Τι πρέπει να ξέρετε για τη θεραπεία κερατίνης για τα μαλλιά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θεραπεία κερατίνης
Μια θεραπεία κερατίνης μπορεί να μειώσει το χρόνο στεγνώματος με πιστολάκι, να μειώσει το φριζάρισμα, να εξομαλύνει την επιδερμίδα σας και να ενισχύσει την λάμψη των μαλλιών σας.

Αλλά για ορισμένα άτομα, μια θεραπεία κερατίνης μπορεί να βλάψει το χτένισμα και να αποδειχτεί μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία.

Ο δερματολόγος δρ. Alok Vij εξηγεί τι περιλαμβάνει μια θεραπεία κερατίνης και αν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε.

Τι είναι η θεραπεία κερατίνης

Η κερατίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που αποτελεί την εξωτερική επιφάνεια των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

“Καθώς μεγαλώνετε, χάνετε κερατίνη. Συν τω χρόνω περιβαλλοντικοί παράγοντες, χημικές ουσίες, υπεριώδης ακτινοβολία και θερμότητα μπορούν να διασπάσουν την κερατίνη. Αυτοί οι παράγοντες βασικά αναγκάζουν αυτήν την πρωτεΐνη να αλλάξει το φυσικό της σχήμα”, σύμφωνα με τον δρ. Vij.

Και καθώς αλλάζει το σχήμα και η δομή της κερατίνης, αλλάζει και η λειτουργία της. “Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σας δεν έχουν την ίδια δύναμη, ελαστικότητα και λάμψη”.

Εκεί έρχεται μια θεραπεία μαλλιών με κερατίνη. Πρόκειται για μια χημική διαδικασία όπου το εξωτερικό στρώμα του στελέχους της τρίχας λειαίνεται, λέει ο Δρ Vij.

Η θεραπεία κερατίνης μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο μαλλιών. “Τα άτομα με πιο μακριά ή σγουρά, φριζαρισμένα μαλλιά μπορεί να είναι πιο πιθανό να αποφασίσουν να κάνουν μια τέτοια θεραπεία μαλλιών. Αλλά ακόμα κι αν έχετε κοντά μαλλιά και δεν είστε ευχαριστημένοι με τον όγκο τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη θεραπεία κερατίνης για να κάνετε τα μαλλιά σας να φαίνονται λίγο πιο γεμάτα και πιο λαμπερά”, λέει ο ίδιος.

Πώς εφαρμόζεται η θεραπεία κερατίνης

Η διαδικασία μπορεί να διαφέρει από κομμωτήριο σε κομμωτήριο, αλλά συνήθως, ο κομμωτής θα ξεκινήσει λούζοντας τα μαλλιά σας δύο φορές με ένα καθαριστικό σαμπουάν.

Μετά από αυτό, μια θεραπεία (διάλυμα) κερατίνης εφαρμόζεται στα βρεγμένα μαλλιά σας και σας χτενίζουν. Το διάλυμα θα πρέπει να παραμείνει στα μαλλιά σας 2-4 ώρες, ανάλογα με την ποσότητα των μαλλιών που έχετε και την υφή τους.

Τέλος, ο κομμωτής θα στεγνώσει τα μαλλιά σας και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει ένα επίπεδο σίδερο για να “σφραγίσει” με τη θερμότητα το διάλυμα μέσα στα μαλλιά σας. Αυτό το βήμα είναι βασικό.

“Η θεραπεία κερατίνης δεν ξεπλένεται με σαμπουάν. Καλύπτει τα μαλλιά σας και λειαίνει τα πάντα. Και μετά η θερμότητα την σφραγίζει στην τρίχα, για να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού του εξωτερικού στρώματος σε μια γυαλιστερή, γυαλιστερή, λεία υφή”, περιγράφει ο δρ. Vij.

Πόσο διαρκεί μια θεραπεία κερατίνης

Μια θεραπεία κερατίνης μπορεί να σας εκπλήξει με το πόσο κομψά και λαμπερά θα κάνει εν τέλει τα μαλλιά σας. Και αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν περίπου 6 μήνες εάν δεν πλένετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά.

Μερικές επαγγελματικές συμβουλές:

  • Περιμένετε λίγες μέρες πριν από το πρώτο λούσιμο μετά τη θεραπεία κερατίνης
  • Στη συνέχεια να προσπαθήσετε να μειώσετε τον αριθμό των φορών που λούζεστε
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα μαλλιών χωρίς χλωριούχο νάτριο, τα οποία είναι απαλλαγμένα από σκληρές χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά σας

Είναι ασφαλείς οι θεραπείες κερατίνης;

Ορισμένες φόρμουλες θεραπείας κερατίνης μπορεί να περιέχουν φορμαλδεΰδη, μια χημική ουσία με έντονη οσμή που μπορεί να προκαλέσει:

  • υγρά μάτια
  • βήχα
  • συριγμό
  • ερεθισμό του δέρματος και
  • αίσθημα καύσου στα μάτια, την μύτη και τον λαιμό σας

“Δυστυχώς, η φορμαλδεΰδη υπάρχει σχεδόν σε πολλά προϊόντα. Υπάρχει σε σαπούνια, σαμπουάν και κάποιες τροφές. Προφανώς, δεν θέλετε να την βάζετε στο σώμα σας σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι, όσο καλύτερα αποφεύγετε την έκθεση στη φορμαλδεΰδη, τόσο πιο υγιές δέρμα και γενική υγεία θα έχετε. Εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν συνδέσεις με καρκίνους και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία μας”, επισημαίνει ο δρ. Vij.

Αν και υπάρχουν στην αγορά θεραπείες κερατίνης χωρίς φορμαλδεΰδη, αυτές οι φόρμουλες δεν λειτουργούν το ίδιο καλά. Επομένως, φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας και να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας θεραπείας κερατίνης.

Άλλες προφυλάξεις

Η θεραπεία κερατίνης δεν συνιστάται στις έγκυες. Και αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, θα πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή.

“Αυτά τα άτομα θα πρέπει προσέχουν. Πρέπει να αναζητήσετε φόρμουλες χωρίς άρωμα και συντηρητικά, συνιστά ο δρ. Vij.

Σπιτικά “κιτ” θεραπείας κερατίνης είναι διαθέσιμα στα καταστήματα και στο διαδίκτυο. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να διαβάσετε καλά όλες τις οδηγίες εκ των προτέρων και να τις ακολουθήσετε πιστά.

“Φροντίστε να καθαρίσετε καλά τα μαλλιά σας με ένα καλό σαμπουάν. Εφαρμόστε τη θεραπεία κερατίνης, αφήστε τη να μουλιάσει και μετά ενεργοποιήστε την με μια πηγή θερμότητας. Οι επαγγελματικές πηγές θερμότητας είναι πιο αποτελεσματικές σε μικρότερο χρονικό διάστημα».

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΟΚ: Προϊόντα για τα μαλλιά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας!

Επτά φυσικές θεραπείες για πιο πυκνά μαλλιά

Αν δείτε αυτό στα μαλλιά σας σημαίνει ότι δεν λούζεστε όσο πρέπει

Πώς επηρεάζει ο ήλιος τα μαλλιά και το δέρμα του κεφαλιού