Καρκίνος του ήπατος*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η εμφάνιση κακοήθειας στο ήπαρ (συκώτι) ένα από τα βασικά όργανα του ανθρωπίνου οργανισμού, ονομάζεται καρκίνος ήπατος.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Τα αίτια των κακοηθειών είναι άγνωστα έως τώρα. Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να είναι πρωτοπαθής και να αφορά τα ηπατικά κύτταρα ή δευτεροπαθής (μεταστατικός) και να οφείλεται σε άλλον καρκίνο εκτός του ήπατος (πρωτοπαθής εστία δεν είναι στο ήπαρ).

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος έχει τύπους όπως το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και το υπατοβλάστωμα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά πρωτοπαθών καρκίνων είναι ηπατώμα (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα). Υπάρχουν και άλλοι τύποι καρκίνων ήπατος (μικτοί κυτταρικοί όγκοι – αδιαφοροποίητοι).

 

Ο μεταστατικός καρκίνος του ήπατος είναι ο περισσότερο συχνός. Πρωτοπαθείς εστίες μπορεί να είναι τα έντερα, το στομάχι, ο μαστός, το πάγκρεας και οι πνεύμονες.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Στα αρχικά του στάδια ο καρκίνος του ήπατος είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Συμπτώματα όπως αδυναμία, ανορεξία, πυρετός, πόνος στην περιοχή της κοιλίας, απώλεια βάρους είναι τα πρωταρχικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο καρκίνος του ύπατος. Σε προχωρημένες καταστάσεις, συλλογή υγρού στην κοιλία (ασκίτης), ίκτερος (κιτρίνισμα) στους επιπεφυκότες και το δέρμα και ούρα σκούρου χρώματος είναι συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Ακτινολογικές εξετάσεις, αξονική και μαγνητική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίου (PET scanning), όπως επίσης πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος είναι σημαντικές διαδικασίες για τη διάγνωση του καρκίνου του ήπατος. Σε αρκετές περιπτώσεις η βιοψία (λαπαροσκόπηση)  του ηπατικού ιστού θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργική αφαίρεση του όγκου είναι οι βασικές μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου του ήπατος. Βασικής σημασίας για τη πρόγνωση είναι η μη ύπαρξη  μεταστάσεων και η καλή βιολογική κατάσταση του ασθενούς. Ανοσοθεραπεία (μονοκλωνικά αντισώματα) έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του ηπατικού καρκίνου. Στην εποχή μας η μεταμόσχευση του ήπατος είναι δυνατή να γίνει και να υπάρξει διάσωση του ασθενούς.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο

 

Η έγκαιρη επίσκεψη στον ιατρό με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων έστω και μη υπόπτων για καρκίνο ύπατος μπορεί να διαγνώσει τη νόσο σε αρχικά αντιμετωπίσιμα στάδια.  

 

 

Φωτεινέας Ανδρέας, Ειδ. Ακτινοθεραπευτής

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν