Ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής: Σε τι διαφέρει από πιτυρίδα και ψωρίαση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ατοπική δερματίτιδα
Η ατοπική δερματίτιδα, επίσης γνωστή ως έκζεμα, μπορεί να κάνει το δέρμα σε όλο το σώμα πιο ξηρό, κόκκινο και με φαγούρα. Και, δυστυχώς, το τριχωτό της κεφαλής σας δεν έχει ανοσία στις επιπτώσεις της ατοπικής δερματίτιδας, παρόλο που καλύπτεται από τρίχες. “Είναι ένα εγγενές ελάττωμα του δερματικού φραγμού”, λέει ο δρ. Dendy Engleman, δερματολόγος με έδρα στη Νέα Υόρκη. Ουσιαστικά, τα άτομα με έκζεμα έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα και η πάθηση μπορεί να προκαλέσει κηλίδες με πολύ κνησμό και κόκκινο δέρμα που φαίνεται ξηρό και σκασμένο.

Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στους βραχίονες (συνήθως στους αγκώνες) ή πίσω από τα γόνατα. Αλλά μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο σώμα σας, λέει ο δρ. Engleman, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τι πρέπει να γνωρίζετε για την ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής, συμπεριλαμβανομένου του πόσο διαφέρει από πιτυρίδα και ψωρίαση, πώς να την εντοπίσετε και πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής

Η ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής είναι το έκζεμα που επηρεάζει το δέρμα στο κεφάλι σας. «Είναι πιο σπάνιο, αλλά βλέπουμε ασθενείς που έχουν [έκζεμα] στο τριχωτό της κεφαλής τους», λέει η δρ. Emma Guttman-Yasky, καθηγήτρια δερματολογίας και ανοσολογίας και επικεφαλής στο τμήμα δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai. Οι ασθενείς που έχουν σοβαρό έκζεμα σε πολλά άλλα μέρη του σώματός τους μπορεί συχνά να το εμφανίσουν στο τριχωτό της κεφαλής τους.

Ωστόσο, αυτό που οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι ατοπική δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής είναι συχνά στην πραγματικότητα μία από τις δύο άλλες καταστάσεις: σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (γνωστή και ως πιτυρίδα) ή ψωρίαση. Συχνά συγχέονται το ένα με το άλλο, επειδή έχουν πολύ παρόμοια συμπτώματα: κόκκινα, ξηρά μπαλώματα και φαγούρα. Αλλά οι τρεις συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση:

Ατοπική δερματίτιδα

Είναι μια φλεγμονώδης δερματική ασθένεια που προκαλεί κόκκινα εξανθήματα σε ορισμένα μέρη του σώματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), προκαλείται από ένα σύνθετο μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Κάνει το δέρμα απίστευτα ευαίσθητο, προσθέτει ο δρ. Engleman και κινδυνεύει περισσότερο από μολύνσεις.

Ψωρίαση

Είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί φαγούρα και φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί υποτύποι, αλλά ο πιο κοινός τύπος ψωρίασης προκαλεί ξηρά ανυψωμένα μπαλώματα που καλύπτονται από φολιδωτό δέρμα. Σύμφωνα με την AAD, πιστεύεται ότι προκαλείται από μια ελαττωματική ανοσοαπόκριση, η οποία αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να αναπτυχθούν ξανά πιο γρήγορα από το κανονικό.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλείται από υπερανάπτυξη ζύμης στο τριχωτό της κεφαλής, λέει η AAD. Μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές που φέρουν τρίχες, λέει ο δρ. Engleman, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, των φρυδιών και του στήθους. Μπορεί να προκαλέσει νιφάδες δέρματος, μπαλώματα λιπαρού δέρματος που καλύπτονται με λέπια ή κρούστα και κνησμό και συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιμυκητισιακά φάρμακα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας στο τριχωτό της κεφαλής και πώς μοιάζει;

Και οι τρεις παθήσεις (ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα) μπορούν να εμφανιστούν παρόμοια: με φαγούρα και ξηρά μπαλώματα του δέρματος. Δείτε μερικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται πιο στενά με την ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής, συγκεκριμένα:

  • Πολύ έντονη φαγούρα: Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα οποιασδήποτε μορφής ατοπικής δερματίτιδας, λέει ο δρ. Guttman-Yasky: “Οι ασθενείς με έκζεμα στο τριχωτό της κεφαλής, θα έχουν τόση πολλή φαγούρα, σε σημείο που να αφήνουν πληγές που αιμορραγούν στο τριχωτό της κεφαλής τους. Αν δεν έχετε φαγούρα, είναι απίθανο να είναι έκζεμα”.
  • Νιφάδες δέρματος: Όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, λέει ο δρ. Guttman-Yasky, η ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ξηρότητα του δέρματος εκεί ή επειδή ξύνετε το δέρμα με φαγούρα για ανακούφιση.
  • Προσωρινή τριχόπτωση: Αυτό μπορεί μερικές φορές να συμβεί με την ατοπική δερματίτιδα, λέει ο δρ. Guttman-Yasky. “Αλλά συνήθως όταν τους συμπεριφερόμαστε καλά, (τα μαλλιά) θα πρέπει να επανέλθουν γιατί οι θύλακες είναι ακόμα εκεί”, προσθέτει.
  • Πιο σκούρα κόκκινα μπαλώματα: Αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας ανεξάρτητα από το πού εμφανίζεται στο σώμα, σύμφωνα με την AAD. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το εντοπίσετε το δέρμα του κεφαλιού σας εάν καλύπτεται από πολλά μαλλιά.

