Δερματίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα στα χέρια – Τι να κάνετε για να φύγουν τα σημάδια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έκζεμα
Το έκζεμα στα χέρια είναι ένας σχετικά κοινός τύπος δερματίτιδας, που επηρεάζει τα χέρια, τα δάχτυλα και τους καρπούς.

Το έκζεμα (δερματίτιδα) είναι μια φλεγμονώδης δερματική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα εξανθήματα, τα οποία αναπτύσσονται απροσδόκητα.

Αν και είναι πιθανό να έχετε έκζεμα σε άλλες περιοχές του σώματος ταυτόχρονα με το έκζεμα των χεριών, ορισμένα επαγγέλματα, συνήθειες φροντίδας του δέρματος και άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αυτού του δερματικού εξανθήματος μόνο στα χέρια σας.

Σε αυτό το άρθρο, κοιτάμε το πώς αν το ξηρό, φολιδωτό και κνησμώδες δέρμα στα χέρια σας μπορεί είναι έξαρση εκζέματος και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε και να το αποτρέψετε.

Έκζεμα στα χέρια: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η ξηρότητα είναι ένα πιθανό σημάδι εκζέματος χεριών. Ωστόσο, τα συμπτώματα του εκζέματος ξεπερνούν το ξηρό δέρμα. Ένας τρόπος για να καταλάβετε ότι το πρόβλημα ξεπερνάει μια απλή ξήρανση δέρματος είναι ότι δεν μπορείτε να βρείτε ανακούφιση χρησιμοποιώντας μόνο την ενυδατική κρέμα χεριών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), τα συμπτώματα του εκζέματος των χεριών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • μπαλώματα ή εξανθήματα που μπορεί να είναι κόκκινα, μοβ-καφέ ή σκούρο καφέ, ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας
  • ήπια έως σοβαρή φαγούρα
  • φολιδωτό, σκασμένο δέρμα
  • μικρές φουσκάλες που μπορεί να προκαλούν φαγούρα, ή αίσθημα καύσου
  • βαθιές ρωγμές στο δέρμα σας που μπορεί τελικά να αιμορραγήσουν
  • κοψίματα στα χέρια σας που μπορεί να εκκρίνουν υγρό, ή να γίνουν κρούστα
  • ξηρές, επώδυνες ρωγμές

Η σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει σε κάθε περίπτωση.

έκζεμα

Από τι προκαλείται το έκζεμα στα χέρια

Πριν προσπαθήσετε να θεραπεύσετε το έκζεμα των χεριών, είναι σημαντικό να βρείτε τις υποκείμενες αιτίες των συμπτωμάτων σας. Παρακάτω, συζητάμε τους τρεις τύπους εκζέματος που μπορεί να επηρεάσουν τα χέρια σας.

Ατοπική δερματίτιδα

Για μερικούς, το έκζεμα στα χέρια μπορεί να σχετίζεται με αλλεργίες. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να είναι σύμπτωμα ατοπικής δερματίτιδας, που μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI) προτείνει ότι εάν έχετε δερματικά εξανθήματα μαζί με αλλεργίες, ή άσθμα, μπορεί να έχετε ατοπική δερματίτιδα.

Αυτή είναι ο πιο κοινός τύπος εκζέματος. Αναπτύσσεται συνήθως πριν από την ηλικία των 5 ετών, αλλά τα εξανθήματα από έκζεμα μπορεί να εμφανίζονται και να φεύγουν κατά τη διάρκεια της ζωής.

Ο κνησμός είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας. Το ξύσιμο στη φαγούρα μπορεί να προκαλέσει το δέρμα σας να ραγίσει και να αποχρωματιστεί. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα στα χέρια σας μπορεί επίσης να γίνει πιο παχύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να παρεμποδίζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, προκαλώντας μερικές φορές ακόμη και αϋπνία.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένας τύπος εκζέματος που εμφανίζεται, όταν το δέρμα σας αντιδρά αρνητικά στην επαφή με μια ξένη ουσία. Η αντίδραση μπορεί να συμβεί σχεδόν αμέσως.

Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής περιλαμβάνουν αρώματα, χημικές ουσίες, μέταλλα, διαλύματα καθαρισμού και άλλα. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί έκζεμα από τη χρήση γαντιών από λατέξ, ή εάν είστε ευαίσθητοι σε ορισμένες τροφές, όπως τα εσπεριδοειδή.

Σύμφωνα με την AAD, άτομα σε ορισμένα επαγγέλματα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν έκζεμα χεριών. Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • εργαζόμενοι σε κομμωτήρια
  • εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
  • σεφ
    οικοδόμοι
  • υδραυλικοί
  • φύλακες
  • μηχανικοί

Κατά κανόνα, κάθε εργασία που εκθέτει τα χέρια σας σε χημικές ουσίες ή σε συχνή βύθιση στο νερό (όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκζέματος στα χέρια.

Δυσιδρωσικό έκζεμα

Ονομάζεται επίσης παλαμοπελματιαίο έκζεμα. Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι ένας τύπος εξανθήματος που επηρεάζει μόνο τα χέρια και τα πόδια.

Είναι μια μορφή ο δερματίτιδας που προκαλεί κυρίως φουσκάλες στις παλάμες των χεριών, στα δάχτυλα, ή στα πέλματα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σκασμένο, αιμορραγικό δέρμα.

