Πώς το λάδι δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
λάδι δεντρολίβανου
Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε μακρύτερα, πιο υγιή μαλλιά.

Η χρήση ελαίου δεντρολίβανου για την ανάπτυξη των μαλλιών έγινε viral τάση στο TikTok τον περασμένο χρόνο. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άτομα (!) στην γνωστή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης έχουν παρακολουθήσει απίστευτες μαρτυρίες σχετικά με τα οφέλη του εν λόγω εκχυλίσματος.

Υπάρχει αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς; Η δερματολόγος δρ. Shilpi Khetarpal, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

Μπορεί το λάδι δεντρολίβανου να βοηθήσει στην αναγέννηση των μαλλιών;

Η απάντηση φαίνεται να είναι ΝΑΙ και υπάρχει επιστημονική απόδειξη πίσω από αυτό.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το λάδι δεντρολίβανου είναι εξίσου αποτελεσματικό στην ενθάρρυνση της αναγέννησης των μαλλιών με την μινοξιδίλη, ουσία που χρησιμοποιείται σε γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα για αναγέννηση του τριχωτού της κεφαλής. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα με ανδρογενή αλωπεκία.

Η χρήση ελαίου δεντρολίβανου αντί για μινοξιδίλη οδήγησε επίσης σε λιγότερα προβλήματα με φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής μετά από 3 και 6 μήνες.

Η μελέτη του 2015 βασίστηκε σε ευρήματα από το 2013 και το 2010 που έδειξαν τις δυνατότητες του δεντρολίβανου να καταπολεμήσει την τριχόπτωση.

Τι κάνει το έλαιο δεντρολίβανου αποτελεσματικό για την ανάπτυξη των μαλλιών;

Το καρνοσικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των κατεστραμμένων νεύρων και ιστών στο σώμα σας. Η εφαρμογή του στο τριχωτό της κεφαλής σας δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι τρίχες μπορούν να ευδοκιμήσουν.

“Αν αυξήσετε τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, δίνετε στα μαλλιά σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να μην πέφτουν, να αναπτυχθούν περισσότερο και γενικώς να είναι λίγο πιο υγιή”, εξηγεί η δρ. Khetarpal.

Άλλα οφέλη του ελαίου δεντρολίβανου

Εκτός από την ώθηση της τριχοφυΐας, το έλαιο δεντρολίβανου έχει συνδεθεί με οφέλη για τα μαλλιά όπως:

  • Έλεγχος πιτυρίδας: Η ικανότητα του ελαίου δεντρολίβανου να περιορίζει τη φλεγμονή και τον ερεθισμό του δέρματος βοηθά επίσης στη μείωσην της πιτυρίδας (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα).
  • Περιορισμός του πρόωρου γκριζαρίσματος: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σωματικού στρες, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι γκριζάρει τα μαλλιά. “Είναι ένα πιθανό όφελος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η επίδρασή του”, αναφέρει η δρ. Khetarpal.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο δεντρολίβανου στα μαλλιά σας

Εστιάστε στο τριχωτό της κεφαλής σας

Το να βάλετε μια στρώση λαδιού δεντρολίβανου πάνω στις τρίχες δεν θα κάνει τίποτα πέρα από το να σας δώσει μια λιπαρή όψη.

Δώστε χρόνο στο λάδι δεντρολίβανου να δράσει

Αφήστε το να καθίσει και να κάνει τη δουλειά του για τουλάχιστον μερικές ώρες. Η δρ. Khetarpal προτείνει να χρησιμοποιείτε λάδι δεντρολίβανου το βράδυ και στη συνέχεια να λούζετε τα μαλλιά σας το πρωί.

Αποφύγετε τα αρωματικά προϊόντα

Προϊόντα με πρόσθετο άρωμα μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του ελαίου δεντρολίβανου ή να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

Ξεκινήστε σιγά-σιγά

Δοκιμάστε λάδι δεντρολίβανου σε μια μικρή περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σας πριν καλύψετε ολόκληρο το κεφάλι σας με αυτό. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε αν προκαλεί αντίδραση στο δέρμα σας.

Μην το παρακάνετε με την ποσότητα

Μερικές σταγόνες ελαίου δεντρολίβανου μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζονται τα μαλλιά σας για μια εφαρμογή. Μπορεί να προστεθεί και στο σαμπουάν ή στο conditioner σας.

Κάντε υπομονή

Μια χρήση ελαίου δεντρολίβανου δεν πρόκειται να σας δώσει ξαφνικά… θαμνώδη μαλλιά. “Θα χρειαστεί να το χρησιμοποιείτε 2-3 φορές την εβδομάδα για 6 μήνες για να δείτε ουσιαστική βελτίωση”, σημειώνει η δρ. Khetarpal.

Παίζει ρόλο ο τύπος των μαλλιών σας;

Οι πιο χοντρές τρίχες μπορεί να είναι σε θέση να χειριστούν καλύτερα μια εφαρμογή ελαίου δεντρολίβανου. Αλλά τα άτομα με πιο λεπτές τρίχες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η χρήση του προϊόντος κάνει τα μαλλιά τους να φαίνονται λιπαρά ή βαριά.

“Όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το έλαιο δεντρολίβανου, αλλά ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας”, προτείνει η δρ. Khetarpal. “Μερικοί ίσως μπορούν να το χρησιμοποιούν καθημερινά. Άλλοι μπορεί να δουν ότι 1-2 φορές την εβδομάδα λειτουργεί καλύτερα”.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του ελαίου δεντρολίβανου;

Αν και θεωρείται σχετικά ασφαλές στη χρήση, το έλαιο δεντρολίβανου δεν συνιστάται εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Οι προειδοποιητικές ετικέτες σε ορισμένα προϊόντα με 100% περιεκτικότητα δεντρολίβανου, προειδοποιούν ότι η χρήση μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο ή να οδηγήσει σε αποβολή.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουρκουμάς: Τι προσφέρει στο δέρμα – Πώς χρησιμοποιείται και τι να προσέχετε

Πιτυρίδα και ξηροδερμία: Σε τι διαφέρουν και πώς αντιμετωπίζονται

Επτά φυσικές θεραπείες για πιο πυκνά μαλλιά

Προκαλείτε τριχόπτωση αν κάνετε αυτό κάθε φορά στο ντους

φωτό: iStock