Λεύκανση των δοντιών: Οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

  • Ρούλα Τσουλέα
λεύκανση
Πόσο ασφαλής είναι η λεύκανση, σε ποια δόντια δεν μπορεί να γίνει, πόσους τόνους μπορούν να αλλάξουν τα δόντια.

Τα δόντια μας δεν είναι εκ φύσεως λευκά, ούτε όταν φαίνονται λευκά σημαίνει πως είναι υγιή. Ωστόσο ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη λεύκανση των δοντιών, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πιο φωτεινό και ελκυστικό χαμόγελο.

Η λεύκανση, όμως, δεν γίνεται μόνο με έναν τρόπο, ούτε σε όλα τα δόντια. Επιπλέον, η διάρκεια και οι επαναλήψεις που θα χρειασθούν διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική, απαντά στα συχνότερα ερωτήματα γι’ αυτήν.

Πότε συνιστάται λεύκανση των δοντιών;

Η λεύκανση συνιστάται όταν το φυσικό φωτεινό χρώμα της αδαμαντίνης έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ ή γκρι. Η τεχνική εφαρμόζεται για να απομακρύνουμε τις χρωστικές αυτές. Συνιστάται επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις σε πρόσθια δόντια όταν είναι απονευρωμένα και σταδιακά έχουν σκουρίνει.

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Σε γενικές γραμμές είναι μία ανώδυνη διαδικασία. Ωστόσο σε μερικούς ασθενείς μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια. Αυτό συμβαίνει, λ.χ., όταν τα δόντια έχουν υποστεί κατάγματα ή όταν έχουν υποχωρήσει τα ούλα. Μόλις, όμως, σταματήσει η διαδικασία της λεύκανσης, η ευαισθησία υποχωρεί αμέσως.

Είναι ασφαλής μέθοδος;

Υπό την επίβλεψη και τη σύμφωνη γνώμη του οδοντιάτρου, η λεύκανση των δοντιών είναι ασφαλής. Ο οδοντίατρος θα καθορίσει τον τρόπο και τον χρόνο όπου θα ξαναγίνει. Απαιτείται επίσης πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό.

Πόσο καιρό διατηρείται η λεύκανση;

Το ακριβές διάστημα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, όπως:

  • Οι επίκτητες διατροφικές συνήθειες (π.χ. κατανάλωση τσαγιού, κόκκινου κρασιού, καφέ, αναψυκτικών με ανθρακικό τύπου κόλα κ.λπ.)
  • Η συνεχής λήψη σιδήρου
  • Το κάπνισμα

Για να έχω μόνιμα λευκό χαμόγελο πρέπει να κάνω συνεχώς λεύκανση;

Εάν κάποιος θέλει μόνιμα λευκό χαμόγελο πρέπει είτε να την επαναλαμβάνει, είτε να αναζητήσει οριστικές αισθητικές λύσεις από ειδικούς οδοντιάτρους που είναι:

  • Όψεις ρητίνης (παρέχουν μόνιμα αποτελέσματα εντός τριών ωρών)
  • Όψεις πορσελάνης (απαιτούν κάποια ραντεβού)

Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεύκανσης;

Οι βασικές μέθοδοι λεύκανσης είναι δύο. Η πρώτη εκτελείται από τον οδοντίατρο σε ένα ραντεβού που διαρκεί περίπου μισή ώρα. Γίνεται με λέιζερ ή ειδικό φως. Ο δεύτερος τρόπος είναι με μασελάκια στο σπίτι. Κατασκευάζονται ειδικοί ατομικοί νάρθηκες-αντίγραφα του στόματος του ασθενούς, μέσα στους οποίους τοποθετείται το λευκαντικό υλικό. Οι νάρθηκες αυτοί πρέπει να χρησιμοποιηθούν μερικές συνεχόμενες ημέρες στο σπίτι.

Ειδικά για τα απονευρωμένα δόντια, ο οδοντίατρος τοποθετεί μέσα στο δόντι (μυλικό θάλαμο) λευκαντικό υλικό. Ύστερα, χρησιμοποιώντας ειδικό φως ή λέιζερ λευκαίνει το δόντι. Αυτό μπορεί να γίνει σε μία επίσκεψη ή, όταν είναι απαραίτητο, αφήνεται το υλικό για μερικές μέρες στο δόντι μέχρι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Πόσους τόνους μπορεί να αλλάξει το χρώμα των δοντιών;

Συνήθως είναι εφικτό να αλλάξει το χρώμα 2-7 τόνους.

Μπορώ να χρησιμοποιώ λευκαντικές οδοντόκρεμες ή λευκαντικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Μόνο ό,τι συνιστά ο οδοντίατρος.

Η λεύκανση μπορεί να γίνει σε όλα τα δόντια;

Συνήθως γίνεται σε 8-10 δόντια στην επάνω γνάθο και 8-10 δόντια στην κάτω, ούτως ώστε να υπάρχει ομοιοχρωμία στο χαμόγελο. Ωστόσο μπορεί να γίνει μόνο στα φυσικά δόντια. Όπου υπάρχουν προσθετικές αποκαταστάσεις (π.χ. σφραγίσματα, στεφάνες, γέφυρες, όψεις πορσελάνης, όψεις ρητίνης) και εφ’ όσον οι προσθετικές αυτές αποκαταστάσεις αφορούν πρόσθια δόντια που φαίνονται στο χαμόγελο, τότε είναι απαγορευτική η λεύκανση.

Φωτογραφία: iStock