βιταμινών του συμπλέγματος Β, ή τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, ή σιδήρου, έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν σκασμένα χείλη.

Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον γαστρεντερικό σωλήνα από τα χείλη μέχρι τον πρωκτό και εάν έχετε σοβαρά σκασμένα χείλη που δεν επουλώνονται καθώς και πόνο στην κοιλιά, αυτό μπορεί να είναι μια σπάνια αιτία.

Η γωνιακή χειλίτιδα (φλεγμονή στις γωνίες του στόματος) είναι μια άλλη κοινή πάθηση, που μπορεί να προκαλέσει ξηρά, ή σκασμένα χείλη. Συνήθως προκαλείται από κρύο καιρό, υπερανάπτυξη ζύμης ή/και ερεθισμό από το σάλιο και συνήθως αντιμετωπίζεται με φάρμακα κατά της ζύμης, αντιφλεγμονώδη, ή προστατευτικά του δέρματος κατά τη διάρκεια της νύχτας, λέει η δρ. Rebecca Baxt, δερματολόγος στο Paramus του New Jersey.

Η ακτινική χειλίτιδα είναι ο όρος που δίνεται στα χρόνια σκασμένα χείλη, που αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της βλάβης από τον ήλιο, εξηγεί ο δρ. Zeichner. Αυτή είναι μια προκαρκινική πάθηση, που συνήθως επηρεάζει το κάτω χείλος (το οποίο είναι στραμμένο προς τα πάνω προς τον ήλιο, επομένως κινδυνεύει για ξαφνική βλάβη). Εάν έχετε σκασμένα χείλη που δεν βελτιώνονται και ανησυχείτε, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σκασμένα χείλη: Ξεκινήστε με κάποιο Lip Balm

Τα σκασμένα χείλη μερικές φορές μπορούν να επουλωθούν από μόνα τους, αλλά αν αυτό δεν συμβεί μετά από μια, ή δύο μέρες, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα lip balm, προτείνει ο δρ. Zeichner. Αυτά περιέχουν έναν συνδυασμό κεριών και ελαίων, που σχηματίζουν μια προστατευτική επικάλυψη στο δέρμα.

Η καλύτερη επιλογή είναι ένα απλό lip balm με βάση τη βαζελίνη, ή την παραφίνη. Αυτά συγκρατούν την υγρασία στα χείλη και τα προστατεύει μέχρι να επουλωθούν. Ο δρ. Cockerell συμβουλεύει να επιλέξετε μια φόρμουλα με ενσωματωμένο αντηλιακό και να το εφαρμόζετε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μείνετε μακριά από προϊόντα που περιέχουν άρωμα, καμφορά, μενθόλη και σαλικυλικό οξύ. Αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, οδηγώντας σε διάσπαση του δερματικού φραγμού και απώλεια ενυδάτωσης, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τα σκασμένα χείλη, προειδοποιεί ο δρ. Zeichner. Είναι επίσης σώφρον να αποφύγετε την απολέπιση των χειλιών που είναι ήδη ξηρά και ερεθισμένα γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο κακό παρά καλό, εξηγεί.

Εάν τα lip balms δεν βοηθούν, επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε 1% υδροκορτιζόνη για τη θεραπεία των σκασμένων χειλιών, εάν δεν βελτιώνονται από μόνα τους μετά από μερικές ημέρες χρήσης του lip balm, λέει ο δρ. Zeichner.

Αν ψάχνετε για μια φυσική θεραπεία για τα σκασμένα χείλη, ο δρ. Zeichner προτείνει να δοκιμάσετε έλαιο καρύδας, επειδή απλώνεται εύκολα χωρίς να στάζει. “Τα ίδια είδη προϊόντων που χρησιμοποιείτε για το ξηρό δέρμα μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν και για τα χείλη”, εξηγεί.

Πώς να αποτρέψετε τα σκασμένα χείλη: 3 απλές στρατηγικές

Ακολουθούν τρεις απλοί τρόποι για να αποτρέψετε τα σκασμένα χείλη και να διατηρήσετε τα χείλη σας λεία και ενυδατωμένα, σύμφωνα με τον δρ. Zeichner:

  1. Αποφύγετε να γλείφετε τα χείλη σας: Οι άνθρωποι μερικές φορές γλείφουν τα χείλη τους για να μειώσουν την αίσθηση των ξηρών χειλιών, αλλά το σάλιο στην πραγματικότητα επιδεινώνει την κατάσταση.
  2. Δώστε προσοχή στα χείλη σας: Αν αρχίσουν να αισθάνονται ξηρά ή να σας προκαλούν φαγούρα, εφαρμόστε νωρίς ένα lip balm.
  3. Παραλείψτε τα πικάντικα φαγητά: Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, προσπαθήστε να αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τα χείλη σας.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπάνιο σύμπτωμα στα χείλη είναι ένδειξη για σοβαρή COVID-19

Έρπης στα χείλη: Τι συμβαίνει με τον ήλιο το καλοκαίρι – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σκασμένα χείλη: Μοναδικό κόλπο θεραπείας με… σακουλάκι τσαγιού

Χείλη που σκάνε: Πότε δημιουργούνται «κοψίματα» στις άκρες – Τι να κάνετε

φωτό: iStock