Η πηγή της νεότητας μπορεί να είναι ένα… Τ κύτταρο

  • Iatropedia newsroom
Η πηγή της νεότητας μπορεί να είναι ένα... Τ κύτταρο
Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να επαναπρογραμματίσουν Τ κύτταρα για να καταπολεμούν τη γήρανση

Η πηγή της νεότητας διέφευγε των ερευνητών για αιώνες. Αποδεικνύεται, όμως, ότι το μαγικό ελιξίριο της νιότης μπορεί να ήταν μέσα μας όλο αυτό το διάστημα.

Η επίκουρη καθηγήτρια του Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) Corina Amor Vegas και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα μπορούν να «επαναπρογραμματιστούν» για να καταπολεμούν τη γήρανση.

Με τις κατάλληλες γενετικές τροποποιήσεις, αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια μπορούν να επιτεθούν σε μια άλλη ομάδα κυττάρων που είναι γνωστά ως «γηρασμένα κύτταρα». Τα κύτταρα αυτά πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για πολλές από τις ασθένειες που αντιμετωπίζουμε αργότερα στη ζωή μας.

Τα γηρασμένα κύτταρα είναι εκείνα που σταματούν να αναπαράγονται. Καθώς γερνάμε, συσσωρεύονται στο σώμα μας, με αποτέλεσμα μια επιβλαβή φλεγμονή. Κι ενώ υπάρχουν ήδη αρκετά φάρμακα που μπορούν να εξαλείψουν τα κύτταρα αυτά, πολλά από τα εν λόγω φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου.

Ως εναλλακτική λύση, η Amor Vegas και οι συνεργάτες του στράφηκαν σε ένα «ζωντανό» φάρμακο που ονομάζεται CAR (χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου) Τ κύτταρα.

Ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα CAR T μπορούσαν να τροποποιηθούν για την εξάλειψη των γηρασμένων κυττάρων σε ποντίκια.

Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια κατέληξαν να ζουν πιο υγιή. Είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, καλύτερο μεταβολισμό και μεγαλύτερη ανοχή στη γλυκόζη και αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Όλα τα οφέλη ήρθαν χωρίς καμία βλάβη ή τοξικότητα στους ιστούς.

«Αν το δώσουμε σε ηλικιωμένα ποντίκια, αναζωογονούνται. Εάν το δώσουμε σε νεαρά ποντίκια, γερνούν πιο αργά. Καμία άλλη θεραπεία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το κάνει αυτό», σημειώνει η Amor Vegas.

Η μεγαλύτερη, ίσως, δύναμη των κυττάρων CAR T είναι η μακροζωία τους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι μία μόνο δόση σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχει δια βίου αποτελέσματα.

Αυτή η μοναδική θεραπεία μπορεί να προστατεύσει από καταστάσεις που εμφανίζονται συνήθως αργότερα στη ζωή, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

«Τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν μνήμη και να παραμένουν στο σώμα για πολύ μεγάλες περιόδους, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από ένα χημικό φάρμακο», εξηγεί η Amor Vegas.

«Με τα CAR T κύτταρα, έχετε τη δυνατότητα να λάβετε αυτή τη θεραπεία και σας καλύπτει για πολλά χρόνια», λέει.

Τα κύτταρα CAR T έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων αιματολογικών καρκίνων, έχοντας πάρει έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τον σκοπό αυτό το 2017.

Αλλά η Amor Vegas είναι μία από τους πρώτους επιστήμονες που έδειξαν ότι το ιατρικό δυναμικό των κυττάρων CAR T δεν περιορίζεται στον καρκίνο.

Το εργαστήριο της Amor Vegas διερευνά τώρα εάν τα κύτταρα CAR T επιτρέπουν στα ποντίκια να ζήσουν όχι μόνο πιο υγιή αλλά και περισσότερο. Αν ναι, η κοινωνία θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη πηγή της νεότητας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος: «Καμπανάκι» ΕΕ για τον εμβολιασμό κατά του HPV και της ηπατίτιδας Β

Πότε να σας ανησυχήσει η απώλεια βάρους – Τι μπορεί να κρύβει

Πώς να μειώσετε κατακόρυφα τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη