«Βράζουν» στη σύφιλη οι ΗΠΑ – Τι έχει συμβεί

  • Iatropedia newsroom
Η σύφιλη έχει επιστρέψει για τα καλά στις ΗΠΑ
Η σύφιλη, μία ασθένεια που κάποτε είχε σχεδόν εξαλειφθεί, έχει ανακάμψει δραματικά στις ΗΠΑ

Η σύφιλη, μία ασθένεια που κάποτε είχε σχεδόν εξαλειφθεί, έχει ανακάμψει δραματικά στις ΗΠΑ, με τα κρούσματα να φτάνουν σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν εδώ και 70 χρόνια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2022 καταγράφηκαν περισσότερα από 200.000 κρούσματα, δηλαδή 17% περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 17% σε 207.000 κρούσματα το 2022, ενώ είκοσι χρόνια πριν καταγράφονταν λίγο πάνω από 30.000 κρούσματα κατ’ έτος.

Εάν η σύφιλη αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, ακόμη και θάνατο.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη σύφιλη

Τι είναι η σύφιλη;

Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum.

Πώς μεταδίδεται η σύφιλη;

Η λοίμωξη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω άμεσης επαφής με συφιλιδική πληγή, γνωστή ως τσάνκρε, που εμφανίζεται συνήθως γύρω από τα σεξουαλικά όργανα, τον πρωκτό, τα χείλη ή το στόμα, σύμφωνα με τα CDC. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τις γυναίκες που κυοφορούν στα αγέννητα μωρά τους, κατάσταση που είναι γνωστή ως συγγενής σύφιλη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σύφιλης;

Ένα από τα προβλήματα με τη σύφιλη είναι ότι μοιάζει με πολλές άλλες ασθένειες, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί.

Η σύφιλη έχει τέσσερα διαφορετικά στάδια και όσο νωρίτερα διαγνωστεί τόσο το καλύτερο.

Το πρώτο στάδιο (πρωτογόνο), σύμφωνα με το CDC, είναι μια πληγή (έλκος) στο σημείο εισόδου στο σώμα, η οποία είναι συνήθως στρογγυλή και ανώδυνη και εμφανίζεται κατά μέσο όρο 21 ημέρες μετά την εμφάνιση της μόλυνσης. Αυτή η πληγή πιθανότατα θα υποχωρήσει, αλλά χωρίς θεραπεία η ασθένεια θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο.

Το δεύτερο στάδιο (δευτερογόνο) είναι συνήθως ένα μη κνησμώδες εξάνθημα στα χέρια και τα πόδια, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο, πονοκεφάλους, απώλεια βάρους και κόπωση. Και πάλι, χωρίς θεραπεία μπορεί να προχωρήσει στο τρίτο στάδιο -το λανθάνον στάδιο- όπου η μόλυνση μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη στο σώμα για χρόνια.

Το τέταρτο στάδιο (τριτογόνο) μπορεί να επέλθει έως και 30 χρόνια μετά τη μόλυνση ενός ατόμου. Αν και σπάνιο, μπορεί να προσβάλει την καρδιά, τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, προκαλώντας τύφλωση ή ακόμα και θάνατο.

Τι εξέταση χρειάζεται;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εξέτασης για σύφιλη είναι μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, ενώ ορισμένοι ιατροί μπορούν επίσης να πάρουν υγρό από συφιλιδική πληγή.

Πώς αντιμετωπίζεται η σύφιλη;

Με αντιβιοτικά. Αυτά μπορούν να χορηγηθούν ως ενέσεις ή δισκία. Ωστόσο, ενώ τα αντιβιοτικά θα αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη, ενδέχεται να μην αναιρέσουν καμία από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η ασθένεια στον οργανισμό.

Τι συμβαίνει εάν μια έγκυος έχει σύφιλη;

Η σύφιλη στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το αγέννητο παιδί καθώς η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί σε έμβρυα και μωρά με θανατηφόρες συνέπειες. Το 2022, η συγγενής σύφιλη προκάλεσε 231 θνησιγένειες και 51 θανάτους βρεφών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Γιατί υπάρχει αύξηση της σύφιλης;

Τα ποσοστά της σύφιλης αυξάνονται εδώ και χρόνια εν μέσω περικοπών στη χρηματοδότηση τοπικών φορέων δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ και αύξησης της μετάδοσης που σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών και σεξ χωρίς προστασία. Η αύξηση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πενικιλίνης στην αγορά.

Πώς μπορεί να προστατευτεί κανείς;

Ο μόνος αλάνθαστος τρόπος είναι η αποχή από το σεξ. Ωστόσο, τα προφυλακτικά είναι ένας αποτελεσματικός φραγμός κατά της μόλυνσης, εφόσον εμποδίζουν τον σεξουαλικό σύντροφο να έρθει σε επαφή με πληγές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πηγή της νεότητας μπορεί να είναι ένα… Τ κύτταρο

Λεύκανση των δοντιών: Οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Σοκάρουν οι προβλέψεις για θάνατο από καρκίνο στους νεαρούς Ευρωπαίους