Τι προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής

Η ατοπική δερματίτιδα είναι γενικά μια πολύπλοκη πάθηση με ποικίλες αιτίες και παράγοντες κινδύνου, λέει ο δρ. Engleman. Συχνά είναι κληρονομική πάθηση, λέει, οπότε αν το έχουν οι γονείς σας, είναι πιο πιθανό να το αναπτύξετε κι εσείς. Η ατοπική δερματίτιδα φαίνεται επίσης να επηρεάζεται από εποχιακές αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα. Βασικά, τα άτομα με έκζεμα συχνά έχουν επίσης εποχιακές αλλεργίες ή/και άσθμα. Τα άτομα με έκζεμα έχουν επίσης γενετικές μεταλλάξεις που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του δερματικού φραγμού τους στην προστασία από μικρόβια, ερεθιστικούς παράγοντες και άλλα παθογόνα, προσθέτει.

Ανεξάρτητα από την αιτία, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι τα άτομα με έκζεμα έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα που αντιδρά υπερβολικά σε πράγματα που υποτίθεται ότι δεν είναι ερεθιστικά, λέει ο δρ. Engleman. Στην περίπτωση του τριχωτού της κεφαλής, η έξαρση του εκζέματος συμβαίνει απλώς να εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής.

Η ύπαρξη μιας υπάρχουσας έξαρσης του εκζέματος που επηρεάζει μεγάλα μέρη του σώματός σας μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει και το τριχωτό της κεφαλής, σύμφωνα με τον δρ. Guttman-Yasky.

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε και να αποτρέψετε την ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής

Επειδή μπορεί εύκολα να συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις, η πρώτη σας κίνηση αν νομίζετε ότι έχετε ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής είναι να επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο. Μπορεί να σας διαγνώσει σωστά και να σας παράσχει τη σωστή θεραπεία, η οποία θα απαιτήσει μάλλον ιατρική συνταγή.

Ο δρ. Guttman-Yasky λέει ότι συνήθως συνταγογραφεί έναν συνδυασμό τοπικών στεροειδών (τα οποία είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη) και σαλικυλικού οξέος (ένα κοινό συστατικό περιποίησης του δέρματος που χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος, το ξεβούλωμα των πόρων και άλλα) σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτός ο συνδυασμός βοηθά στην απομάκρυνση οποιασδήποτε συσσώρευσης φολίδων που προκαλείται από το έκζεμα, ενώ καταπολεμά τον κνησμό. Εάν η ατοπική δερματίτιδα είναι σε όλο το σώμα, όχι μόνο στο κεφάλι, ή είναι ιδιαίτερα σοβαρή, λέει ότι μπορεί να επιλέξει μια συστηματική θεραπεία στεροειδών.

Ο δερματολόγος σας μπορεί επίσης να σας συστήσει να αλλάξετε ορισμένες πτυχές της ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών σας, για να μειώσετε τον κνησμό και τον κίνδυνο μελλοντικών εξάρσεων. “Συνιστούμε ήπια σαμπουάν με ελάχιστη ποσότητα συντηρητικών”, λέει ο δρ. Guttman-Yasky, επειδή αυτά τα είδη συστατικών μπορεί να είναι ερεθιστικά για το ευαίσθητο δέρμα με τάση για έκζεμα. Αναζητήστε μάρκες που αναγράφουν ότι δεν περιέχουν συντηρητικά, ή κοιτάξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει parabens, φορμαλδεΰδη, ή συστατικά που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη, όπως η υδαντοΐνη DMDM».

Άτομα που έχουν ή παθαίνουν συχνά ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις υπερβολές σε θεραπείες μαλλιών, όπως το συχνό πιστολάκι για το στέγνωμα/ίσιωμα, ή πολλές βαφές, προσθέτει ο δρ. Guttman-Yasky. Αυτές οι θεραπείες είναι σκληρές και θα μπορούσαν να ερεθίσουν άσκοπα ένα ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής.

Αν και μπορεί να είναι λιγότερο συχνή από τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή την ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να συμβεί ακόμα και αν προσέχετε γενικώς. “Είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν αυτές οι παθήσεις και πρέπει να πάτε σε έναν ειδικό”, λέει ο δρ. Guttman-Yasky. Και δεν είναι κάτι που μπορείτε να το θεραπεύσετε μόνοι στο σπίτι. Έτσι, εάν έχετε αφόρητη φαγούρα στο κεφάλι σας (ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας), είναι σώφρον να κλείσετε ένα ραντεβού με δερματολόγο το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: https://www.health.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ατοπική δερματίτιδα: Τι να κάνετε για να μην βγάλετε έκζεμα και ξηροδερμία αυτόν τον χειμώνα

Δερματίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα στα χέρια – Τι να κάνετε για να φύγουν τα σημάδια

Πιτυρίδα και ξηροδερμία: Σε τι διαφέρουν και πώς αντιμετωπίζονται

Ψωρίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιμετώπισή της