Έτσι υποχωρεί η ξηροδερμία στο κεφάλι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ξηροδερμία στο κεφάλι
Η πιο κοινή αιτία είναι αντίδραση στην αλλαγή του καιρού ή σε ένα σκληρό συστατικό σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Για να ανακουφίσετε τη φλεγμονή και τον κνησμό, υπάρχουν διάφορες θεραπείες, που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για την ξηροδερμία στο κεφάλι.

Η ξηροδερμία στο κεφάλι μπορεί να έχει μια σειρά από διαφορετικές αιτίες, αν και η πιο κοινή είναι μια αντίδραση στην αλλαγή του καιρού ή σε ένα σκληρό συστατικό σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Μερικές φορές, κάτι τόσο απλό όπως το να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα ή να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να είναι η αιτία, αν και ιατρικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση μπορεί επίσης να είναι ο λόγος.

Σπιτικές θεραπείες για την ξηροδερμία στο κεφάλι

Λάδι καρύδας

Απλώστε μια μικρή ποσότητα λιωμένου ελαίου καρύδας απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής σας, κάνοντας μασάζ στο δέρμα. Αφήστε το να καθίσει για τουλάχιστον 10 λεπτά προτού πλύνετε τα μαλλιά σας όπως θα κάνατε συνήθως. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στο ξηρό τριχωτό της κεφαλής, αλλά θα αφήσει και τα μαλλιά σας πιο μεταξένια και λεία.

Λάδι από δέντρου τσαγιού

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο ή σαμπουάν με τέτοιο έλαιο ή να αναμίξετε μερικές σταγόνες ελαίου από δέντρο τσαγιού με ένα λάδι-φορέα, όπως λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο, και να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

Αλόη

Εφαρμόστε aloe vera τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά πριν ξεπλύνετε. Μπορείτε επίσης να πάρετε από του στόματος συμπληρώματα ή να πιείτε χυμό αλόης βέρα, αλλά έχετε κατά νου ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως… καθαρτικό.

Μηλόξυδο

Αναμείξτε 1 μέρος μηλόξυδο με 2 μέρη νερό και εφαρμόστε το απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά πριν το ξεπλύνετε με ένα απαλό σαμπουάν και περιποιηθείτε τα μαλλιά σας όπως συνήθως.

Μαγειρική σόδα και ελαιόλαδο

Ανακατέψτε ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και ελαιόλαδου μαζί και κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά πριν πλύνετε καλά τα μαλλιά σας με σαμπουάν και conditioner, για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα.

Πολτοποιημένες μπανάνες

Πολτοποιήστε ή ανακατέψτε μια μπανάνα με μερικές κουταλιές της σούπας καρυδέλαιο ή ελαιόλαδο. Η ανάμειξη θα διευκολύνει το ξέπλυμα των μαλλιών σας. Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε το να καθίσει για 10 έως 15 λεπτά.

Γιαούρτι και αυγό

Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές της σούπας απλό, χωρίς γεύση και χωρίς προσθήκη ζάχαρης γιαούρτι και ανακατέψτε το με ένα καλά χτυπημένο αυγό. Κάντε μασάζ στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής σας και περιμένετε 10 λεπτά πριν το ξεπλύνετε. Ξεπλύνετε με χλιαρό ή κρύο νερό, αλλιώς το αυγό μπορεί να ψηθεί και να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από τα μαλλιά σας!

Έλαιο Jojoba

Για να το χρησιμοποιήσετε για την ξηροδερμία στο κεφάλι, προσθέστε μερικές σταγόνες έλαιο jojoba στο σαμπουάν σας. Αυτό θα επιτρέψει την τακτική ενυδάτωση και θα εμποδίσει το σαμπουάν σας να στεγνώσει περαιτέρω το τριχωτό της κεφαλής σας.

Αβοκάντο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε λάδι αβοκάντο είτε αναμεμειγμένο αβοκάντο τοπικά για να μειώσετε την ξηροδερμία στο κεφάλι. Εάν χρησιμοποιείτε αναμεμειγμένο αβοκάντο, ανακατέψτε το με μερικές σταγόνες λάδι-φορέα, όπως ελαιόλαδο, πριν κάνετε με αυτό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αφήστε το να καθίσει για 10 με 15 λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι καλύτερες τροφές για να μεγαλώσουν τα μαλλιά σας

Πώς το λάδι δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά σας

Επτά φυσικές θεραπείες για πιο πυκνά μαλλιά

Πιτυρίδα και ξηροδερμία: Σε τι διαφέρουν και πώς αντιμετωπίζονται

φωτό: iStock