Σύμφωνα με την AAD, οι φουσκάλες από αυτόν τον τύπο εκζέματος μπορεί να διαρκέσουν 3 έως 4 εβδομάδες κάθε φορά. Ακόμη και πριν εμφανιστούν αυτές οι φουσκάλες, μπορεί να αισθανθείτε αίσθημα καύσου, ή τσιμπήματος στο δέρμα.

Μερικοί μπορεί να εμφανίσουν περιστασιακές εξάρσεις δυσιδρωτικού εκζέματος εφ’ όρου ζωής. Για άλλους, αυτός ο τύπος εκζέματος χεριών μπορεί να συμβεί άπαξ.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία γι’ αυτήν την μορφή δερματίτιδας. Ωστόσο, πιστεύεται ότι αυτό το έκζεμα στα χέρια μπορεί να μοιράζεται ορισμένα ερεθίσματα με τη δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • αλλεργίες, ή ευαισθησίες
  • συχνό πλύσιμο των χεριών, ή βύθιση στο νερό
  • έκθεση σε μέταλλα, αρώματα και χημικές ουσίες

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το έκζεμα στα χέρια

Ένα από τα πρώτα βήματα για τη θεραπεία του εκζέματος των χεριών είναι η αποφυγή της αιτίας, ή των αιτιών, εάν είναι δυνατόν. Μπορείτε επίσης να εφαρμόζετε συχνά μια ενυδατική κρέμα χεριών χωρίς άρωμα και συντηρητικά, για να βοηθήσετε το δέρμα σας να επουλωθεί. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά.

Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, μιλήστε με έναν δερματολόγο για να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας.

Για παράδειγμα, εάν τα χέρια σας είναι πολύ, ή σκασμένα από έκζεμα, μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια τοπική στεροειδή αλοιφή. Εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα, για να μειώσει τυχόν υποκείμενη φλεγμονή, που ίσως προκαλεί τα συμπτώματά σας. Ωστόσο, τα τοπικά στεροειδή χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο για βραχυπρόθεσμες θεραπείες, καθώς μπορεί να κάνουν το δέρμα πιο λεπτό.

Εάν ο δερματολόγος σας πιστεύει, ότι οι αλλεργίες, ή η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να προκαλούν έκζεμα στα χέρια σας, μπορεί να συστήσει από του στόματος αντιισταμινικά. Αυτά βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής που σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις. Ορισμένα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, επομένως ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την λήψη τους τη νύχτα.

Μερικές φορές, τα πολύ ξηρά, ραγισμένα χέρια, ή φουσκάλες μπορεί να επιμολυνθούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εκτός από άλλες θεραπείες εκζέματος.

έκζεμα

Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι για να διαχειριστώ το έκζεμα στα χέρια;

Εκτός από τις συνταγογραφούμενες θεραπείες, μπορείτε να βοηθήσετε στη διαχείριση του εκζέματος των χεριών με τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα χεριών χωρίς άρωμα μέσα σε λίγα λεπτά από το πλύσιμο των χεριών σας
  • Πλένετε τα χέρια σας σε δροσερό, ή χλιαρό νερό μόνο με σαπούνι χωρίς άρωμα
  • Στεγνώστε τα χέρια χωρίς να τα τρίβετε στην πετσέτα. Αντιθέτως ακουμπήστε την πετσέτα μερικές φορές πάνω τους. Το τρίψιμο μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τα εξανθήματα
  • Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα στα χέρια σας πριν τον ύπνο
  • Κρατήστε τα νύχια σας κοντά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τυχόν τυχαία κοψίματα και τραύματα που προκαλούνται από ξύσιμο στα εξανθήματα

Πώς μπορώ να προλάβω το έκζεμα των χεριών;

Αν και ορισμένες θεραπείες και αλλαγές στη φροντίδα του δέρματος μπορούν να βοηθήσουν με το έκζεμα στα χέρια σας, τα συμπτώματα είναι πιθανό να επανέλθουν εάν δεν λάβετε προληπτικά μέτρα.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το έκζεμα των χεριών:

  • Αποφύγετε την απευθείας έκθεση των χεριών σας σε ερεθιστικές ουσίες, όπως αρώματα, απορρυπαντικά και χημικές ουσίες
  • Φοράτε γάντια εάν τα χέρια σας πρόκειται να βυθιστούν στο νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους, όπως όταν πλένετε τα πιάτα
  • Χρησιμοποιείτε μόνο σαπούνια, απορρυπαντικά και λοσιόν χωρίς άρωμα
  • Όταν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών, να επιλέγετε ένα με ενυδατική κρέμα
  • Αποφύγετε τα ερεθιστικά υφάσματα, όπως τα μάλλινα γάντια
  • Εάν έχετε αλλεργίες, αποφύγετε ακάρεα σκόνης, γύρη και τρίχωμα ζώων
  • Ελαχιστοποιήστε το στρες στην καθημερινότητά σας, επειδή μπορεί να επιδεινώσει τον κνησμό και τον ερεθισμό σε εξανθήματα εκζέματος.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του δέρματος: Τα σημάδια για κάθε διαφορετικό τύπο – Πώς φαίνεται αν έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα

Δέρμα: Ποια τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά μειώνουν τις ρυτίδες

Έρπης ζωστήρας: Τι προκαλεί στο δέρμα και τι άλλα συμπτώματα θα νιώσετε

Ψωρίαση: Πώς να καταπραΰνετε τα συμπτώματά της στο δέρμα όταν κάνει κρύο

φωτό: iStock