Προκαλείτε τριχόπτωση αν κάνετε αυτό κάθε φορά στο ντους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τριχόπτωση
Η αραίωση των μαλλιών είναι ένα ευαίσθητο θέμα.

Τα μαλλιά μας αποτελούν σημείο αναφοράς στην εμφάνιση και την ψυχολογία μας για μεγάλο μέρος της ζωής μας, επομένως η απώλεια τους μπορεί να προκαλέσει έντονα δυσάρεστα συναισθήματα.

Όμως, όπως πολλά άλλα πράγματα που συμβαίνουν με την ηλικία, η τριχόπτωση σε κάποιο βαθμό είναι κάτι αναπόφευκτο. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι εντελώς εκτός του ελέγχου σας.

Αν και παράγοντες όπως η κληρονομικότητα παίζουν ρόλο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε, όπως η διατροφή σας, τα επίπεδα άγχους, ακόμα και ο τρόπος που λούζεστε. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στο πόσα μαλλιά χάνετε.

Το να λούζεστε με πολύ ζεστό νερό συμβάλει στην τριχόπτωση

Η τριχόπτωση στο ντους είναι δεδομένη. Την… διαπιστώνουμε άλλωστε κάθε φορά στην υδροροή της μπανιέρας ακόμα και από νεαρή ηλικία. Είναι άλλωστε κάτι φυσιολογικό: χάνουμε 50 με 100 τρίχες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά η χρήση ζεστού νερού για το λούσιμο μπορεί να αυξήσει αυτόν τον αριθμό, αποδυναμώνοντας τα μαλλιά σας και καταλήγοντας σε αυξημένη τριχόπτωση με την πάροδο του χρόνου.

Το ζεστό νερό μπορεί να βλάψει τις πρωτεΐνες κερατίνης στις τρίχες και να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό κάνει τα μαλλιά πολύ ξηρά και αδύναμα με αποτέλεσμα να σπάνε. Το ζεστό νερό ανοίγει το στρώμα της επιδερμίδας της τρίχας, προκαλώντας απώλεια υγρασίας και ευθραυστότητα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην τριχόπτωση.

Θα πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό και να τα ξεπλένετε με δροσερό

Ένα ζεστό μπορεί να είναι μια στιγμή χαλάρωσης στην αρχή ή το τέλος μιας κουραστικής μέρας. Αλλά όσο χαλαρωτικό κι αν είναι, όταν έρθει η ώρα να λουστείτε και να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας, είναι καλύτερο να μειώσετε την θερμότητα του νερού.

Το απλά χλιαρό νερό είναι ιδανικό για το λούσιμο των μαλλιών διότι είναι αρκετά ζεστό για λιώσει και να απομακρύνει τα φυσικά έλαια στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά όχι τόσο ζεστό ώστε να στεγνώνει υπερβολικά τα μαλλιά και το δέρμα. Κατά το ξέβγαλμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πιο κρύο νερό, διότι αυτό βοηθά στη σφράγιση του στρώματος της επιδερμίδας των τριχών, περιορίζοντας την απώλεια υγρασίας και το σπάσιμο των τριχών.

Και μετά το ντους όμως, η θερμότητα (πιστολάκι) μπορεί να συμβάλλει στην τριχόπτωση

Το ντους δεν είναι η μοναδική στιγμή που τα μαλλιά σας ενδέχεται να καταστραφούν από τη θερμότητα. Όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα, οι βάσεις των τριχών διογκώνονται με νερό, μαλακώνουν και είναι πιο εύκολο να ξεκολλήσουν οι τρίχες, σύμφωνα με τον δρ. Dominic Burg, επικεφαλής επιστήμονα, βιολόγο μαλλιών, μικροβιολόγο και τριχολόγο.

Αλλά το να το στεγνώσετε (ή να ισιώσετε τα σγουρά) τα μαλλιά με πιστολάκι ή ψαλίδι μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα. “Η χρήση ζεστών εργαλείων styling σε βρεγμένα μαλλιά μετά το ντους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ζημιά και σπάσιμο τριχών. Αυτό το απότομο στέγνωμα ουσιαστικά ‘βράζει’ τα υπολείμματα υγρασίας στα μαλλιά σας”, σημείωσε ο δρ. Burg.

Οποιοδήποτε υπερβολικό styling με θερμότητα, είτε με πιστολάκι, είτε με ψαλίδι για ίσιωμα ή μπούκλες, μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση. Εάν ανησυχείτε για την αραίωση των μαλλιών σας, είναι καλύτερο να τα αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα, ή να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα από μικροΐνες για να απορροφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό πριν το πιστολάκι. Εάν δεν μπορείτε να… ζήσετε χωρίς τα θερμικά σας εργαλεία, φροντίστε τουλάχιστον να χαμηλώσετε τη θερμότητα στο κάθε εργαλείο, για να αποτρέψετε περισσότερη ξηρότητα και ζημιά στις τρίχες.

Πηγές: https://www.shefinds.com, https://www.aad.org, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι φταίει στη διατροφή σας αν λεπταίνουν οι τρίχες στο κεφάλι σας και σπάνε πιο εύκολα

Τριχόπτωση: Οι 5 καλύτερες βιταμίνες για πρόληψη με βάση επιστημονικές έρευνες

Αν δείτε αυτό στα μαλλιά σας σημαίνει ότι δεν λούζεστε όσο πρέπει

Επτά φυσικές θεραπείες για πιο πυκνά μαλλιά

φωτό: iStock