Διόγκωση προστάτη*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Ο προστάτης είναι αδένας  που περιβάλει την ουρήθρα (στους ανδρες) ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από  την ουροδόχο  κύστη έξω από το σώμα μας.


Κατά την διαδικασία  της γήρανσης ο προστάτης διογκώνεται  και πιέζει  η μερικώς αποφράσει την ουρήθρα.


Αυτό προκαλεί συχνά  προβλήματα στην ούρηση.


Περίπου οι μισοί από τους άνδρες μετά τα 75 έχουν συμπτώματα.

 


Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η καλοήθης διόγκωση (υπερτροφία) του προστάτη  είναι πιθανώς μέρος της διαδικασίας  γήρανσης, που προκαλείται  από αλλαγές της ορμονικής  ισορροπίας και  των κυττάρων.

 


Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

 

Η διόγκωση του προστάτη προκαλεί προβλήματα στην ούρηση όπως.

  • Επιτακτική ούρηση στην οποία οφείλεται και η συχνουρία το βράδυ κατά τον ύπνο.
  • Χαμηλή καμπύλη ροής των ούρων
  • Όχι μονή ροή (διχάλα).
  • Αίσθηση ότι η κύστη δεν είναι άδεια στο τέλος της ούρησης (υπόλειμμα)

 

Σε μικρό αριθμό ατόμων η διόγκωση μπορεί να αποφράξει πλήρως την ροή  των ούρων με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση και κατακράτηση των ούρων που οδηγεί σε ουρολοιμώξεις η λιθιάσεις η βλάβη των νεφρών.

 


Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Από την αξιολόγηση του ιστορικού και την κλινική εξέταση γίνεται η διάγνωση.


Οι εξετάσεις  περιλαμβάνουν ανάλυση δείγματος ούρων (γενική ούρων), στο αίμα τον προσδιορισμό της ουρίας και κρεατινίνης , δακτυλική εξέταση από το ορθό με την οποία ο ιατρός σας αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προστάτη και  εάν είναι σκληρός η μαλακός.


Πολλές φορές μετρώνται τα επίπεδα του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) στο αίμα για να αποκλεισθεί η πιθανότατης καρκίνου προστάτη.  Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Σαν γενικός κανόνας δεν χρειάζεται θεραπεία για την διόγκωση του προστάτη εκτός αν τα συμπτώματα τα σας ενοχλούν.


Υπάρχουν οδηγίες που μπορεί να βοηθήσουν  όπως:

  • Ουρείτε διπλά
  • Ουρείτε όσο μπορείτε χαλαρώστε και ουρήστε πάλι

 

Αποφύγετε καφεΐνη και οινόπνευμα.

Αν είναι εφικτό αποφύγετε φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και που βοηθούν τις αλλεργίες (αντιισταμινικά) και την συμφόρηση της μύτης ,όπως είναι τα spray στη μύτη διότι προκαλούν κατακράτηση.


Εάν οι οδηγίες αυτές δεν βοηθούν ο ιατρός θα σας συστήσει φάρμακα που βοηθούν τα συμπτώματα της επιτακτικής ούρησης, της δυσουρίας και κατακράτηση πολλά από τα οποία προκαλούν υπόταση για αυτό χρειάζεται προσοχή.


Υπάρχουν και φυσικές ουσίες που λέγεται ότι βοηθούν και λαμβάνονται κατά κόρον. Με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα επίσης  ο ψευδάργυρος   (zn) και μία αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στη ντομάτα το λυκοπένιο αναφέρονται χωρίς να έχει αποδειχθεί σε μελέτες η δράση τους.


Εάν τα συμπτώματα οδηγούν σε έντονα συμπτώματα, οξείες κατακρατήσεις ,ουρολοιμώξεις και ενοχλήματα διαταράσσουν την ποιότητα της ζωής σας.


Ο ιατρός σας θα σας συστήσει επεμβατικές μεθόδους  αφαιρούν το κεντρικό μέρος του προστάτου όπως είναι η διουηθρική  προστατεκτομή και τελευταία το Green light laser με πολύ καλά αποτελέσματα.


Εάν η διόγκωση του προστάτη είναι πολύ μεγάλη πάνω από 80 ml μπορεί να σας συστήσει ολική προστατεκτομή(πιο σπάνια τα τελευταία χρόνια).

 

 

Παπαχαραλάμπους Μιχάλης

Ειδικός Παθολόγος

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν