Μία δερματική κατάσταση συνδέεται με 13 είδη καρκίνου: Τι θα δείτε στην επιδερμίδα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ψωρίαση
Υπάρχουν περισσότεροι από εκατό τύποι καρκίνων και ακόμη περισσότεροι παράγοντες που μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο να αναπτύξετε έναν από αυτούς.

Υπάρχουν αρκετοί γενικοί παράγοντες κινδύνου για όλους τους τύπους καρκίνου, που είναι πολύ γνωστοί, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Ωστόσο, σύμφωνα με ευρεία έρευνα, μπορεί επίσης να θέλετε να κοιτάξετε προσεκτικά το δέρμα σας και όχι μόνο για καρκίνο του δέρματος.

Εάν παρατηρήσετε κάτι συγκεκριμένο στο δέρμα σας, ενδέχεται να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Η ψωρίαση συνδέεται με 13 τύπους καρκίνου!

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ψωρίαση -μια δερματική κατάσταση που οδηγεί σε φολιδωτά κόκκινα μπαλώματα στην επιδερμίδα– είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους. Η πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με το θέμα ήταν μια ανασκόπηση σε 58 επιμέρους μελετών. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Dermatology και έδειξε ότι τα άτομα με ψωρίαση έχουν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με όσους δεν έχουν ψωρίαση.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με ψωρίαση είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στα ακόλουθα:

Παλαιότερες μελέτες έχουν προσδιορίσει έναν σχετικό κίνδυνο με ακόμη περισσότερους καρκίνους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Dermatology, τα άτομα με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επίσης στα ακόλουθα:

Και μια άλλη ανασκόπηση του 2013 σε 37 επιμέρους μελέτες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψωρίαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης στα εξής:

  • Καρκίνος του αναπνευστικού συστήματος
  • Καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος

Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως ως κόκκινα μπαλώματα στο δέρμα

Η ψωρίαση είναι μια δερματική ασθένεια που εμφανίζεται ως κόκκινα φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα σας που προκαλούν φαγούρα και περνούν από κύκλους εξάρσεων.

Αυτά τα μπαλώματα ξεσπούν με αφορμή τον καιρό, το άγχος, το αλκοόλ, τις μολύνσεις και ορισμένα φάρμακα και συνήθως θα είναι στο κάτω μέρος της πλάτης, στους αγκώνες, στα γόνατα, στα πόδια, στα πέλματα των ποδιών σας, στο τριχωτό της κεφαλής και στο πρόσωπο ή/και στις παλάμες.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε άλλα συνοδευτικά συμπτώματα όπως ξηρό, σπασμένο δέρμα που αιμορραγεί, κνησμός με αίσθημα καύσου, πόνος, παχιά κοίλα ή ριγωτά νύχια και πρησμένες ή δύσκαμπτες αρθρώσεις.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης αναφέρει ότι το 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ψωρίαση. Δυστυχώς, η δερματική αυτή κατάσταση δεν έχει καμία θεραπεία.

Τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση είναι επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο

Εάν η ψωρίαση καλύπτει περισσότερο από το 10% του δέρματος, τότε θεωρείται σοβαρή ψωρίαση. Και η μετα-ανάλυση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology διαπίστωσε ότι τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση έχουν 22% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν ψωρίαση. Συγκεκριμένα, τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του οισοφάγου, του ήπατος και του παγκρέατος.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο σε όλα τα επίπεδα σοβαρότητας της ψωρίασης.

Η σύνδεση μεταξύ της ψωρίασης και του καρκίνου δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή

Αν και είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ψωρίασης και του καρκίνου, οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν την συγκεκριμένη αιτία. Σύμφωνα με τη δρ. Maryann Mikhail, δερματολόγο με εμπειρία στην ψωρίαση, υπάρχουν μερικές θεωρίες για τον λόγο που η ψωρίαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Ένας από τους πιο προφανείς είναι ότι η ψωρίαση αυξάνει το επίπεδο της φλεγμονής στο σώμα μακροπρόθεσμα και η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η ψωρίαση δεν είναι απλώς μια δερματική ασθένεια, είναι μια συστημική νόσος που επηρεάζει το σώμα μέσα και έξω«, εξηγεί η δρ. Mikhail. «Επίσης, το δέρμα είναι δείκτης για το επίπεδο της φλεγμονής: όσο πιο σοβαρή είναι η ψωρίαση, τόσο περισσότερη φλεγμονή κυκλοφορεί στον οργανισμό«, κατέληξε.

Πηγές: https://www.cancer.gov, https://www.mayoclinic.org, https://www.psoriasis.org, https://www.webmd.com, https://www.health.harvard.edu, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε ψωρίαση; Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας

Σε τι διαφέρει η ψώρα από την ψωρίαση – Συμπτώματα και επιλογές θεραπείας