Πιτυρίδα και ξηροδερμία: Σε τι διαφέρουν και πώς αντιμετωπίζονται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πιτυρίδα
Υπάρχουν ορισμένα απλά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παράλληλα με το σαμπουάν σας.

Η ξηροδερμία στα μαλλιά χαρακτηρίζεται από μικρές, λευκές και ξηρές νιφάδες του τριχωτού της κεφαλής, ενώ η πιτυρίδα συνήθως χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες, λιπαρές ή κηρώδες νιφάδες, ή συστάδες κυττάρων του δέρματος, που έχουν συνήθως κιτρινωπό ή γκρι χρώμα.

Αυτό συμβαίνει, επειδή, η πιτυρίδα στα μαλλιά οφείλεται στην υπερβολική έκκριση σμήγματος (φυσικού ελαίου) στην επιδερμίδα και την ανάπτυξη του μύκητα “μαλασέζια”. Αυτός ο μύκητας τρέφεται από το επιπλέον σμήγμα και από τα νεκρά δερματικά κύτταρα στο κρανίο, αναγκάζοντας τα ζωντανά δερματικά κύτταρα να “ξεφλουδίζουν” με μεγαλύτερη συχνότητα και να συσσωρεύεται αυτό το υλικό “κομμάτια” στο δέρμα.

Από την άλλη πλευρά, η ξηροδερμία στα μαλλιά οφείλεται σε απώλεια υγρασίας από το δέρμα του κεφαλιού ή/και την εφαρμογή σαπουνιού, ισχυρών απορρυπαντικών, από τον πολύ κρύο καιρό, από την κακή απομάκρυνση υπολειμμάτων, από το σκληρό νερό από τη διατροφή (παράδειγμα: υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης).

Πιτυρίδα και ξηροδερμία: Τι μπορείτε να κάνετε

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα απλά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παράλληλα με το σαμπουάν σας, για να απαλλαγείτε γρηγορότερα ή να περιορίσετε περισσότερο τις αντιαισθητικές νιφάδες από την πιτυρίδα:

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη περιέχει το ίδιο δραστικό συστατικό (σαλικυλικό οξύ), όπως πολλά φαρμακευτικά σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Λιώστε δύο ασπιρίνες σε μορφή σκόνης και βάλτε τις στην κανονική ποσότητα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε κάθε φορά που πλένετε τα μαλλιά σας. Αφήστε το μείγμα στα μαλλιά σας για 1-2 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με νερό και λουστείτε ξανά με απλό σαμπουάν.

Μηλόξυδο

Πολλοί δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι το μηλόξυδο είναι μια καλή θεραπεία κατά της πιτυρίδας. Η οξύτητα του μηλόξυδου αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα Malassezia. Αναμίξτε 1/4 της κούπας μηλόξυδο με ίση ποσότητα νερού, βάλτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε με αυτό το τριχωτό της κεφαλής σας. Στη συνέχεια, τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αφήστε το διάλυμα να δράσει για 15 λεπτά έως μία ώρα. Κατόπιν, πλύνετε τα μαλλιά σας ως συνήθως. Επαναλάβετε δύο φορές την εβδομάδα.

Στοματικό διάλυμα

Για τη θεραπεία της πιτυρίδας, μπορείτε επίσης να πλύνετε αρχικά τα μαλλιά σας με κανονικό σας σαμπουάν και στη συνέχεια να τα ξεπλύνετε με στοματικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα. Κατόπιν βάλτε το conditioner όπως θα κάνατε κανονικά. Η αντιμυκητιακή δράση στο στοματικό διάλυμα βοηθούν στην πρόληψη της πιτυρίδας, επειδή, όπως και το μηλόξυδο, εμποδίζει την ανάπτυξη μυκητών.

Πηγές: http://www.rd.comhttps://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι φταίει στη διατροφή σας αν λεπταίνουν οι τρίχες στο κεφάλι σας και σπάνε πιο εύκολα

Τριχόπτωση: Οι 5 καλύτερες βιταμίνες για πρόληψη με βάση επιστημονικές έρευνες

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Μπορεί να δημιουργήσει τριχοφυϊα, ακμή και να επηρεάσει τον μεταβολισμό

Ατοπική δερματίτιδα: Τι να κάνετε για να μην βγάλετε έκζεμα και ξηροδερμία αυτόν τον χειμώνα

φωτό: iStock