Οι καλύτερες τροφές για να μεγαλώσουν τα μαλλιά σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μαλλιά
Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών.

Μερικές από τις καλύτερες τροφές για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι εκείνες με υψηλή θρεπτική αξία όπως τα αυγά, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια.

Αν ανησυχείτε ότι τα μαλλιά αραιώνουν επικίνδυνα, σίγουρα δεν μπορείτε να αλλάξετε ορισμένους παράγοντες όπως η ηλικία και η γενετική. Αλλά ένας παράγοντας που πιθανότατα έχετε περισσότερο έλεγχο είναι η διατροφή σας.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα από τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο ανάπτυξης των τριχοθυλακίων και στον κυτταρικό κύκλο.

Μια διατροφή χωρίς τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Μελέτες δείχνουν ότι οι ελλείψεις σε βιταμίνες Β12 και D, βιοτίνη, ριβοφλαβίνη, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με την τριχόπτωση.

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που είναι πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε απώλεια μαλλιών λόγω κακής διατροφής.

Μερικές από τις καλύτερες τροφές για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι τροφές που έχουν υψηλή θρεπτική αξία όπως τα αυγά, τα φυλλώδη πράσινα και τα λιπαρά ψάρια. Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών.

Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε ορισμένους παράγοντες όπως η ηλικία και η γενετική, ένας παράγοντας που πιθανότατα έχετε περισσότερο έλεγχο είναι η διατροφή σας.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα από τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο ανάπτυξης των τριχοθυλακίων και στον κυτταρικό κύκλο.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας χωρίς τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Μελέτες δείχνουν ότι οι ελλείψεις σε βιταμίνες Β12 και D, βιοτίνη, ριβοφλαβίνη, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με την τριχόπτωση.

Μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να σας βοηθήσει να μεγαλώσετε τα μαλλιά σας, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε αραίωση λόγω κακής διατροφής.

Τροφές που συμβάλλουν σε πιο υγιή μαλλιά

Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιοτίνης, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών. Μια ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει συνδεθεί με την απώλεια μαλλιών.

Μούρα

Τα μούρα είναι γεμάτα με ενώσεις όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Για παράδειγμα, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου και την απορρόφηση σιδήρου, δύο παράγοντες που μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γεμάτο με φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες Α και C, οι οποίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των μαλλιών. Μια ανεπάρκεια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγκα και το σκουμπρί είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορεί να υποστηρίξουν τη βελτίωση της ανάπτυξης και της πυκνότητας των μαλλιών. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο λίγες μελέτες σε αυτόν τον τομέα, επομένως χρειάζονται περισσότερες. Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης μια από τις λίγες πηγές διατροφικής βιταμίνης D, η οποία μπορεί να είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών και επηρεάζει την παραγωγή σμήγματος.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Αυτό το αντιοξειδωτικό βοηθά στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνες Β, ψευδάργυρο και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών και συνδέονται με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Σπόροι

Όπως και οι ξηροί καρποί, έτσι και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Μερικοί σπόροι περιέχουν επίσης ωμέγα-3.

Πιπεριές (για γεμιστά)

Οι γλυκές πιπεριές είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, δύο θρεπτικών συστατικών που διασφαλίζουν ότι τα μαλλιά παραμένουν υγιή και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής.

Στρείδια

Τα στρείδια είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου. Αυτό το μέταλλο βοηθά στην υποστήριξη του κύκλου ανάπτυξης και επανόρθωσης των μαλλιών.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιοτίνης, τα οποία είναι όλα απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία των μαλλιών.

Σόγια

Η σόγια είναι μια από τις καλύτερες πηγές σπερμιδίνης, μιας ένωσης που μπορεί να παρατείνει την ενεργό φάση της τριχοφυΐας.

Κρέας

Το κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή, δυνατά μαλλιά. Το κόκκινο κρέας, ειδικότερα, είναι πλούσιο σε σίδηρο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τριχόπτωση δεν οφείλεται πάντα στα γονίδια. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της

Γυροειδής αλωπεκία: Τι είναι η τριχόπτωση για την οποία εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία σε χάπι

Προκαλείτε τριχόπτωση αν κάνετε αυτό κάθε φορά στο ντους

Τι πρέπει να ξέρετε για τη θεραπεία κερατίνης για τα μαλλιά

φωτό: iStock