Καρκίνος του φάρυγγα ή του λάρυγγα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η εμφάνιση κακοήθειας στο φαρυγγικό και λαρυγγικό σωλήνα (φωνητικές χορδές) ονομάζεται καρκίνος φάρυγγα – λάρυγγα.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Τα αίτια των κακοηθειών είναι άγνωστα έως τώρα. Ο καρκίνος του φάρυγγα – λάρυγγα σχετίζεται με το κάπνισμα και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Ο καρκίνος του φάρυγγα – λάρυγγα  εμφανίζεται στους ενήλικες με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Συμπτώματα ύποπτα όπως ο βήχας, η αιμόπτυση η βραχνάδα, το αδυνάτισμα και ευαισθησία στη περιοχή του τραχήλου.

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Η λαρυγγοσκόπηση είναι σημαντικής αξίας εξέταση για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως η αξονική και μαγνητική τομογραφία, όπως και βιοψία της περιοχής θα καθορίσουν την ύπαρξη κακοήθειας.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι μεταστάσεις σε άλλα όργανα, όπως επίσης απώλεια της φωνής και αδυναμία ομιλίας.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργική αφαίρεση του όγκου είναι οι βασικές μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου του φάρυγγα – λάρυγγα. Η λαρυγγεκτομή (μερική ή ολική) σε σπάνιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Τα τελευταία χρόνια, η τοποθέτηση τεχνητών φωνητικών χορδών έχει δοκιμαστεί.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η έγκαιρη επίσκεψη στον ιατρό με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων έστω και μη υπόπτων για καρκίνο φάρυγγα - λάρυγγα μπορεί να διαγνώσει τη νόσο σε αρχικά αντιμετωπίσιμα στάδια. Το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντες υψηλής επικινδυνότητας για την εμφάνιση της νόσου.

 

 

Φωτεινέας Ανδρέας, Ειδ. Ακτινοθεραπευτής

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν